Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građani mogu sami odlučiti kako će se 'oploditi' novac koji izdvajaju za drugi mirovinski stup.


Svaka zaposlena osoba u Hrvatskoj ima još 14 dana da donese odluku koja će utjecati na visinu njezine mirovine. Naime, promijenio se način raspodjele novca koji se iz plaće izdvaja u mirovinske stupove.

Vezani članci Premijer Plenković i ministar Pavić (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Oštre kritike na Vladin prijedlog: "Ministar i premijer ukrali su mirovine građana i postali grobari mirovinskog sustava" Slika nije dostupna Evo što zapravo znači uplaćivanje u 'treći stup' i isplati li se

Svaka zaposlena osoba za mirovinu izdvaja 20 posto bruto plaće.
Od sada, većina tog novca ide u prvi mirovinski stup, a tek pet posto u drugi koji će se dijeliti na tri kategorije. Birajući jednu od njih, svaka osoba može utjecati na visinu svoje konačne mirovine.

'Kada se bude odlazilo u mirovinu, računat će se mirovina iz prvog stupa, i mirovina iz drugog. Kombinacija te dvije kategorije osigurava osobi da ima 60 do 70 posto svoje plaće kada ode u mirovinu', pojašnjava ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić za Dnevnik NoveTV.

Građani će moći birati između tri mogućnosti. Za mlade osobe preporučuje se odabiranje Kategorije A. Novcem iz te kategorije mirovinski fond kupuje većinom dionice tvrtki, što osigurava veću dobit. Samim time veća bi mogla biti i mirovina, ali i rizik s obzirom da je riječ o dionicama.

Blaža je Kategorija B koja se preporučuje za osobe koje imaju više radnog staža i žele sigurnost. Fondovi novac ulažu u stabilniji dio tržišta, što nosi manju dobit, ali sigurniju.
 
'EU ne može odlučivati s koliko će godina građani Hrvatske u mirovinu'

Oni koje dijeli pet godina do mirovine ili imaju 60 godina života ne mogu birati. Automatski će biti prebačeni u kategoriju C. Koliko novca je osoba izdvojila iz plaće tijekom godina rada za svoju mirovinu, toliko će ga i dobiti ili tek neznatno više.

Za odabir kategorije potrebno je otići u Finu, na šalter Regosa te ponijeti osobnu iskaznicu i OIB. Iz jednog fonda u drugi, najavljuje ministar rada, može se prijeći bez ikakvih naknada.

Promjena se može napraviti jednom u tri godine, ali samo u godini života koja je djeljiva s tri; primjerice 21., 24., 27. te u mjesecu u kojem je osoba rođena. Oni koji do 7. kolovoza ne donesu odluku, automatski će biti prebačeni u kategoriju B.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook