Prema podacima za 2016. godinu, u Hrvatskoj je potrošeno lijekova vrijednih gotovo 6 milijardi kuna.


Da su Hrvati nacija koja sve više troši lijekove, pokazuju i zadnji podaci Hrvatske agencije za lijekove. "U 2016. godini potrošeno je 1.045 definiranih dnevnih doza na 1.000 stanovnika i oko 5,8 milijardi kuna“, kaže dr. sc. Pero Draganić, glavni savjetnik za promet lijekovima, HALMED.

Vezani članci Ilustracija Krivotvorenim receptima pokušali se domoći lijekova: Kad je policija pretražila automobil, imala je što vidjeti Ilustracija Beroš najavio veliku promjenu vrijednosti 17,3 milijuna eura: Uvodi se sustav koji će olakšati zdravstveni sustav

U odnosu na 2015. godinu, to znači 5% veću potrošnju lijekova, a 10% više potrošeno je novca.

"Životni se vijek produžuje, ljudi su informiraniji o svojim potrebama i potrebama liječenja s lijekovima. Osim toga, novi lijekovi koji dolaze na tržište efikasniji su i više se koriste", objašnjava Draganić.

Najviše lijekova za kardiovaskularni sustav

Najviše se koriste lijekovi za kardiovaskularni sustav. I obiteljski liječnici kažu kako iz godine u godinu imaju sve više pacijenata kojima je potrebna terapija. Najčešće za visoki tlak.

"Što je dobro u stvari, bez obzira na to što je riječ o većoj potrošnji. To je potrošnja na prvu, ali je i velika ušteda. Na taj način, regulacijom tlaka i svih posljedica koja ta neliječena bolest može izazvati, mi ustvari štedimo izbjegavajući čitav niz skupih procedura liječenja koje bi se mogle javiti u budućnosti", kaže obiteljski liječnik Milan Mazalin.

Kreće sezona gripe

Kreće sezona prehlade i gripe, a upravo tada mnogi prekomjerno uzimaju antibiotike i razne sirupe. "Ako niste sigurni o čemu se radi, dođite u ljekarnu, popričajte sa svojim ljekarnikom o simptomima. Mi ćemo vam pomoći i uputiti vas na pravi preparat jer nema smisla da pijete lijekove koje ne trebate uzimati", kaže mag. pharm. Iva Kuliš.

A još manje imati male kućne ljekarne i lijekove koje ćete uzimati na svoju ruku. Ljekarnici i liječnici poručuju kako to može imati mnogo veće posljedice od same bolesti.

"S lijekovima bez recepta nemamo kontrole"

Povećanu potrošnju lijekova u Dnevniku Nove TV komentirala je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

"Trend porasta potrošnje lijekova vidljiv je već neko vrijeme. Imamo starije stanovništvo pa je u tom dijelu opravdano povećano pripisivanje terapija. Često se susrećemo s pacijentima koji koriste dva lijeka za istu bolest ili nepotrebno koriste neke lijekove“, kaže Soldo.

Izvješće je pokazalo i povećanu potrošnju lijekova koji se izdaju bez recepta.

"U tom dijelu nitko od nas nema kontrole. Nitko nema točne podatke o ukupnim terapijama koje pacijenti koriste. Znanje o zdravstvenoj prevenciji kod nas je na niskoj razini“, kazala je Soldo i dodala kako je istraživanje na nekoliko tisuća pacijenata pokazalo da njih čak 50 posto ne uzima redovito svoje lijekove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju