Kim Jong Un s Donaldom Trumpom na summitu u Hanoiju (Foto: AFP)
Kim Jong Un s Donaldom Trumpom na summitu u Hanoiju (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju da je javno saslušanje njegova bivšeg odvjetnika Michaela Cohena pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom možda pridonijelo neuspjehu njegova susreta na vrhu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom u Hanoju prošlog tjedna.


U nizu objava na Twitteru Donald Trump nazvao je Michaela Cohena "lašcem i prevarantom". Usto je kritizirao odluku istražnog povjerenstva Zastupničkog doma u kojemu demokrati imaju većinu da organizira saslušanje u trenutku kada se u Vijetnamu održava summit o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Vezani članci Bijela kuća U SAD-u gotovo pola milijuna ljudi preminulo od korone: "Nismo vidjeli ništa slično u posljednjih više od sto godina" Boeing 777 kompanije United Airlines sigurno sletio u Denver nakon kvara motora Drama u zraku: Zapalio se motor na zrakoplovu s 231 putnikom, dijelovi padali ljudima u dvorišta

Summit koji je počeo u srijedu naglo se završio sutradan pošto su se dvije strane razišle bez planirane zajedničke izjave.

"Ponekad treba otići" s pregovora, rekao je stanar Bijele kuće, protumačivši da su razgovori zapeli na pitanju gospodarskih sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji zbog njezinih zabranjenih programa, nuklearnog i balističkog.

"Činjenica da demokrati javno saslušavaju notornog lašca i prevaranta dok traje veoma važan nuklearni summit sa Sjevernom Korejom možda je novo dno američke politike i možda je pridonijelo neuspjehu summita", napisao je američki predsjednik u objavi na Twitteru.

"Takvo što još nije viđeno u vrijeme dok predsjednik boravi u inozemstvu. Sramota!" dodao je.

Michael Cohen, koji je izbačen iz odvjetničke komore u prosincu 2018., osuđen je na tri godine zatvora zbog krivokletstva u Kongresu i povrede izbornog zakona - što je počinio, rekao je, kako bi zaštitio Donalda Trumpa - i zbog porezne prijevare. U zatvor će biti sproveden 6. svibnja.

Na saslušanju je dao iskaz koji jako tereti njegova šefa. Predsjednik Trump je "rasist, lupež i prevarant", rekao je tada Michael Cohen. (Hina)