Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je najavio skoro vrednovanje suvremene povijesti. Prvi potpredsjednik Vlade kaže da ne želi da djeca izlaze iz škole ne znajući što je to biti domoljub. Mi smo provjerili što nam djeca uče u osnovnoj školi o ustašama, što o partizanima, a što o Domovinskom ratu.


Tomislav Karamarko je pojasnio što misli o Domovinskom ratu u školskim udžbenicima.

Vezani članci Marija Šestan Marija traga za svojim sinom već tri desetljeća: ''Svakog jutra se budite s nadom da ćete možda baš toga dana dobiti trag..." Milorad Pupovac Obljetnica strašnog zločina nad hrvatskim civilima u Voćinu: "Ljudi koji su ovo počinili prestali su biti ljudi"

'Hoćete da vam kažem da bih volio napokon da se kažu istine i da bih volio da ovih 25 godina hrvatske povijesti bude 25 godina jasnih definicija. Ja želim da RH bude država jasnih definicija. Prema tome, tko je agresor, tko je stvorio ovu državu, koja je stranka bila na čelu kad se stvarala država, uloga dr. Tuđmana i nekih drugih iz političkog života tog vremena', pojasnio je Karamarko.

Tema Domovinskog rata na kraju je udžbenika za 8. razrede. Podijeljena je u tri nastavne jedinice. Prva od njih koju uče učenici je kriza SFRJ, uspostava višestranačja i osamostaljenje Hrvatske. Druga tema koja se obrađuje je Domovinski rat i treća tema je oslobođenje hrvatskih područja i poslijeratno razdoblje.

Profesorica povijesti ističe kako je Domovinski rat u udžbenicima dobro obrađen, kontroverze su izbjegnute. Gradivo je obrađeno kronološkim redom.

'Spominje se velikosrpska agresija, spominju se napadnuti Hrvati, SAO Krajina ali isto tako postoji veliki oprez u tome koji će se termini koristiti. Ne ide se za temama koje su i dan danas kontroverzne', kazala je profesorica Nikolina Čokor.

Jednako je, ističe povjesničarka, i s II. Svjetskim ratom. Njemu je posvećeno 20-ak stranica udžbenika povijesti.

'Ja mislim da je to dovoljno pokriveno. Idemo za time da se učenici ne preopterete svakim ustašom i svakim partizanom. Da saznaju osnovne odrednice da bi to onda dalje mogli kvalitetno koristiti'.

A to je ipak najvažnije za mlade ljude koji izlaze iz učeničkih klupa i učionica.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju