Na potresom pogođenom području vikendom se radi kao i radnim danom, uvjeravaju to iz Stožera. Do sada je procijenjeno 45 posto oštećenih objekata, a mnogi i dalje na hladnoći čekaju svoje kontejnere. U Glini je pak jutros služena sveta misa u jednoj od rijetkih crkava koje potres nije urušio.

Galerija Donošenje kontejnera u Banovinu +0 Misa u Glini

Privid normalnosti u Banovini donijela je sveta misa u Glini. U jednoj od rijetkih neoštećenih crkava misu je služio vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Vezani članci Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Obećanja, obećanja i još obećanja: I ovaj su put stigla - obećanja Alen Sadiković Sisačka bolnica i dalje čeka na cjelovitu obnovu: "Uistinu je jako loše. Djeca čekaju minimalno po tri sata"

"Strah vlada među ljudima, počevši od korone, a sada i od potresa. Strah! Međutim, ne smijemo dozvoliti da nam strah oduzme pamet. Vjernicima u ova teška vremena riječi utjehe puno znače", rekao je Puljić.

Na -6 i po snijegu mnogima tek pristižu kontejneri. Ponegdje idu i preko kuća. "Sad smo imali jednu ispostavu isto kuće gdje smo morali stavljati lance na kamion da bi došli do kuće, isto je bilo između dvije", kazao je Zlatko iz Civilne zaštite.

Dosad je šteta prijavljena na oko 46 tisuća objekata. Procijenjeno je njih 45 posto. U romskom naselje Capraške Poljane u oko 120 objekata živi više od 700 ljudi. Pa su kontejneri za mnoge - premali.

"Nas 12 ima! I kontejner jedan. Pa stat ćemo valjda, tako oni kažu da će stati 12 ljudi", kaže Marko.

"2 - 3 kreveta mogu stati i to je to. Možda će netko leć na spužvu ili bilo šta, ali gdje će stati 12 kreveta, ne može stati nikako", dodaje Dalibor.

"Priključit ćemo ga danas na elektroenergetsku mrežu, ako bude problema da ne mogu svi komotno stati onda ćemo dovesti još jedan kontejner", kaže Boris Milošević, potpredsjednik Vlade.

Veljko Kajtazi ima i drugo rješenje.

"Mislim da nam treba pod hitno građevinski materijal. Onog trena kada budemo imali građevinski materijal da će moji Romi sami ići u obnovu svojih kuća. A na, u ovim uvjetima, "luksuzne mobilne kuće" mogu računati samo oni koji imaju složne prijatelje i kolege željne pomoći", kaže Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine.

Ovi branitelji složili su je u Kaštelima i donijeli u Petrinju.

"Ovo je čvrsti objekat od formacel plata, gore sendvič paneli i opremili je kompletno sa svim novim, nova klima inverter, sanitarni čvor novi, kreveti...", objašnjava Miodrag iz livanjske zajednice Kaštela.

No ovakva kućica nije jeftina. Dok prazni kontejner u prosjeku stoji oko 4 tisuća eura, izrada ovakve kućice stajala je oko 23 tisuće eura. Za taj novac, prije potresa mogle su se kupiti kuće u okolici Petrinje veličine i do 100 četvornih metara s dvorištem.

Nakon potresa, ako su i čitave, teško da će se ikad prodati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju