Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga na dubini od 85 metara

Pronađena dva desatna broda u dubrovačkom podmorju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prava atrakcija, ali i veliki znanstveni projekt, događa se u dubrovačkom akvatoriju, gdje američki robot proučava morsko dno.

Podvodni stručnjaci iz SAD-a, koji već godinama istražuju podmorje Mediterana, započeli su i s pretraživanjem hrvatskih dubina. Zajedno s hrvatskim kolegama, počeli su s pretragom akvatorija od Prevlake do Cavatata, a do sada je otkriveno već 10 mogućih lokacija povijesnog blaga.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

>> Amerikanci s broda Hercules istražuju naše podmorje

Podvodni robot u konavoskom moru pronašao je ostatke nekadašnjih brodova. 'Vjerujemo da se radi o dva desantna broda, vjerojatno iz 2. svjetskog rata. Povezani su na dnu mora, kao da su nedavno potopljeni, ribe su svuda oko njih', kazao je Jeremy Royal, voditelj projekta.

Potraga na dubini od 85 metara bila bi nezamislima bez ROV-a, podvodnog robota, koji je, nakon albanskog i crnogorskog mora, krenuo i u hrvatske dubine.

Američki brod Hercules, vrijedan više od 20 milijuna kuna, u prvom tjednu otkrio je deset podvodnih lokacija, od Prevlake od Cavtata. 'To je otkrivanje i lociranje, tako da mi znamo što uopće imamo ovdje u našem moru. Tu je čak 10 brodoloma, koji su otkriveni u dva tjedna i za koje do sada nismo znali', rekao je Luka Bekić, iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.

Dok robot radi svoj posao, najbitnije da se brod ne pomakne niti centimetar, a za to je zaduženo računalo. 'Računalo koristi podatke o jačini vjetra i odmah ih šalje u sustav. Kad se brod počne pomicati, on ga vraća na glavnu lokaciju', kaže Edwin Vella, kapetan Herculesa.

Pretraga hrvatskih dubina završit će krajem tjedna. Ipak, hrvatski i američki stručnjaci već najavljuju da nastavljaju već dogodine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene