Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I o tome će raspraviti

Karamarko o kandidaturi Pusić za šeficu UN-a: Ne znam je li 'taj kandidat' dobar za nas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uže vodstvo HDZ-a održalo je jutros sastanak u središnjici stranke. Raspravljali su, izjavio je za Dnevnik Nove TV Tomislav Karamarko, o mogućim imenima kandidata za ministarska mjesta.

Po svakom resoru, koji će pripasti HDZ-u, predložit će dva do tri imena. Dogovoreno je, rekao je Karamarko, kako će Mostu pripasti pet do šest resora od ukupno 20 u prvih šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marin Miletić Bez konkurencije Vladajući se obrušili na Most: "Nude se lijevoj koaliciji, njihov je jedini program rušiti HDZ" Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

Kasnije će se ta brojka smanjivati, tvrdi, jer će se neka ministarstva ukidati. U ponedjeljak će predsjedništvo HDZ-a na i ostalim stranačkim kolegama izložiti plan pregovora oko sastavljanja Vlade.

"Mi smo jučer to pustili na teren, jer htjeli smo čuti mišljenje naših ljudi oko toga. Htjeli smo proširiti našu bazu podataka našim stručnim ljudima koji mogu aplicirati za određena mjesta. Sad je vrijeme da to počnemo konkretizirati i kao što smo rekli to će se događati sljedeća dva tjedna", istaknuo je Tomislav Karamarko.

"Ovo su bile prve konzultacije uži krug vidjeli ste sutra je predsjedništvo u 12 sati tamo ćemo isto obrazložiti i podnijeti izvješće o svojim pregovorima sa kolegama iz Mosta, tako da evo redoviti stranački rad", dodao je šef HDZ-a.

Pitanje kandidata za glavnog tajnika UN-a

Predsjednik hrvatske Vlade u odlasku Zoran Milanović ponovno je poslao kandidaturu ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice Ujedinjenih naroda. To je prokomentirao i šef HDZ-a.

Iako je to već učinio početkom studenog, UN priznaje samo kandidature pristigle nakon 15. prosinca kada su poslali službene pozive. Ako buduća Vlada ne stane iza te kandidature, minimalni su izgledi da Vesna Pusić uopće uđe u uži izbor.

"Od početka gospođa vesna Pusić nije skrivala svoje namjere da želi to mjesto. Premijer ju je zdušno u tome pomagao, upravo ovo sada što je napravio možda bez podrške parlamenta, bez veće rasprave ne znam ni s kime, možda budućim članovima vlade, novoimenovanim premijerom, je dokaz da on želi na neki način nakon izgubljenih izbora na neki način možda se i pobrinuti za svoje ljude", smatra prof.dr.sc. Lidija Čehulić, s Fakulteta političkih znanosti.

To može biti predmet rasprava unutarnje politike, ali na ugled Hrvatske i međunarodnu politiku neće utjecati, smatra naša sugovornica - profesorica međunarodog prava.

Nije nemoguće da nova vlast, što je HDZ dok je bio u oporbi dao i naslutiti, izabere i novog kandidata.

"Mislim da do sada procedura nije ispoštivana i da se zahvaljujući ovoj dosadašnjoj odlazećoj Vladi Hrvatska poprilično osramotila", istaknuo je Karamarko. Hoće li HDZ predložiti, Karamarko ističe da će svakako o tome razgovarati. "Ne o tome ćemo svakako razgovarati, ne znam koliko je taj kandidat adekvatan za nas", poručio je.

"Na međunarodnom planu, ugled Hrvatske zbog načina na koji se kandidira gospođa Vesna Pusić na istaknutu međunarodnu funkciju, ugled Hrvatske neće biti narušen", kaže čehulić.

"Pa bilo bi logično da se država dogovori i da država kandidira jednog kandidata", zaključuje Čehulić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene