Nakon priloga Dnevnika Nove TV o rodiljama čija je tvrtka Algoritam otišla u stečaj, a one to nisu znale pa ih HZZO traži povrat porodiljnog, javili su se zaposlenici iste tvrtke koji također nisu odjavljeni, a bili su u međuvremenu na operacijama ili kemoterapijama. I njima prijeti vraćanje bolničkih troškova, ako se ne iznađe pametnije rješenje za ovakve situacije.

Galerija Osiguranici zauvijek (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Osiguranici zauvijek (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Osiguranici zauvijek (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Osiguranici zauvijek (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Dario Marušić je još uvijek zaposlenik Algoritma, tvrtke koja ne postoji. Bio je na bolovanju onog dana kad je tvrtka otišla u stečaj. Bio je i na operaciji kralješnice, ugradili su mu šarafe i šipke, koje bi, boji se, sad trebao sam platiti. To bi ga, kaže, koštalo sigurno više od 40.000 kuna.

Vezani članci Uoči Svjetskog dana nepušenja u Zagrebu održana edukacija o štetnosti cigareta (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Cijene žestica i cigareta rastu? Kutija koja sada košta 25 uskoro bi mogla biti 37 kuna Milan Kujundžić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Postignut dogovor o Kolektivnom ugovoru za zdravstvo i zdravstveno osiguranje

Ni ostale bivše kolegice, kažu, nisu znale. Kao ni rodilje iz Zagreba i Bilja, ni Danica Rojić iz Đakova, koja se liječi od karcinoma debelog crijeva. ''Prošla sam kemoterapije, tri teške operacije, bolničko liječnje, pretrage. Ne mogu niti želim računati o kojem se tu iznosu radi da bih ja to možda morala vraćati jer mi to izaziva ogroman stres'', kaže Danica, bivša zaposlenica Algoritma.

Stresu se nazire kraj. ''Odredbama Stečajnog zakona propisano je da je stečajni upravitelj obvezan Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti prijave o prestanku osiguranja za svakog radnika trgovačkog društva u stečaju.

Stečajni upravitelj i radnik mogu otkazati ugovor o radu bez obzira na zabranu otkaza ugovora o radu radniku za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog dopusta i ostalih prava.

Kako stečajni upravitelj nije otkazao ugovor o radu sklopljen s poslodavcem te nisu uspostavljene propisane prijave o prestanku mirovinskog osiguranja, osiguranici mogu nadležnoj područnoj službi podnijeti zahtjev za utvrđivanje prestanka svojstva osiguranika'', stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Stečajna upraviteljica Iva Petanjek nije znala da bi njezin posao bio obavještavati radnike na bolovanju da je firma otišla u stečaj. Kaže kako smatra da to nije njezina krivica. ''I dalje to mislim jer sam bila privremeni stečajni upravitelj, a on nema ovlasti davati otkaze radnicima'', kaže Petanjek.

Tek nakon mirovinskog, osiguranici mogu sigurno krenuti prema HZZ-u i HZZO-u.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju