Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trećina bolnica u sanaciji u prvoj polovici ove godine zabilježila je pozitivan rezultat, što je popraćeno većim brojem pruženih zdravstvenih usluga i smanjenjem lista čekanja, pokazala je analiza Ministarstva zdravlja u kojem očekuju da će ostale bolnice do kraja godine nastavi li se takav trend doći na pozitivnu nulu, odnosno ostvariti pozitivan rezultat.


Jedanaest bolnica koje su imale bolje polazne točke pokazale su bolje rezultate, ali ih ostale bolnice sustižu i vjerujem da će do kraja godine sve imati pozitivan rezultat, rekao je u četvrtak novinarima ministar zdravlja Siniša Varga.

Vezani članci Pune se bolnice, sve više otkaza operacija - 1 Bolnice zbog koronavirusa odgađaju operacije i preglede: "Do rujna mogu tri puta umrijeti i oživjeti" Slika nije dostupna Ostojić: Otići će nam najbolji liječnici, ali ostaju njihovi učenici

Objasnio je da su bolnice u prvih pola godine zabilježile višestruko bolje rezultate nego u istom razdoblju lani ponajprije zahvaljujući izlasku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice te uvođenju novih modela ugovaranja s HZZO-om, plaćanju po izvršenju u drugom kvartalu 2015. i početku provedbe Nacionalnog plana za ovu godinu.

Od 33 bolnice obuhvaćene nacionalnim planom, 11 ih je, prema podacima Ministarstva zdravlja, poslovalo pozitivno, dok je preostalih dvije trećine bolnica zabilježilo trend smanjenja gubitka. Također, sve su bolnice skratile rokove plaćanja, neke i na 60 dana.

UNICEF donirao opremu za 12 neonatoloških odjela u Hrvatskoj

Ministar kaže kako ih ti rezultati, ostvareni u prvih ovogodišnjih šest mjeseci, ohrabruju da će zacrtani cilj, koji u razvijenijim zemljama traje pet do deset godina, ostvariti do kraja 2017.

Pozitivne rezultate ostvarile su KBC Rijeka, Lovran, Sveti Duh, Varaždin, Koprivnica, Bjelovar, Požega, Popovača, Varaždinske toplice, Sisak i Zadar. Među centrima koji su u prvih šest mjeseci poslovali s gubitkom je KBC Zagreb, no u ministarstvu objašnjavaju čak da je polovica negativnog rezultata ostvarena u siječnju dok je na čelu zagrebačkog KBC-a bila stara uprava, a još se nisu mogli osjetiti efekti reforme.

U sustavu se mjenjaju stare radne navike

"Sve bolnice počele su raditi na kvaliteti zdravstvene zaštite i ljubaznosti prema pacijentima", rekao je ministar, dodavši kako imaju puno pozitivnih naznaka od samih pacijenata koji izražavaju zadovoljstvo jer primjećuju da dobijaju pravodobniju uslugu.

Zaključio je kako su vidljivi pomaci u svim smjerovima jer javno-zdravstveni podaci pokazuju smanjenje smrtnosti, produljenje životnog vijeka i bolju kvalitetu života po pitanju zdravstvenog standarda.

Pomoćnik ministra zdravlja za bolnički sustav Dragan Korolija-Marinić rekao je kako je očito da su sve hrvatske bolnice u prvih pola godine radile bolje i učinkovitije pri čemu su značajno skraćene liste čekanja koje su u pojedinim bolnicama svedene na nulu.

Na primjeru riječke kardiologije, gdje su liste čekanja za ultrazvuk srca smanjenje na nula dana, Korolija-Marinić je objasnio da je već broj usluga doveo do pozitivnog rezultata poslovanja.

Analiza je također pokazala da je u prvih šest mjeseci skraćeno vrijeme ležanja u bolnici, te povećan broj pretraga u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, broj usluga u dnevnoj bolnici kao i broj operacija.

Prema riječima Korolije-Marinića sve su kliničke bolnice smanjile dugove za 56 posto, a opće bolnice za 94 posto. Ustvrdio je kako je negativni trokut lista čekanja, podizvršenja bolnica i negativnog finacijskog rezultata okrenut u pozitivni.

Podaci ministarstva pokazuju da je u prvih pola godine gubitak bolnica smanjen s lanjskih 742 milijuna kuna na 153 milijuna od čega je 138 milijuna kuna ostvareno u siječnju, što predstavlja minimalan gubitak imajući u vidu da zalihe na 30. lipnja iznose 141 milijuna kuna.

Pozitivnom rezultatu poslovanja u drugom kvartalu doprinosi i podatak da su te ustanove od siječnja ostvarile samo 15 milijuna kuna dodatnog gubitka. U prosjeku su prihode povećale, za 19 posto, u odnosu na prvu polovicu 2014.

Najveće bolnice, KBC i KB-ovi smanjile su gubitke u drugom kvartalu čak 80 posto u odnosu na prvi kvartal, sa 125 milijuna kuna na 26 milijuna kuna, što u ministarstvu ocjenjuju velikim iskorakom prema krajnjem cilju i pozitivnom poslovanju.

"S obzirom na efekt koje su reforme i prvi učinci provedbe Nacionalnog plana već polučili u jedanaest hrvatskih bolnica, vjerujemo da će u narednom razdoblju i ostale 22 bolnice provesti sve ključne mjere kako bi se priključile ovom pozitivnom trendu te tako do 2017. godine sanirati sve dugove i trajno zaustaviti gubitke", zaključuju u ministarstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook