Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitali smo i stručnjake

PRIJEDLOG KOJI JE UZNEMIRIO GRAĐANE 'Znači manju mirovinu i uništavanje budućnosti mladih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanje o kojem se razgovaralo u petak je i treba li zamrznuti drugi mirovinski stup.

Mandatara su novinari u petak pitali što misli o prijedlogu zamrzavanja drugog mirovinskog stupa. U njemu se na godinu skupi oko šest milijardi kuna. Građani su uznemireni.

Pročitajte i ovo Jednokratno novčano primanje za umirovljenike, Ilustracija Jednokratna pomoć Dobra vijest za umirovljenike: Uskoro na račune sjeda novac, provjerite koliko Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku...

Iz jedne ladice u drugu. Tako bi se najjednostavnije opisao prijedlog kojim bi se izbjeglo rezanje plaća. Posegnulo bi se za novcem koji građani uplaćuju u drugi mirovinski stup i prebacilo se u prvi kojim upravlja država.

'Mislim da to nije u redu, mislim da građani imaju tu svoju penziju sada im to samo tako uzet, mislim da to nije uredu', kaže Danijel iz Zagreba.

'Po meni bi svatko trebao odlučiti želi li to uplaćivati ili ne', kaže Marko.

U drugi mirovinski stup građani na godinu uplate oko 6 milijardi kuna. Financijski stručnjaci oko ove ideje su podijeljeni. No većina ih sumnja u dugoročni uspjeh ove ideje.

'Mislim da je to jako loša mjera. Kratkoročno možda i daje neke upitne učinke, ali dugoročno stvara jako nepovoljne efekte. Vjerovanje da ćemo na taj način imati više mirovine je potpuno krivo', rekao nam je Predrag Beatović (Hrvatski financijski institut).

Beatović sumnja kako postoji opasnost od povećanja mirovinskog duga - ali i pita što je sljedeće?

'Stvara se jedna jako loša poruka. Poruka se sastoji u tome da ako smo vam počeli uzimati naša sredstva, onda sljedeći stupanj može biti ako je država zadužena da se skidaju sredstva s bankovnih računa', kaže.

Prijedlog zamrzavanja drugog mirovinskog stupa komentirao je i mandatar Orešković.

'Ja mislim da bi se taj drugi stup mogao iskoristiti vrlo pozitivno i konkurentno, mi bi mogli iskoristiti te fondove da investiramo u neke strateške fondove koji će danas, sutra poboljšati rast BDP-a i od koje mislim da bi svi građani Hrvatske vidjeli neku pozitivnu korist i iz te investicije', rekao je Orešković.

Mrsić: To je jedan oblik nacionalizacije

S ovakvom idejom ne slaže se ministar rada i mirovinskog sustava na odlasku.

'Prenošenje sredstava iz 2 mirovinskog stupa u 1 mirovinski stup u proračun RH je jedan oblik nacionalizacije koju smo viđali u prijašnjim vremenima', smatra Mirando Mrsić.

Pojašnjava što bi ovakva odluka značila za građane.

'Znači manju mirovinu, manju socijalnu sigurnost i uništavanje budućnosti mladih, znači naših sugrađana koji sada ulaze u tržište rada u RH', kaže Mrsić.

Sličnu ideju poput Lovrinovićeve prije dvije godine predložio je i tadašnji ministar financija Slavko Linić. Nakon negodovanja javnosti od ideje se odustalo - za očekivati je da će se rasprava o toj temi svakako ponovno razbuktati.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene