Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnjiva cifra

Sukob interesa? Član uprave HEP-a od Vujnovca kupio stan, tvrdi da nije bilo popusta

Aktualno Galerija Sporna prodaja stana HEP-ovaca - 7 Sporna prodaja stana HEP-ovaca - 7 Foto: DNEVNIK.hr Sporna prodaja stana HEP-ovaca - 2 Sporna prodaja stana HEP-ovaca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sporna prodaja stana HEP-ovaca - 3 Sporna prodaja stana HEP-ovaca - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sporna prodaja stana HEP-ovaca - 4 Sporna prodaja stana HEP-ovaca - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Sporna prodaja stana HEP-ovaca - 5 Galerija 1/7 >>
Nije se rasplelo ni klupko afere "plin za cent", kad evo opet priče u kojoj glavnu ulogu imaju PPD i uprava HEP-a. Ovog puta jedan od članova uprave kupio je stan od vlasnika PPD-a po, u najmanju ruku, sumnjivoj cijeni.

Dvoetažni, peterosoban stan s lođom, tri terase, spremištem i tri garažna parkirna mjesta – sve je to 2021. godine za 280.000 eura kupio član uprave HEP-a Tomislav Šambić od Pavla Vujnovca, vlasnika PPD-a. Transakcija je to zbog koje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet.

"U daljnjem postupku ćemo prikupljati relevantne činjenice i onda ćemo donijeti obavijest jesu li ispunjene pretpostavke za daljnje vođenje postupka", rekla je predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković.

Pročitajte i ovo Nova pravila za uzgoj svinja, ilustracija - 5 Odzvonilo tradicionalnom uzgoju svinja Ovo će slavonska sela uništiti do kraja? "Krpao sam financijske rupe, prodavao sam nešto malo kulena i kobasica, preživljavalo se"

Vujnovac je taj isti stan ranije platio oko 40-ak tisuća eura više. Do niže cijene je došlo, neslužbeno doznaje reporterka Dnevnik Nove TV Petra Buljan, zbog svih popravaka koji su u stanu bili nužni nakon potresa. I dok u PPD-u i HEP-u šute, Štambić poručuje da poznaje Vujnovca i da to nije tajna. Tvrdi i da je stan kupio bez popusta.

"Plaćen je kreditom banke u iznosu od 180.000 eura te uplatom iznosa od 100.000 eura koje su mi posudili članovi moje obitelji i iz vlastitih sredstava. U kupnji ovoga stana ne vidim nikakvu mogućnost sukoba interesa niti utjecaja na moje poslovne ili dužnosničke odluke", ustvrdio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija oko 400.000 smrtnih slučajeva Europa se suočava s "ozbiljnom javnozdravstvenom krizom", naši susjedi među zemljama u kojima je najgore

Međutim, Dnevnik Nove TV doznaje da se radi o zgradi koja je nakon potresa imala zelenu naljepnicu. Portal Telegram otkrio je i da je stan baš tada procijenjen na 363.035 eura. Kada se pogledaju oglasnici, vidljivo je bilo da su se u istoj zgradi stanovi prodavali za puno više nego što je Štambić kupio svoj. Ništa od ovoga Štambić više nije htio komentirati.

Oporba: Sukob interesa je očit

U Mostu, koji je sve i otkrio, poručuju da je sukob interesa evidentan.

"Ovo je pokazatelj da je Vujnovac pokorio sve institucije u Republici Hrvatskoj. Vidjeli smo premijera koji mu je poklonio plin za jedan cent, a sad vidimo da je član uprave HEP-a kupio stan od najvećeg dobavljača HEP-a, odnosno dobavljača kojem je HEP možda i najviše dužan", istaknuo je Zvonimir Troskot. Na najnoviju aferu osvrnula se i Sandra Benčić iz Možemo.

"Vujnovac ima svoje ljude u HEP-u i evidentno je da je HEP, a možda i tijela državne uprave, premrežen ljudima koje je on tamo instalirao", rekla je.

Pročitajte i ovo Požar u klubu Mint Požar u zagrebačkom klubu Nadzorne kamere otkrile kako je zapaljen Mint: "Netko je očito poslao poruku"

Iz Vlade po ovom pitanju nisu rječiti. "Nadležne institucije će utvrditi je li bilo slučajnosti ili ne, je li bilo namjere ili ne. Ja to nisam ovlašten komentirati", rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nisu u Vladi još utvrdili ni je li prodaja plina za cent u HEP-u, koju je većinom kupio baš PPD, bila samo slučajnost ili nešto drugo. Odgovornost, pa čak ni onu političku, još nitko nije preuzeo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene