Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Češki premijer podržao Hrvatsku

Topolanek: Zaustavljanje širenja EU bio bi put u pakao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češki premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Mirek Topolanek izjavio je danas da bi zaustavljanje daljnje proširenja EU-a i uvođenje novih čeličnih zavjesa u Europi predstavljalo 'put u pakao'.

'Građani zemalja koje pokušavaju spriječiti daljnje proširenje EU-a suprotstavljaju se glavnoj ideji Europske zajednice; civilizacijska misija proširenja i širenje prostora sigurnosti, blagostanja i slobode mora se izvršiti jer su to vrijednosti na kojima je utemeljena EU. Uvođenje novih čeličnih zavjesa, barijera ili zidova put je u pakao', rekao je Topolanek, sudjelujući u 'online chatu' s europskim građanima. Razgovor je objavljen danas na internetskoj stranici češkog predsjedništva EU-a.

Pročitajte i ovo Policija u Pragu Praška pucnjava Nakon pokolja Češka postrožila zakone o oružju Emmanuel Macron Ima jasan stav Macron žestoko kritizirao zapadne saveznike: "Nemojte biti kukavice, povijest će vas pamtiti"

'Zapadni Balkan je dio Europe, gdje je EU teško pogriješila 1990-tih. Dopustili su da eskalira rat do nezabilježenih razmjera, koji nisu viđeni od drugog svjetskog rata. Bez postupne integracije tih zemalja u EU uz istodobno inzistiranje na ispunjavanju Kopenhaških kriterija, EU bi stvorila novi problem u trbuhu Europe kao što je jedanput rekao Winston Chuchill', rekao je Topolanek odgovarajući na pitanje je li Češka u sukobu s drugim zemljama članicama, primjerice Nizozemskom, glede perspektive članstva u EU-u Crne Gore, Albanija, Srbije te težih slučajeva poput Makedonije ili Bosne i Hercegovine.

Topolanek je dodao da to 'nije mišljenje samo Češke Republike, nego zapravo većinsko mišljenje u EU-u'. Rezerve građana nekih zemalja članica prema proširenju, Topolanek je nazvao 'uvredom za njega'.

'Rezerve nekih europskih građana prema daljnjem proširenju EU-a uvreda su za mene, budući da je Češka ušla u EU tek prije pet godina. Postoji brojni građani izvan granica EU-a koji su trpjeli pod jarmom totalitarnih komunističkih režima i koji još vjeruju u iste vrijednosti u koje mi vjerujemo. Tko nam daje pravo da im ne pružimo barem priliku', ističe Topolanek.

Češka je proširenje na zemlje jugoistočne Europe stavila visoko na popisu prioriteta svoga predsjedništva. Međutim, samo Hrvatska ima izgleda da se u dogledno vrijeme pridruži EU-u, dok u pogledu daljnjeg širenja postoje rezerve kod pojedenih zemalja. Primjerice, Njemačka i Nizozemska zatežu oko davanja suglasnosti da se Europskoj komisiji dade mandat za izradu mišljenja o kandidaturi Crne Gore. Odluke o davanju mandata Komisiji da počne s izradom mišljenja do sada su bile tehničke naravi, a sada su u slučaju Crne Gore, neke zemlje članice odustale od te prakse.

I Europska komisija ističe da su takve odluke tehnička stvar i da tek nakon što mišljenje bude izrađeno treba započeti rasprava o prihvatljivosti pojednih kandidatura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene