Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRADICIJA KOJA SE ČUVA

Legenda koja se i danas pamti: Kako je lijepa Janica iz Drenja Brdovečkog postala simbol božićnog duha

Udruga Drinčani i danas izrađuje poznati drinčanski luster (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Udruga Drinčani i danas izrađuje poznati drinčanski luster (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Udruga Drinčani i danas izrađuje poznati drinčanski luster (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Udruga Drinčani i danas izrađuje poznati drinčanski luster (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Udruga Drinčani i danas izrađuje poznati drinčanski luster (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Udruga Drinčani i danas izrađuje poznati drinčanski luster (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Udruga Drinčani i danas izrađuje poznati drinčanski luster (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Udruga Drinčani i danas izrađuje poznati drinčanski luster (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Udruga Drinčani i danas izrađuje poznati drinčanski luster (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Blagdansko vrijeme pravi je trenutak da se prisjetimo nekih starih običaja. Posjetili smo zato Drenje Brdovečko, u kojem se i dalje marljivo izrađuju takozvani drinćanski lusteri. Izrada ovog božićnog ukrasa tradicija je stara desetljećima, a počinje tužnom legendom o djevojci Janici.

Stihovi, ručni rad, učenje mladih, sve su to načini na koje se u Drenju Brdovečkom stare tradicije nastoje održati na životu. Udruga Drinčani zato marljivo i danas izrađuje poznati drinčanski luster, uz koji se veže stara legenda.

''Jedna lijepa djevojka Janica prije puno godina živjela je u Drenju Brdovečkom i zajedno s prijateljima radovala se Božiću i radila takav drinčanski luster'', rekla je Marina Žmauc.

No na posljednjoj paši za Sve Svete, Janica je sa svojim kravama zagazila u močvaru i stala na zmijinu kost te se razboljela i dobila otrovanje krvi.

''U toj njezinoj kućici su njezine cure i dečki došli posle Lucinja da joj skrate muke, iako joj je bilo već jako loše pjevali su s njom. Ali nažalost luster su napravili a na sam Božić ujutro Janica je ispustila svoju dušicu, jedino što je u ruci ostavila jedan bijeli cvjetić i zaklopila oči'', dodaje Marina.

Nakon toga, predaja kaže, u spomen na Janicu, u ovom se kraju nikada nije prestao izrađivati luster koji krase upravo malene ružice, poput one Janičine. No njegova izrada nije tek predblagdanski običaj, na njemu se radi cijele godine.

''Najprije treba u proljeće posijati žito, dočekati ga, požnjeti ga da bi bila slama koju vidite sad iza mene'', kaže Marina.

''Slama je od raži i kad dozrije se sa srpom fino mora skinut okrene se, sveže i čuva na suhome'', kaže Nedjeljko Puhak.

I tada počinje njezina obrada za luster, u kojoj svaki član udruge Drinčani ima svoj zadatak. ''Režem osnovu za luster, krećemo sa većima da bude sve jednako i kasnije ove manje koji svi moraju biti isti'', rekao je Nedjeljko.

Zatim se izrađuju manji detalji i ukrasi, kojih može biti koliko god da je i volje i vremena. ''Ovo će biti s jedne i druge strane i sredina se sveže i rastvori kao recimo ove crvene ali postoje razni načini izrade. Nije teško ali dosta je ovako precizno mora se paziti da se sve dobro zategne da se kasnije ne bi deformiralo'', rekla je Marinka Troha.

A sve se povezuje kudeljom od konoplje, koju je danas gotovo nemoguće naći, iako se od nje u ovom kraju nekada izrađivalo sve - od nošnji preko plahti do ribarskih mreža. Mnogo se takvih običaja polako izgubilo, iako se svi rado prisjećaju minulih vremena, posebno onih blagdanskih veselja.

Druženjem u Udruzi danas Drinčani i dalje njeguju lijepe uspomene i uz pjesmu i smijeh, njeguju ono najvrjednije - tradiciju.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene