Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Medijske priče'

Erjavec: Nema pritisaka na Sloveniju da što prije ratificira hrvatski pristupni ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u nedjelju da o pitanju Ljubljanske banke i njenih hrvatskih štediša treba naći 'rješenje koje će odgovarati objema stranama', te zanijekao da postoji pritisci na Sloveniju da što prije ratificira hrvatski pristupni ugovor s EU-om.

Komentirajući u nedjelju novinarima na Bledu, na međunarodnoj regionalnoj konferenciji na kojoj će se sutra sastati s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, navode nekih hrvatskih medija kako u Bruxellesu "gube strpljenje" sa Slovenijom koja pitanjem Ljubljanske banke uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, Erjavec je rekao da ne osjeća nikakav pritisak i da se radi o "medijskim pričama".

"Potrebno jer naći rješenje koje će odgovarati objema stranama", rekao je u vezi problematike Ljubljanske banke i njenih nekadašnjih deviznih štediša u Hrvatskoj. Podsjetio je da su dvije vlade već imenovale financijske stručnjake za to pitanje koji su se već sastali kako bi napravili inventuru tog problema i predložili vladama moguće rješenje, zato "dijalog treba nastaviti".

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

>> Pusić: Vjerujem u slovensku ratifikaciju do kraja godine

Erjavec je ponovno istaknuo gledište Slovenije prema kojem se radi o sukcesijskom pitanju koje se ne bi trebalo rješavati sudskim tužbama protiv Ljubljanske banke.

"Za Sloveniju je posebno važno da hrvatska strana poštuje svoje obveze. Pitanje Ljubljanske banke je tipični problem nastao zbog raspada nekadašnje zajedničke države. Zato ga treba rješavati u okviru sukcesije. Za mene je neprihvatljivo da se to pitanje rješava tužbama pred hrvatskim sudovima", rekao je Erjavec novinarima na Bledu.

U slučaju da bi Ljubljanska banka sporove na hrvatskim sudovima izgubila, Slovenija bi to trebala platiti iz svog proračuna, rekao je Erjavec, dodajući da je bitno da se započeti dijalog oko tog pitanja nastavi.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene