I ove godine apsurd u potrazi za sezoncima - natječaji za posao su otvoreni, a nezaposleni se ne prijavljuju.

Galerija


Iako je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavljivao oštar rez brisanjem iz evidencije onih koji odbijaju posao - na tržištu nema nikakvog pomaka.

Vezani članci Cilj je Vlade povećati zaposlenost mladih (Foto: Pixell) Nezaposleni ste i računate na pomoć države? Ovo su noviteti koje je Vlada pripremila za 2018. godinu Marko Pavić (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) O mjeri koja pomaže pri zapošljavanju mladih: Trebamo je još više promovirati

Oglasa za sezonske poslove kao u priči, a u evidenciji Zavoda za zapošljavanje istovremeno čitava vojska nezaposlenih. Željka među njima ne želi biti. "Danas sam se prijavila i tražim bilo kakav posao, znači, samo da radim. Sezonski ili za stalno, svejedno", kazala je nezaposlena Željka Katuša.

Mnogi kao da posao izbjegavaju jer i ove godine prijavljeni nezaposleni bi mogli bez problema popuniti slobodna radna mjesta koje poslodavci gotovo očajnički nude. U Hrvatskoj je trenutačno evidentirano 157.500 nezaposlenih. Slobodnih radnih mjesta je 26.600, većinom u turizmu.

Na pitanje novinara je li taj nesrazmjer još uvijek prevelik, Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava odgovorio je: "I dalje imamo taj nesrazmjer".

S apsurdnim stanjem ministar Pavić bitku je najavio još lani. "Ljudi koji odbiju tri puta zaposlenje ili usavršavanje ili mjeru aktivne politike zapošljavanja, brišu se s liste Hrvatskog zavoda za zapošljavanje", najavio je ministar Pavić.

"To se rijetko događalo. Znamo da je lani svega par stotina njih izbrisano sa Zavoda zbog tog problema. Ove godine Hrvatskoj će nedostajati najmanje 15 tisuća sezonaca", komentira ovu situaciju Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

U kampu u Zatonu kraj Zadra građevinski radovi i pripreme za sezonu naveliko traju, a turistička kuća, u čijem je kamp vlasništvu, za ljeto traži 400 sezonaca. Razgovori s kandidatima koji će ondje raditi već su započeli.

"Krećemo i s oglašavanjima za slučaj da će postojati nekakav manjak radne snage i treća, zapravo, opcija kojoj nerado pribjegavamo i još nismo ni pribjegli, a to je uvoz radne snage", otkriva Frane Skoblar, voditelj marketinga turističke kuće.

Samo za potrebe turizma Hrvatska ove godine planira uvesti 15 tisuća stranih radnika. Najveći interes trenutačno je onih u Ukrajini.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr