Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić komentirao je veliku akciju USKOK-a, u kojoj su osumnjičeni ravnatelji nacionalnih parkova.

Galerija +0 Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr)

Uskok je temeljem policijske kaznene prijave zbog krivlolova, podmićivanja i zapošljavanja bez javnog natječaja pokrenuo istragu protiv jedanaest osoba među kojima su policijski službenici, ribarski inspektor te ravnatelji parka prirode Kopački Rit Tomislav Bogdanović i nacionalnog parka Brijuni Marno Milotić.

''Svaka nezakonitost bilo kojeg djelatnika u okviru funkcioniranja ministarstva zaštite okoliša i energetike, ukoliko se dokaže, bit će sankcionirana. Što se tiče ravnatelja parka prirode Kopački rit, koliko imam informaciju, ostao je u pritvoru. Što se tiče ravnatelja nacionalnog parala Brijuni, gospodina Miletića, on nije uhićen. U ponedjeljak ćemo u ministarstvu s pomoćnikom obaviti sastanak i donijeti odluku kako dalje'', rekao je Ćorić.

Na pitanje je li ga to iznenadilo ovas iznenadilo ovako nešto, kaže : ''Je.''

Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 USKOK provodi veliku istragu zbog primanja mita: Osumnjičena i dvojica ravnatelja nacionalnih parkova

Jedinstvenim sadržajem Spectre je odlučio dati Parku prirode dodanu vrijednost Virtualni Kopački rit! Mladi tim iz Valpova super idejama stvara nova radna mjesta

Trgovali su utjecajem, zlorabili položaj i ovlasti, primali i davali mito - od ukupno 11 osumnjičenih, pred suca istrage u Osijeku, dovedeno ih je troje - ravnatelj parka prirode Kopački rit, ribarski inspektor i policajac granične policije iz Belog Manastira.

''U svakom žitu ima kukolja. Zadaće je policije da ih otkriva, a naša da ih kazneno goni'', rekao je Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik.

Pa se zato, za osumnjičene traži istražni zatvor.

Slučaj prvi: ravnatelj Kopačkog rita, tijekom natječaja za zapošljavanje, jednom od osumnjičenih dao je, tvrdi Uskok, test. I tako mu omogućio da ostvari najbolji rezultat. Pa ga onda zaposlio na mjesto čuvara.

Zaposlio je i svog nećaka na Brijunima, uvjereni su u tužiteljstvu, i to koristeći poslovne odnose s ravnateljem nacionalnog parka.

Slučaj drugi. Policajac granične policije tražio je od kolega, da naknadno u evidenciju uvrste papire o divljači, koju su otkrili kod jednog od okrivljenih. Nije tu stao, tvrde tužitelji. Odavao je podatke o radu granične kontrole, kako bi osumnjičeni ribolovac mogao nastaviti s izlovom ribe.

Evo što mu kaže šef, ministar unutarnjih poslova Davor Božnović: ''Poruka je da se policija odlučno bori protiv korupcije, ne štedi nikoga, uključujući i svoje djelatnike ukoliko su upleteni u bilo kakve koruptivne radnje''.

Koruptivnim se radnjama, drži USKOK, bavio i ribarski inspektor. Nije pokrenuo prekršajni postupak zbog nedopuštenog ribolova, a sumnja se i da je od jednog osumnjičenika primio mito. Trgovao je utjecajem, i tražio da se obustavi postupak protiv jednog ribara. No, ribokradljivci, nisu rijetka pojava, kažu ribočuvari.

''Nije moj posao da ja utvrđujem gdje je ta riba završi, pretpostavljamo da završi gdje se konzumira, od restorana do privatnih tezgi, odneseš ovome, prodaš onome i to je tako'', rekao je Pero Čalušić, koordinator ribočuvarske službe SRU Baranja.

A kako je bilo u ovim slučajevima, i tko je lovio u mutnom - pokazat će istraga.
 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju