Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kao nekad

U Baranji počela neobična akademija: "Kuće su se radile od blata, a u naprednu verziju ide i balega"

Akademija blata u Baranji - 4
Akademija blata u Baranji - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Akademija blata u Baranji - 3 Akademija blata u Baranji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Akademija blata u Baranji - 4 Akademija blata u Baranji - 4 Foto: DNEVNIK.hr Akademija blata u Baranji - 1 Akademija blata u Baranji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Akademija blata u Baranji - 2 Akademija blata u Baranji - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Akademija blata u Baranji - 5 Galerija 1/8 >>
U Baranji je počela Akademija na kojoj nema prijamnih ispita niti bodova s državnih matura. Svi koji dođu su primljeni i do kraja tjedna dobit će diplome. Jedini je uvjet da zavrnu rukave i zaglibe u blato.

U baranjskom Karancu počela je Akademija blata. Marko Horvat, majstor za oblikovanje blata, objasnio je kako su se nekoć radile kuće: "Kad su se kuće radile, onda su se ovako naboji radili. Zidovi i podovi su se ovako radili i onda kad se to tako nabije, malo osuši, onda se to premaže sa četkom i sa vodom.“

Pročitajte i ovo Zimski Wine and Walk - 1 Wine and walk Sve popularniji oblik turizma na istoku Hrvatske: Posjetitelji su oduševljeni PR oglas Predstavljen novi METRO slastičarski asortiman

Postojala je i napredna verzija.

"Neki su unutra dodavali konjsku ili kravlju balegu, tako da se to bolje sjedini, da bude bolja glazura“, kaže Horvat.

Zemljane kuće gradile su se i od sirovih opeka, takozvanih čerpića. Izrada čerpića je poput pravljenja kolača, glavni sastojci ovdje su blato i pljeva, treba sve dobro zagladiti i evo ga. Osamdesetčetverogodišnji Stanko s nostalgijom se sjeća odrastanja u blatnoj kući.

"U njoj je ljeti bilo lijepo hladno, ugodno, a zimi baš dobro toplo i onda su imali ljudi ovako peći zidane, isto od prijesne cigle. Ovo je sve zemlja oko nas - i peć, i pod, i zidovi. Sve, samo malo ima možda kamena, poslije su kamen nabavljali, malo stavljali kamen da podignu od zemlje da se ne raspadne, kiša pere ispere temelj i onda se raspadne kuća cijela“, objašnjava Stanko Škrobo, stanovnik Karanca.

Danas se zemljani predmeti izrađuju u turističke svrhe.

"Radimo ciglu od koje ćemo, kad se osuši, sagraditi smoker, jednu zgradu, građevinu u kojoj se suši riba i sir, to je nešto novo“, kaže Vladimir Škrobo, organizator Akademije blata. A među starim zanatima je i izrada glinenih posuda.

"Krene se sa komadom gline koji se prvo premijesi, zatim se baci na kolo i iscentrira se. To centriranje znači da ruke ne smiju plesati po kolu, zatim se otvara iz sredine i dižu joj se stijenke", objašnjava Natalija Bartoš Vukić, voditeljica radionice lončarstva.

Desetogodišnja Zagrepčanka Greta najmlađa je polaznica.

"Od gline izrađujemo ptičicu, barem pokušavamo", kaže Greta.

Akademija blata traje do kraja tjedna, uz zemljane radionice i bogate plodove s baranjske zemlje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene