Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rušenje Oreškovića

Na pitanje Andrije Jarka ima li 76 ruku u Saboru, Karamarko odgovorio: 'Zašto bih ja sad to vama rekao?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko održao je konferenciju za novinare na kojoj je najavio da HDZ kreće u opoziv premijera Tihomira Oreškovića.

Tomislav Karamarko održao je konferenciju za novinare na kojoj je najavio da HDZ danas pokreće postupak za opoziv premijera Tihomira Oreškovića.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

'Dužan sam vas obavijestiti da HDZ danas pokreće postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića. Dosta je razloga za to. Vidjeli smo i pred očima javnosti se odvija jedna situacija koja nije dobra. Evidentno je da je Vlada disfunkcionalna, bitan je odnos između nosećih struktura u parlamentu, većine koju činimo mi i Most i predsjednika kao takvog. Smatramo da mi kao najveća parlamentarna stranka koja nosi ovu vladu, da treba biti i naš program ukomponiran u sve što bi se trebalo raditi', rekao je Karamarko na početku svog obraćanja.

'Želimo s ovim šokom izazvati nešto pozitivno, a to je da se svi trgnemo da se svi pokrenemo i da su interesi države i naroda važniji od osobnih i stranačkih interesa', kazao je predsjednik HDZ-a.

'Mislim da bi trebalo prestati ovo što je sad na sceni - prepucavanja, loši odnosi, Hrvatska nema vremena ni strpljenja za takve odnose, ova vlada bi trebala biti čvrsta i jedinstvena ako se želi postići sve što smo si nametnuli kao cilj, prije svega reforme.'

'Ne želimo nikoga napadati u ovom momentu, ali u ovoj lakrdiji HDZ na ovaj način dalje ne može sudjelovati. Ako premijer traži da iz Vlade odstupe čelni ljudi dviju stranaka na kojima počiva njegov premijerski status onda nešto nije u redu. A prije toga je mene podržao osobno da bi se nakon dva tri dana nešto dogodilo. Mi pokrećemo ovaj postupak i smatrao da moramo biti odgovorni pred glasačima, članovima i pred hrvatskom budućnošću jer vremena više nemamo, a mi ne želimo biti pajaci u ovoj lošoj priči. Ozbiljno ulazimo u ovaj postupak i smatramo da se svi politički čimbenici moraju i zagledati nad ovom situacijom i krenuti dalje', poručio je predsjednik HDZ-a.

Karamarko je kazao kako je spreman učiniti sve što će koristiti zemlji, ali i da se nije spreman pomiriti s daljnjim podcjenjivanjem HDZ-a.

'To nikome nećemo dopustiti samo zato što imate tzv, zlatnu dionicu. Reforme se mogu provesti samo s kvalitetnim ljudima. Pogledajte ove ljude, za neke od njih niste ni čuli dok nisu postali ministri. To su nove snage HDZ-a. Želim da se respektira HDZ i od premijera i od naših Mostovaca', poručio je Karamarko.

Odgovarajući na pitanje ima li dovoljan broj ruku za novu saborsku većinu i što je rekao jučer predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, kazao je:

'Ja sam njoj naznačio u kojem bi to smjeru moglo ići jer smo mi jučer cijeli dan razgovarali. Ovo sve što izgovaram nije lako izgovoriti i puno smo pročešljali i radili različite projekcije i prevladalo je ovo mišljenje na apsolutno demokratski način. Izbori za nas zadnja stvar na koju jesmo spremni, ali izgubiti šest mjeseci je previše. Apelirao bih da se ohlade neke glave i da se krene dalje, a ne ići na izbore.'

Na pitanje ima li 76 ruku u Saboru, odgovorio je protupitanjem: 'Zašto bih ja sad to vama rekao?'

Kazao je da u stranci nisu isu pričali o nekim dogodorima s SDP-om te da se ne bave futurističkim rješenjima iza kojih neće moći stati za pet dana.

O čijem će se opozivu prvo glasovati u Saboru?

'To je pitanje saborske tehnike, ako dođe do glasovanja o premijerovom opozivu onda ovaj drugi pada van', odgovorio je.

Koliko vremena si daje za preslagivanje?

'Nastojat ćemo da bude što kraće, ako bude ta opcija'.

A je li saznao o čemu je premijer razgovarao u SOA-i?

'Nisam, samo sam se zabrinuo da nam nije sigurnosni aspekt ugrožen, nacija bi tada trebala biti obaviještena. Moja poruka djelatnicima SOA-e i PNUSKOK-a je da se ne daju politizirati i uvući se u igre, preslagivana, praćenja, prijetnji... Oni koji će zloupotrebljavati službe jednog će dana odgovarati, ne govorim ovo bezveze. Postoje neke indicije.'

Oreškovića, kaže, nije 'dovukao' u Vladu. 'Gospodin ima respektabilnu karijeru u TEVI i mislio sam da ima nešto za reći na planu financija, a ne se baviti SOA-om. Volio bih da se bavio nečim drugim', rekao je i dodao kako smatra da premijer mora biti političar i znati sve, a ono što ne zna, mora znati tko zna.

Na pitanje osjeća li se odgovornim, Karamarko kaže - teško je odgovoriti na to pitanje.

Što će se događati u narednim danima, kaže Karamarko, teško je predvidjeti. 'Mi ne znamo što će biti prekosutra, a ne kako ja sebe vidim. Ne vidim se nikako i vidim se svakako', rekao je.

A što se dogodilo u roku pet dana? Orešković je bio na Saboru HDZ-a na kojem je dao podršku Karamarku da bi nekoliko dana kasnije zatražio njegovu ostavku.

'Dogodila se jedna mala manipulacija. Orešković je nazvao gospodina Webera iz Europske pučke stranke i na neki način pecao za sebe iako nije član nijedne stranke pa tako nijedne stranke koja je članica pučke obitelji', rekao je Karamarko dodavši kako mu je to zamjerio te kako je Weber HDZ-u poručio da imaju podršku europskih pučana.

'Mnogi su očekivali da će se na našem saboru ili predsjedništvu dogoditi ne znam što. Netko je živio u svijetu žute štampe gdje smo imali Brkićevu grupu, Karamarkovu grupu i ne znam čiju grupu. Što se pokazalo? Jedinstvo', rekao je Karamarko.

Dodaje kako, što se Mosta tiče, ne vjeruje da nisu imali dobre namjere, ali da su imali pogrešnu koncepciju.

Na kraju je Tomislav Karamarko potvrdio kako je novi glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević bio danas u vladi, ali kako ne bi razgovarao o sadržaju sastanka.

PRIJE PRESSICE KARAMARKO SE NAŠAO S RADIMIROM ČAČIĆEM

10:25 - Ispred središnjice HDZ-a u Izvanrednim vijestima Nove TV uživo se javio reporter Andrija Jarak.

'Stigao je Tomislav Karamarko i svih 14 ministara, žele pokazati da su zajedno, da imaju homogenost. Karamarko ne planira odstupiti, krenut će opoziv premijera. Karmarko se susreo jutros u jednom hotelu s Radimirom Čačićem, predsjednikom reformista s kojim je razgovarao o preslagivanju Vlade. Nekoliko članova predsjedništva mi je reklo da idu u preslagivanje i da Karamrko ne pomišlja na ostavku. Sve uopućuje na to da će u 11 sati u Saboru početi procedura opoziva premijera. Govori se o tome da bi Tolušić ili Milošević mogli biti HDZ-ovi kandidati za premijera u slučaju da Karamarko ipak odstupi', kazao je Jarak.

Dodao je i da će se tek vidjeti rasplet odnosa između Karamarka i Milijana Brkića koji je navodno zatražio od predsjednika HDZ-a da se sam povuče s mjesta potpredsjednika Vlade.

PERO ĆORIĆ (HSP AS): PODRŽAVAMO OPOZIV PREMIJERA

U Saboru je reporterka Nove TV Ivana Brkić Tomljenović. 'U Saboru je još mirno. Ivan Šuker, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, je tu kao i nekoliko HDZ-ovih zastupnika. HDZ planira rušiti Oreškovića opozivom u Saboru i skupljaju potpise zastupnika', kazala je Brkić Tomljenović.

Pero Ćorić (HSP AS) kazao je za Novu TV: 'Mi ćemo podržati opoziv premijera Oreškovića. Jer je pobrkao lončiće. Neki dan je rekao da odgovara narodu. On odgovara nama jer je nas, Domoljubnu koaliciju, izabrao narod. Gospodin Orešković nama treba polagati račune. U 11 sati potpisujemo pokretanje opoziva gospodina Oreškovića'.

Kazao je i da se Orešković našao u neobranom grožđu - odugovlačio je s imenovanjem ravnatelja tajnih službi, primjerice.

'Ekipa iz Mosta se prekadrovirala davno, a moji kadrovi stoje u crnoj torbi', poručio je. Kazao je da ako dođe do opoziva Karamarka, netko drugi iz HDZ-a može biti premijer.

MISLAV BAGO IZVJEŠTAVA S BANSKIH DVORA: Glavni tajnik HDZ-a jutros je bio kod premijera Oreškovića

'Premijer je nešto prije 8 sati došao u Banske dvore. Obratit će se javnosti nakon Tomislava Karamarka, vjerojatno poslijepodne. Domagoj Milošević, glavni tajnik HDZ-a, kazao mu je danas da se pokreće postupak njegova opoziva. Jedna od mogućnosti je i da premijer sada sam ponudi ostavku. Postupak opoziva znači da će protiv Oreškovića glasati više od 100 zastupnika jer je i SDP najavio da će glasovati za njegov opoziv.

Ne znamo je li Orešković danas razgovarao s Božom Petrovom koji je bio u Banskim dvorima. Ne znamo koji će biti stav Mosta prilikom opoziva Oreškovića. U Mostu poručuju da će pričekati sve izjave - i Karamarka, i Milanovića, i predsjednice... pa će tek onda donijeti stav. Ne znamo koji je manevarski prostor Mosta, no situacija je za njih vrlo delikatna jer ne mogu podržati prijedlog HDZ-a. Očekuje se da će pojasniti svoje poteze danas poslijepodne', kazao je Mislav Bago.

SDP ĆE SE TIJEKOM DANA OBRATITI JAVNOSTI

Što će poduzeti SDP? Javlja Barbara Štrbac, reporterka Nove TV:

'Za sada u SDP-u ne otkrivaju svoje poteze. Spremni su za sve scenarije. Njihovi potezi ovise o potezima HDZ-a. No već su kazali da su za njih izbori jedino moguće rješenje.'

Najnovije informacije s terena donose i reporteri Mislav Bago, Ivana Brkić Tomljenović, Barbara Štrbac i Ivana Pezo Moskaljov.

Podsjećamo, glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević rekao je u ponedjeljak da su u stranci tijekom dana donesene važne odluke, o kojima će u utorak javnost izvijestiti predsjednik stranke Tomislav Karamarko.

Budite uz Dnevnik.hr i pratite UŽIVO situaciju u HDZ-u.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene