Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska je rekorder

"Čim se iskopa rupa, prodaju se svi stanovi": Stručnjakinja otkriva hoće li cijene nekretnina i dalje rasti

Aktualno Galerija Cijene nekretnina - 1 Cijene nekretnina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cijene nekretnina - 2 Cijene nekretnina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cijene nekretnina - 3 Cijene nekretnina - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cijene nekretnina - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvatska je rekorder po rastu cijena nekretnina u Europskoj uniji. Ipak, tržište nekretnina usporava. Hoće li to dovesti i do pada cijena kojem se svi nadaju pokušala je za Dnevnik Nove TV doznati Sanja Vištica.

Hrvatska je rekorder po rastu cijena nekretnina u Europskoj uniji. Pokazuju to novi podaci Eurostata. Ipak, tržište nekretnina usporava.

"Iako je i prošle godine bilo rasta cijena, on je manji nego što je bio 2022. i vidimo u mnogim županijama koje su najaktivnije pad broja transkacija, on je na razini Hrvatske bio devet posto prošle godine u odnosu na 2022., a u Zagrebu čak 22%", kaže Lana Mihaljinec Knežević iz Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Pročitajte i ovo Hoteli u Splitu; ilustracija - 2 FILMSKI ZAPLET Ukrajinka koja kupuje hotele na obali prijavila nestanak torbe s novcem: "Policija ima nove informacije"

Novogradnja plane prvom lopatom.

"Novogradanja je tradicionalno puno traženija i zapravo čim se iskopa rupa se prodaju svi stanovi", rekao je agent za nekretnine Matej Samardžić i dodao da je ipak nešto veća potražnja za manjim stanovima.

Cijena novogradnje varira ovisno o lokaciji. U Zagrebu je prosječna oko 3000 eura.

"Na moru je to nešto viša cijena, na moru su negdje iznad 4000 eura. S tim da opet ključne i ciljane, dobre lokacije na moru mogu postići 10.000 eura i više", objašnjava Samardžić.

Pročitajte i ovo Gejevi i politika - 2 tema i netema Zašto je u Hrvatskoj seksualna orijentacija ministra Habijana tema? "Predsjednik je još jednom spustio razinu političke komunikacije"

Na godišnjoj razini, u Hrvatskoj su nekretnine skuplje za 10,9 posto. Osim nas, u top tri zemlje s najvećim rastom su Poljska i Bugarska. S druge strane, u nekim državama imamo pad cijena na godišnjoj razini. Poput Luksemburga s više od 13%. Cijene su pale i u Njemačkoj za više od 10 posto. U Finskoj 7 posto.

"To je previše! Za 100 kvadrata stana sad dati 300 tisuća eura. Ne znam. Kako, di, šta? Niti možeš kredit dobiti, niti ništa", kaže Ferid iz Zagreba.

"Svi idu na nekretnine da bi zaradili i da bi prodali i uživali i da bi onda rentali i da ne bi niko ništa radio. To je za mene nerealno!", misli Dobroslav iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Propalestinski prosvjed u Zagrebu - 8 treći po redu FOTO U Zagrebu prosvjed podrške Palestini, građani šalju poruke: "Bombardiranje djece nije samoobrana"

Pročitajte i ovo Grobnički gondolaši - 4 Tradicija i običaji Grobnički dondolaši krenuli u tradicionalne obilaske, najmlađi ima tek dvije godine

Lana Mihaljinec Knežević očekuje da će cijene u 2024. ostati na sličnoj razini kao što su sada.

"Ne očekujemo više velike stope rasta, ne očekujemo, nažalost, veliki krah što bi mnogi kupci voljeli. Primarno zato što je nedovoljno ponude", objasnila je Mihaljinec Knežević.

Prema eurostatu, od 2010. do danas cijene su porasle oko 60%. Rasle su i cijene najma, iako ne kao prodaje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene