Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utvrđuje se uzrok

Tomašević o stanju na Jakuševcu: "Postoji značajna opasnost od ponavljanja odrona"

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je obišao Gornjogradsku gimnaziju koja se u cijelosti obnavlja. Nakon obilaska predstavio je novosti oko problema s otpadom na Jakuševcu.

Tomislav Tomašević je u Gornjogradskoj gimnaziji podsjetio na rezultate dosadašnjih obnova školskih objekata nakon potresa. Cjelovito je obnovljeno sedam školskih objekata koje pohađa više od 2500 učenika, od kojih je posljednja krajem prošle godine tijekom predstavljena cjelovito obnovljena gimnazija Tituša Brezovačkog.

Tomašević je najavio i skori završetak obnove Prve ekonomske škole, što se očekuje na ljeto, isto kao i završetak obnove ŠPUD-a, također vrlo skoro u suradnji s resornim ministarstvima, naglasio je. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Ne zna se uzrok smrti Tijelo poduzetnika iz BiH pronađeno u parkiranu automobilu

Istraga na Jakuševcu 

Nakon predstavljanja obnove škole, Tomašević se osvrnuo na gorući problem grada, odlagalište otpada Jakušvec izgradnju novog Centra za gospodarenje otpadom Resnik.

Govoreći o sanaciji Jakuševca, Tomašević je rekao kako je nakon drugog odrona 4. prosinca pred Općinskim sudom u Novom Zagrebu pokrenut postupak osiguranja dokaza te je Sud naručio vještačenja kojima se utvrđuju uzrok i okolnosti odrona.

"U svom očitovanju Sud navodi da su vještaci predložili program istražnih radova koji uključuju geodetska snimanja terena, istražno geotehničko bušenje i druge postupke za koje se procjenjuje da će trajati do šest mjeseci. U tom razdoblju ne mogu započeti radovi na sanaciji. Ujedno, u svom očitovanju vještaci su upozorili da unutar obuhvata plohe 6/2 na kojoj je došlo do odrona postoji značajna opasnost daljnjeg odrona", rekao je gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Kozica Duga čak 25 cm Iznenađujući ulov: "Ovo je najveća kozica iz Jadrana koju smo vidjeli u 22 godine"

"Mišljenja vještaka poklapaju se s ranijim mišljenjima, još iz 2008. godine, kada se upozorava na veliku količinu vode koja se zadržava na odlagalištu zbog loše drenaže, a u izvještaju iz 2012. navodi se da je razlog toga tehnička greška", rekao je i naglasio kako je prethodna vlast barem 15 godina znala za ove poteškoće i nakupljanje vode.

"Odavno je prepoznata ta problematika", kazao je i naglasio da je sada očito da će sanacija Jakuševca biti izuzetno zahtjevan, dugotrajan i skup proces. Ponovio je da Jakuševac treba što prije zatvoriti i preći na izgradnju novog CGO na Resniku.

"Nama su ruke vezane. Mi gradimo ono što je strategija Vlade definirala, a definirala nam je čak i lokaciju nacionalnim planom prije samo sedam mjeseci, a za koju je glasao HDZ", ponovio je Tomašević. "Bolje od ove lokacije nema. To je bivša industrijska zona i ovo će biti najmanji problem u odnosu na sve što je izgrađeno tamo u zadnjih 10 godina, a iz postrojenja ne smije ni smrad izaći van, a kamoli što drugo", naglasio je.  

Pročitajte i ovo Ministarstvo zdravstva Putem e-Građana HZZO predstavio sustav eLijekovi: Saznajte što ćete sve moći

Gdje su bili prosvjednici kad se gradio kanalizacijski pročistač?

"Dajte nemojte me zezati", rekao je Tomašević na upit novinara da su povrćari najavili prosvjed te da će prema njihovim navodima izgradnjom CGO u Resniku biti ugrožena četvrtina proizvodnje povrća u Hrvatskoj. "Imate neke krive informacije. Četvrtina proizvodnje povrća cijele Hrvatsk je u Resniku? Dajte to provjerite i u vašem prilogu danas obradite tu temu", kazao je Tomašević, a zatim se zapitao gdje su bili povrćari do sad, jer govorimo o lokaciji na kojoj se nalazi pročistač otpadnih voda, gdje je glavni odvodni kanal za kanalizaciju cijelog grada, govorimo o lokaciji pored bivše naftne industrije INA-e i kemijske industrije DIOKI-a, kad se sve to gradilo nije se najavljivala blokada, a sad se najavljuje, kad se gradi postrojenje iz kojeg ni smrad ne smije izaći", pitao je Tomašević.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapadna obala VIDEO Izraelski vojnici prerušeni u medicinsko osoblje upali u bolnicu na Zapadnoj obali: Eliminirali trojicu Palestinaca povezanih s terorističkim napadima  

Tomašević je ponovio kako će raskinuti koncesiju s tvrtkom koja upravlja pročistačem otpadnim vodama te je ponovio da će ta tvrtka od grada dobiti 420 milijuna eura.

Na pitanje o klubu Boogaloo i novom koncesionaru, studentskoj udruzi KSET te kako su oni dobili koncesiju, Tomašević je ponovio da je natječaj bio javni te da je novi koncesionar ponudio 9000 eura više u svom programu. Podsjetio da je Bandić namještao natječaje tako da je drugi ponuđač dao jednu kunu više. "Aktualni koncesionar dao je dvostruko manju ponudu", ponovio je. 

Izjave pratite uživo na portalu DNEVNIK.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene