Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nekima su i premali

U Banovini je -6 i pada snijeg, a mnogi i dalje čekaju svoje kontejnere: "Pod hitno nam treba građevinski materijal"

Aktualno Galerija Donošenje kontejnera u Banovinu Donošenje kontejnera u Banovinu Foto: DNEVNIK.hr +0 Misa u Glini Galerija 1/2 >>
Na potresom pogođenom području vikendom se radi kao i radnim danom, uvjeravaju to iz Stožera. Do sada je procijenjeno 45 posto oštećenih objekata, a mnogi i dalje na hladnoći čekaju svoje kontejnere. U Glini je pak jutros služena sveta misa u jednoj od rijetkih crkava koje potres nije urušio.

Privid normalnosti u Banovini donijela je sveta misa u Glini. U jednoj od rijetkih neoštećenih crkava misu je služio vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Pročitajte i ovo Iseljavanje ljudi iz kontejnera - 1 Nakon tri godine Rastavljaju se posljednji kontejneri u Petrinji, ali problemi ostaju: "Oni mi kažu - traži sama; kamo da ja idem?" Uklanja se kontejnersko naselje, ilustracija - 4 posljedice razornog potresa Uklanjaju se simboli spore obnove, građani izgubili povjerenje: "Mene cijeli tjedan stišće, teško je gledati i plakati"

"Strah vlada među ljudima, počevši od korone, a sada i od potresa. Strah! Međutim, ne smijemo dozvoliti da nam strah oduzme pamet. Vjernicima u ova teška vremena riječi utjehe puno znače", rekao je Puljić.

Na -6 i po snijegu mnogima tek pristižu kontejneri. Ponegdje idu i preko kuća. "Sad smo imali jednu ispostavu isto kuće gdje smo morali stavljati lance na kamion da bi došli do kuće, isto je bilo između dvije", kazao je Zlatko iz Civilne zaštite.

Dosad je šteta prijavljena na oko 46 tisuća objekata. Procijenjeno je njih 45 posto. U romskom naselje Capraške Poljane u oko 120 objekata živi više od 700 ljudi. Pa su kontejneri za mnoge - premali.

"Nas 12 ima! I kontejner jedan. Pa stat ćemo valjda, tako oni kažu da će stati 12 ljudi", kaže Marko.

"2 - 3 kreveta mogu stati i to je to. Možda će netko leć na spužvu ili bilo šta, ali gdje će stati 12 kreveta, ne može stati nikako", dodaje Dalibor.

"Priključit ćemo ga danas na elektroenergetsku mrežu, ako bude problema da ne mogu svi komotno stati onda ćemo dovesti još jedan kontejner", kaže Boris Milošević, potpredsjednik Vlade.

Veljko Kajtazi ima i drugo rješenje.

"Mislim da nam treba pod hitno građevinski materijal. Onog trena kada budemo imali građevinski materijal da će moji Romi sami ići u obnovu svojih kuća. A na, u ovim uvjetima, "luksuzne mobilne kuće" mogu računati samo oni koji imaju složne prijatelje i kolege željne pomoći", kaže Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine.

Ovi branitelji složili su je u Kaštelima i donijeli u Petrinju.

"Ovo je čvrsti objekat od formacel plata, gore sendvič paneli i opremili je kompletno sa svim novim, nova klima inverter, sanitarni čvor novi, kreveti...", objašnjava Miodrag iz livanjske zajednice Kaštela.

No ovakva kućica nije jeftina. Dok prazni kontejner u prosjeku stoji oko 4 tisuća eura, izrada ovakve kućice stajala je oko 23 tisuće eura. Za taj novac, prije potresa mogle su se kupiti kuće u okolici Petrinje veličine i do 100 četvornih metara s dvorištem.

Nakon potresa, ako su i čitave, teško da će se ikad prodati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene