Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srpsko narodno vijeće (SNV) u srijedu je, u povodu proslave pravoslavnog Božića, organiziralo tradicionalni prijem u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (HND), na koji su došle mnogobrojne poznate osobe iz društvenog i političkog života Hrvatske, među njima i predsjednik tehničke Vlade Zoran Milanović i mandatar sa sastavljanje nove Vlade Tihomir Orešković.


Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je tom prigodom kako zajedništvo u nejednakosti nije moguće te da je jedna od najznačajnijih oblika patriotizma koji se u ovoj godini možemo izraziti da 'našu državu učinimo što je moguće efikasnijom, bližom interesima svakog njezinog građanina'.

Vezani članci Česnica s novčićem Nakon izbora obilježen pravoslavni Božić: Ovo je prilika za dijalog kojega do sada nije bilo Slika nije dostupna Josipović na božićnom domjenku kod Pupovca: 'Neki na naš brod stavljaju najstrašniji teret, a to je mržnja'

Na proslavi pravoslavnog Božića nazočnima su se obratili i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Domagoj Juričić, predsjednik tehničke Vlade Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, Jasen Mesić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije.

Na razbijene ploče u dvorani osvrnuo se u svom govoru Zoran Milanović. Rekao je kako je pri dolasku mislio da je u pitanju prava ploča i državna imovina na što je posebno osjetljiv. Ponovno je napao one koji su razbijali ploče u Vukovaru. Istaknuo je kako su udarili na nešto što je jedanko tako hrvatsko kao i srpsko. 'Udarajući na ovu ploču udarajući na ćirilicu udarilo se isto tako i na hrvatsku povijest.To ovdje imam potrebu istaknuti kao upozorenje da se tako nešto ne ponovi. I kad vidim šta se sve događalo u protekle četiri godine, kolika količina mržnje, netolerancije, prijezira, dvoličnosti je preplavila ovaj naš prostor pitam se je li vrijedilo. Vrijedilo je, vrijedi i dalje i borit ćemo se i dalje. Vrijednosti koje smo dosegli moramo čuvati i nikada se ne predavati.'

"Zajedništvo u nejednakosti nije moguće i pozivanje na zajedništvo bez imanja u vidu činjenice da naše društvo iz dana u dan postaje unutar sebe sve nejednakije za svoje građane, ne može biti ostvareno kao istinsko zajedništvo. Ni zajedništvo u hrvatstvu ni u srpstvu ni u europejstvu ni u reformstvu ne može zadovoljiti moralnom imperativu niti imperativu pravednosti ukoliko ćemo ostati slijepi i gluhi za činjenicu da u našem društvu, iz dana u dan, sve više narasta nejednakost između pojedinaca, između regija, između građana, između osjećaja mogućnosti participacije u javnom i društvenom životu", ustvrdio je Milorad Pupovac.

Dodao je da zajedništvo ne možemo graditi ako će se, kako je rekao, "država nastaviti otuđivati od svojih građana, ukoliko će država sve više služiti onima koji imaju moć, novac, utjecaj, a sve manje služiti onima zbog kojih je stvarana i stvorena, a to je svaki njezin građanin".

Pupovac smatra kako promjena naziva institucija nije najveći imperativ koji stoji pred našom državom. Najveći imperativ je da se država i njezine institucije stave na raspolaganje interesima građana, kazao je je Pupovac.

"I bez obzira kako mi nazivali naše institucije u državi i bez obzira da li vjerovali da ćemo promjenama naziva naših institucija učiniti vjerodostojnijim i boljim, ja ne vjerujem u to. Promjena imena nije najveći imperativ koji stoji pred našom državom. Najveći imperativ jeste da se narodno predstavništvo vrati narodu, građanima. Najveći imperativ je da se država i njezine institucije stave na raspolaganje interesima građana jer osjećamo da se to građanima gubi", rekao je Pupovac.

Napomenuo je da je jedan od najznačajnijih oblika patriotizma koji u ovoj godini možemo izraziti, da "našu državu učinimo što je moguće efikasnijom, što je moguće bližom interesima svakoga njezinoga građanina i svakoga dana i svakoj mogućoj potrebi koju on može od države imati ili treba imati".

Istaknuo je da Srpsko narodno vijeće (SNV), institucija koja organizira srpsku zajednicu u Republici Hrvatskoj, poziva na te dvije vrste patriotizma u našoj zemlji zato što im nije svejedno.

Nije nam svejedno da li će u našoj zemlji narastati nejednakost, rekao je.

"Naša zadaća je, kao i svih građana Republike Hrvatske, da pridonesemo tome da se ova vrsta privrženosti društvu jednakosti, privrženosti državi i njezinih institucija u službi građana što je moguće više pretvara u svijest i opće stanje. Tada i oni oblici nejednakosti koji trpe ljudi koji su se vratili u svoje povratničke sredine ili oni koji žive u područjima kao što je Beli Manastir, kao što je Vukovar, kao što je Erdut, kao što je Gračac, Ervenik, Knin i drugi imaju osjećaj da žive stvarno u istoj državi a ne samo u istoj državi po osjećaju nego u istoj državi po pravilima, u istoj državi po šansama, u istoj državi po prilikama", rekao je Pupovac, dodavši: "To je naša vjera koja stoji iza našeg drevnog pozdrava kojeg ćemo i ove godine učiniti pozdravom za sve nas ovdje i za cijelu javnost - Mir Božji, Hristos se rodi!"

Čestitku povodom Božića pravoslavnim je vjernicima uputio i mandatar nove Vlade Tihomir Orešković. On je prilikom tradicionalnog dijeljenja česnice na kraju domjenka dobio na poklon komad česnice u kojem se nalazio novčić. Prema predaji gost koji pronađe novčić cijele će godine imati zdravlja i sreće. 'Mir božji, Hristos se rodi, ovom prilikom želim svim kršćanima sretan i blagoslovljen Božić. Neka nam je svima uspješna nova 2016. godina. Evo vidite da sam dobio novčić tako da sam uvjeren da to nije samo moja sreća, nego da je sreća za cijelu državu.Tako da sam ponosan, malo sreće uvijek je dobro došlo, ali teški rad će biti taj koji će nas gurnuti naprijed. Ja sam bio osobno u Vukoovaru tako da sam imao prilku vidjeti Vukovar i osjetiti to. Opet ću reći ćirilica će doći u Vukovar, ali u svoje vrijeme. Svima je jasno da su rane još svježe i da vrijeme treba odraditi svoje.'

(Hina/D.Š./Da.Š.)