Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkupljen na aukciji

U Dubrovniku predstavljen rukopis iz 13. stoljeća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovačke knjižnice predstavile su danas fragment rukopisa pisanog beneventanom iz 13. stoljeća, koji su nedavno kupile na aukciji u londonskoj kući Sotheby's.

Dubrovačke knjižnice predstavile su danas fragment rukopisa pisanog beneventanom iz 13. stoljeća, koji su nedavno kupile na aukciji u londonskoj kući Sotheby's.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

Beneventana je, inače, srednjovjekovno pismo koje se koristilo u južnoj Italiji i Dalmaciji. Fragment rukopisa, Evanđelja po Ivanu, knjižnice su otkupile za više od 3 tisuće funti, a vjeruje se da je nastao baš u Dubrovniku.

>> Pronađena dva desatna broda u dubrovačkom podmorju

Vrijedni trag pisane baštine predstavili su predsjednica Britansko-hrvatskog društva Flora Turner, znanstvenica i stručnjak za beneventane Rozana Vojvoda i ravnateljica Dubrovničkih knjižnica Vesna Čučić.

'Postoji desetak fragmenata iz 13. stoljeća, a ovaj fragment i njegovo pismo uvjerljivo nalikuje na pismo jednog fragmenta, koji je inače u vlasništvu Jezuitske knjižnice u Dubrovniku. Potrebna je komparativna analiza, ali mislim da je velika vjerojatnost da je rukopis iz Dubrovnika', kazala je Rozana Vojvoda, znanstvenica.

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić kazala je kako se zahvaljujući predsjednici Britansko-hrvatskog društva Flori Turner doznalo da se jedan fragment rukopisa dalmatinskog podrijetla pisan beneventanskim pismom iz 13. stoljeća prodaje u aukcijskoj kuću Sotheby's u Londonu.

Dubrovnik je, kazala je, najbogatiji grad u Dalmaciji po broju beneventanskih fragmenata, koje čuva u svojim zbirkama i ima ih gotovo pedeset, a na dubrovačkom području od 11. do 13. stoljeća bio je aktivan najmanje jedan benediktinski skriptorij.

Flora Turner istaknula je važnost popunjavanja zbirke vrijednim rukopisima i praćenje tržišta umjetnina te povezivanje hrvatskih stručnjaka na jednom ovako vrijednom projektu otkupa hrvatske baštine u aukcijskoj kući Sotheby's.

Najavljena je i izložba beneventanskih rukopisa koji se čuvaju u zbirkama Znanstvene knjižnice Dubrovnik, a kojom će se otvoriti ovogodišnja manifestacija Mjesec knjige koja počinje 15. listopada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene