Obavijesti Video Pretražite Navigacija
plemenita djela

Prvi stanu uz građane kad je najteže, a sada ih se traži 1800: "To stvarno nije velika obaveza, a njima sigurno puno znači"

Aktualno Galerija Erin Dragović, volonterka Erin Dragović, volonterka Foto: DNEVNIK.hr Katarina Dejanović, Zagreb Katarina Dejanović, Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Ines Batanić, volonterka Ines Batanić, volonterka Foto: DNEVNIK.hr Mario, Obrovac Mario, Obrovac Foto: DNEVNIK.hr +6 Jasmina Pranić, volonterka Galerija 1/11 >>
Ljudska potreba za pomaganjem stvorila je volontiranje, a upravo ovaj mjesec prilika je da se uključite kroz kampanju Hrvatska volontira. Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk donosi priču o onima koji pomažu drugima u nevolji.

Kada je najteže, uz unesrećene najčešće stanu - građani. Volonteri su se i u Obrovcu odmah uključili u akciju.

"Svugdje gdje god je trebalo, ovi su dečki krenuli po Obrovcu, kad je sve krenulo od početka, oni su krenuli prvi", rekao je Mario i pokazao na skupinu volontera.

U ekstremnim situacijama poput poplave prvi su na terenu uz službe.

Ali čak i kada situacija nije ekstremna volonteri su među nama svaki dan, pa tako i Ines Batinić, koja je počela volontirati prije tri mjeseca. Kroz Udrugu Krugovi obilazi one kojima treba pomoć.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 ŠIRA SLIKA Solidarnost na djelu: ''Volontirajući imamo priliku pomoći drugima, ali i ukazati na probleme i potrebe oko nas''

Pročitajte i ovo Josip Granić, pročelnik HGSS-a Izvršni pročelnik za Novu TV HGSS će tražiti veću zaštitu volontera: ''Mi svi dajemo svoje vrijeme i zdravlje pa moramo biti više zaštićeni''

Drugi put stigla je Katarini i njezinoj kćeri, obje osobe s invaliditetom.

"U pravilu zapravo čistimo, to je ono što je njoj najpotrebnije od svega, ali evo uz čišćenje i ugodno razgovaramo", rekla je Ines.

Katarini i Mireli volonteri pomažu u kućanstvu, ali i za prijevoz do liječnika. Za njih je saznala slučajno - na povratku iz trgovine.

"Kad sam vukla kolica, pozlilo mi je, ja sam se zaljuljala i taman je jedan dečko naišao. Stajao je tamo i rekao je 'Gospođo, treba li vama pomoć?'", započela je svoju priču Katarina Dejanović iz Zagreba i nastavila: "Kažem: 'Ja bih vas molila samo da mi nekako do lifta odvezete kolica.' Onda je rekao: 'Gospođo draga, ja volontiram.'"

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman o pronađenom loncu - 1 POMALO BIZARNO VIDEO Pogledajte ministrovo oduševljenje ulovom lonca u akciji čišćenja: "Ali kako sam ja uočio taj lonac?"

Pročitajte i ovo Ilustracija Nevjerojatno "Pojavio se masovni volonterski pokret": Novi suludi ruski školski udžbenik objašnjava sve o ratu u Ukrajini

Građane u sličnoj situaciji obilaze svaki tjedan. Ines je istaknula da ne bi imali ništa protiv kada bi im se ostali pridružili: "Zašto ne, to stvarno nije velika obaveza, nije da previše izdvajate od sebe, a njima sigurno puno znači."

Može se pomagati diljem zemlje, i to u brojnim aktivnostima. U Osijeku Udruga pobjede pomaže - u azilu.

"Nekakve aktivnosti su šetnja pasa, socijalizacija, kao Lucijan, koji se jako boji", rekla je volonterka Erin Dragović.

Pročitajte i ovo Aktivirana klizišta - 3 Borba s klizištem VIDEO Pogledajte kako se Božinović zbunio na pitanje uplašene stanovnice: "Ja o ovome nisam imao saznanja..."

Za sve što treba psima tu je i Jasmina Pranić, već punih 12 godina.

"Od mojih suza koristi nema. Plačem ja i danas i nemojte misliti da sam se navikla, ne postoji 'navikla si se', ali pomažem", kazala je.

Od azila do onih kojima je pomoć potrebna u najosnovnijim životnim zadacima ili čak u izvanrednim situacijama poput poplave. Uz pomoć drugoga svaka situacija postaje lakša.

A u ovome trenu 214 akcija diljem zemlje treba oko 1800 volontera. To pokazuje i internetska platforma Volonteka, na kojoj se svi koji žele pomoći - mogu prijaviti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene