Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska među najposjećenijima

Turističke brojke cvjetaju, ali nije sve tako savršeno: "To je problem s kojim se moramo suočiti u budućnosti"

Aktualno Galerija Vrućine - 11 Vrućine - 11 Foto: Bozo Radic / CROPIX Turizam; ilustracija - 1 Turizam; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Turizam; ilustracija - 3 Turizam; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Turizam; ilustracija - 4 Turizam; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Turizam, ilustracija - 2 Galerija 1/5 >>
Jadranska Hrvatska kao regija je druga po broju noćenja, a naša zemlja je među prvih pet najposjećenijih zemalja u Europskoj uniji koje se bukiraju preko internet platformi za smještaj. Ovo sve možda samo dobro zvuči, no iza statistike kriju se problemi. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Andaluzija smještena na jugu Pirenejeskog polutoka, okupana Sredozemnim morem i Atlantskim oceanom prošle godine ostvarila je sedam milijuna i 100 tisuća noćenja.

Slijedi je Jadranska Hrvatska sa šest milijuna i 200 tisuća noćenja. Andaluzija broji gotovo osam milijuna stanovnika, a Jadranska Hrvatska oko milijun i 300 tisuća.

Andaluzija je od cijele Hrvatske veća za 30-ak tisuća kilometara četvornih. Onda razlika od milijun noćenja jasno govori kako je ta mala hrvatska regija uz more prenapučena turistima. Znaju to i oni koji na Jadran dolaze zimi.

Pročitajte i ovo Luka Brkić - 1 Ekonomska analiza novog sukoba Ekonomski analitičar: "Ako sukob eskalira, svakako se treba bojati"

"Prvi put sam tu zimi, neobično je što nema turista, ali ljepše je bez gužvi, može se uživati", komentirala je Edina iz BiH.

Hrvatska je prema posjećenosti četvrta zemlja u EU, iza sebe smo ostavili Grčku s dva milijuna manje noćenja. Ta noćenja odnose se većinom na privatni smještaj.

"Koliko brzo raste privatni smještaj u Hrvatskoj govore i podaci koje smo zatražili od Hrvatske turističke zajednice. Usporedili smo lipanj i rujan prošle godine. U ta tri mjeseca u Hrvatskoj se otvorilo čak 30 tisuća novih kreveta za turiste", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

U nekomercijalnom smještaju još toliko. Hrvatska broji milijun i 300 tisuća kreveta u stanovima i kućama, a hotelski smještaj koji generira i najveću zaradu za turizam u nekim destinacijama pada.

"Bilo zbog renoviranja, bilo zbog smještaja sezonskih radnika u hotelima. S druge strane mi rastemo ekvivalent jednog većeg hotelu 500 do 700 kreveta u privatnom smještaju i to je problem s kojim se moramo suočiti u budućnosti ako želimo odgovoran, odnosno održivi turizam", komentirao je direktor Turističke zajednice Poreč Nenad Velenik.

Novi Zakon o turizmu pun je ideja o održivosti, najavljuje se i ograničavanje apartmana. No ostane li i postojeće stanje ovakvo kakvo je, nije dobro. Ministrica turizma Hrvatsku čak vidi kao preteču održivog turizma, vratimo se na početak priče, održivi turizam na Jadranu sigurno ne postoji.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene