Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaki 25 stanovnik

U Hrvatskoj 176.000 ljudi puši marihuanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri posto Hrvata konzumira marihuanu, podaci su svjetske liste uporabe kanabisa.

Marihuanu puši svaki 25 stanovnik Hrvatske, a ukupno ih je 176.000. Ispred nas su BiH, u kojoj puši 4,5 posto stanovništva, i Slovenija, gdje marihuanu puši šest posto stanovnika. Sa sedam posto pušača marihuane na ljestvici se nalaze Austrija, Njemačka i Italija, dok ih je u Francuskoj osam posto, prenosi Slobodna Dalmacija. U samom europskom vrhu su Češka i Španjolska s 12 posto, a iza hrvatskog prosjeka su Mađarska i Rusija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja Zaplijenjena marihuana Na području Kaštela Kada ih je ugledao, pokušao je pobjeći: 29-godišnjaku policija oduzela pozamašnu količinu droge

Svjetski vrh drži Papua Nova Gvineja s 30 posto, Gana s 22 posto, a SAD ima 13 posto. Što se Hrvatske tiče marihuani opada popularnost, vjerojatno zbog restriktivnih izmjena Kaznenog zakona kojim su izjednačene lake i teže droge, tvrdi dr. Sakoman za Slobodnu Dalmaciju. Prema tom zakonu zbog jednog jointa mogu se dobiti tri godine zatvora. Zbog toga je idilerima bilo manje isplativo prodavati marihuanu. Dr. Sakoman tvrdi da su prije rata primali stotinjak novih ovisnika o heroinu, a sada ih primaju oko 700. Zabrinjavajući su i trendovi tzv. brzog opijanja, kao i pomicanje, tj. spuštanje, dobne granice novih ovisnika o heroinu i kokainu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene