Još uvijek je puno pitanja oko cjepiva, a mnogi se pitaju i hoće li moći birati kojim će se cjepivom cijepiti. O tome je s infektologom s Klinike za Infektivne bolesti Goranom Tešovićem razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.


Osigurali smo najviše cjepiva AstraZenece, a upravo oko njega su građani dosta skeptični. Često se čuju komentari zašto bi se netko cijepio cjepivom koje je manje učinkovito, no infektolog Tešović kaže da je to vjerojatno zbog nespretne komunikacije farmaceutske tvrtke.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Nacionalni stožer objavio: Hrvatska ima 1617 novozaraženih, raste broj preminulih. Jedna županija bilježi veliki porast broja pozitivnih Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš zahvalio zagrebačkim obiteljskim liječnicima: "Ostvarili su 98 posto odaziva prijavljenih i osigurali cjepivo"

"Ne bih rekao da to cjepivo nije učinkovito. Čini se da je učinkovito i sigurno. Trenutno nije kod nas dostupno, ali će vjerojatno biti uskoro. U ovom trenu imamo dva cjepiva koja su razvijena na sasvim drugačijoj tehnologiji, a to su Pfizerovo i Modernino".

Tešović kaže da ne vidi razlog zašto građani ne bi mogli sami birati koje cjepivo žele kada sva ona budu dostupna na našem tržištu.

"Ja nisam mogao birati. Cijepljen sam prvom dozom Pfizerovog cjepiva i bit ću sutra docijepljen drugom", kazao je.

Objasnio je i kako se u bočicama može navući i šesta doza, dodavši da proizvođač sve jako dobro zna.

"Kod višedoznih bočica postoji jedna dodana količina koja ide na takozvani rasap, a rasap se može dogoditi upravo kod navlačenja. Dakle, kada iz iste bočice navlačite više doza - s jednodoznim cjepivima je stvar puno jednostavnija i mi smo navikli na jednodozna cjepiva iako smo prije koristili višedozna, sada ih opet imamo priliku koristiti - dakle, kod višedoznih cjepiva je uvijek jedan dodatni volumen koji je u cjepivu zato što se kod navlačenja jedna određena količina izgubi", kaže infektolog te dodaje da smo očito vrlo šparni kad smo uspjeli navući još jednu dozu, no ističe kako je na bočicama deklarirano pet doza kojih svakako ima u njima.

Što se tiče ljudi s autoimunim bolestima, infektolog kaže da je predlicencijske studije nisu provedene na bolesnicima koji boluju od autoimunih bolesti zbog toga što su htjeli dobiti čiste podatke o učinkovitosti cjepiva kod osoba koje su potpuno zdrave.

Ističe da opasnost od cijepljenja za oboljele od autoimunih bolesti ne postoji, postoji samo pitanje hoće li kod tih osoba cjepivo biti učinkovito i zaštitno kao što je kod zdravih osoba. "Bolesnici s autoimunim bolestima smiju se cijepiti svim cjepivima koja su dostupna protiv COVID-a", zaključio je Tešović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr