Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko nikome ne odgovara

'U HEP-u se nepravilnosti odavno zataškavaju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petorica prvih ljudi HEP - a, protiv kojih je podnesen istražni zahtjev, čekaju da ih se napismeno obavijesti što im se točno stavlja na teret. Zanimljivo, uz sve afere koje se posljednjih mjesci spominju oko te tvrtke, 'poskliznuli' su se na onoj financijski najtanjoj - zapošljavanju nekadašnje uzdanice HDZ - a Rade Buljubašića.

Malo u HEP-u, pa malo u HDZ-u... I tako četiri godine. Otkako je povratnik iz Australije sam priznao kako još nije regulirao svoj status, HDZ ga je izbrisao iz članstva, protiv šefova u HEP-u podnesen je istražni zahtjev, a Buljubašić izbjegava svaki kontakt s medijima. HEP-ovci su povratnika iz Australije držali na plaći, iako se pojavljivao tek povremeno. Imao je službeni mobitel, dobio je na korištenje stan od 90 kvadrata, a kasnije ga je po super jeftinoj cijeni navodno i otkupio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oštetili HEP za 700.000 kn ? Ivan Mravak na sudu zbog Buljubašića Slika nije dostupna Nagrada 'HDZ-ovom vojniku' Rade Buljubašić: Za rad u HDZ-u ga plaća HEP?

Da u HEP-u već odavno miriše na kriminal, najbolje zna bivši predsjednik Strukovnog sindikata radnika HEP-a koji na nepravilnosti u toj tvrtci upozorava već godinama. 'Ja nemam pravih dokaza, ali znam da se i prije pričalo o kriminalu u HEP-u. Da se stvara prividan višak radnika. Radnike se šalje u penziju, a sklapaju se ugovori s privatnim tvrtkama', kazao je bivši predsjednik Tehnosa Miljenko Prugovečki.

'Kupovali' i sindikaliste

Slučaj Buljubašić, tako je, čini se samo jedan u nizu afera HEP-a. No, o tome se, kaže Prugovečki, ranije nije moglo govoriti, jer se sve zataškavalo. 'Kupljen je onaj najveći sindikat. Njihov predsjednik. Njemu je Uprava kupila i automobil, on se vozi iz Karlovca svaki dan, njemu plaćaju gorivo i sve ostalo. Nevjerojatno je da predstavnik sindikata ima tolike povjastice. Tako da su oni kupovali čak i sindikate. To su se zapravo s vrha neke stvari zataškavale, a znale su se', tvrdi Prugovečki.

U HEP-u 'gluhi i nijemi'

U HEP-u o tiakvim stvarima ne želi ni čuti. Peru krivnju, no istovremeno nemaju hrabrosti očitovati se o optužbama. Iako kažu kako ništa nisu dobili napismeno, na internetskim stranicama Državnog odvjetništva jasno stoji koga se i za što tereti: 'Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici kao visoko pozicionirani rukovoditelji u trgovačkom društvu hrvatskom državljaninu R. B. (1947.) omogućili pribavljanje velike nepripadne koristi u vidu zapošljavanja i isplate plaće bez stvarnog rada, kupnje stana po povlaštenoj cijeni u vlasništvu tog trgovačkog društva i korištenje mobitela uz naknadu troškova, čime su trgovačkom društvu prouzročili štetu u iznosu od 671.159,56 kuna'.

Unatroč svim aferama koje drmaju HEP, još nitko nije zatražio ostavku predsjednika Uprave, kao ni državnog tajnika koji predsjedava Nadzornim odborom. Vlada je naložila da se afere istraže, no do dana današnjeg, osim slučaja Buljubašić, ništa nije izašlo na vidjelo. A optužbe su poprilično široke...
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene