Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove mogućnosti

Tuerk preporučio partnersku suradnju s Hrvatskom nakon ulaska u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik susjedne države Danilo Tuerk preporučio je u utorak slovenskim diplomatima okupljenim na tradicionalnom godišnjem savjetovanju da razmisle o mogućoj partnerskoj suradnji s Hrvatskom nakon što ona postane članicom EU-a iduće godine.

Predsjednik susjedne države Danilo Tuerk preporučio je u utorak slovenskim diplomatima okupljenim na tradicionalnom godišnjem savjetovanju da razmisle o mogućoj partnerskoj suradnji s Hrvatskom nakon što ona postane članicom EU-a iduće godine.

'Treba razmisliti o tješnjoj suradnji s drugim članicama EU-a, kako bi se naš glas u integraciji bolje čuo, a i o tome ne otvara li budući status Hrvatske nove mogućnosti', rekao je među ostalim Tuerk u govoru slovenskim diplomatima, koji su se okupili na tradicionalnim godišnjim konzultacijama na Brdu kod Kranja.

'Hipotetički je moguće zamisliti tješnje konzultacije između Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske, u kontekstu donošenja odluka u Europskoj uniji. Mnogi legitimni interesi tih država su sukladni. Zato bi njihov koordinirani nastup prema temema kojima se bavi EU donio zanimljivu dimenziju u europskom odlučivanju, posebice u idućim godinama koje će biti presudne za identitet Europske unije', rekao je u svom govoru slovenski predsjednik.

Pročitajte i ovo Ivica Dačić - 1 Diplomati, špijuni, politka Srbija uzvratila Hrvatskoj: "Tražimo da nam dostavite dokaze" Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

>> Erjavec: Nema pritisaka na Sloveniju da što prije ratificira hrvatski pristupni ugovor

Redovite dvodnevne godišnje konzultacije održavaju se iza zatvorenih vrata, a ove ih godine vodi ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. Predsjednik države Danilo Tuerk u svom je uvodnom javnom govoru naglasio da Slovenija u geopolitičkom pogledu ima tri identiteta, jer je 'istodobno i balkanska i srednjeeuropska i sredozemna' država.

Slovenija i dalje treba biti aktivna na Balkanu, ne precjenjujući svoje mogućnosti u okviru međunarodne zajednice i euroatlantskih organizacija, a treba ojačati svoj srednjoeuropski i posebno sredozemni profil, ocijenio je Tuerk, i sam nekada istaknuti diplomat i predstavnik Slovenije u UN-u.

'Slovenija si ne treba utvarati da u rješavanju teških otvorenih pitanja u regiji može odigrati neovisnu ulogu, jer to zahtijeva suptilan pristup cijele međunarodne zajednice', rekao je Tuerk, govoreći o sporovima Grčke i Makedonije, Srbije i Kosova te budućnosti Bosne i Hercegovine.

Što se tiče europskih rasprava o stabilnosti zajedničke valute, Slovenija bi najbolji doprinos dala ako 'pomete pred svojim pragom' i riješi vlastitu financijsku stabilnost. Od tog uspjeha bitno će ovisiti i njen mogući utjecaj u traženju zajedničkih rješenja, ocijenio je u govoru Tuerk, dodajući da je u Europi potrebno naći 'odgovarajuću kombinaciju' mjera za konsolidaciju sadašnjeg stanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene