Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putem e-Građana

HZZO predstavio sustav eLijekovi: Saznajte što ćete sve moći

Ministarstvo zdravstva
Ministarstvo zdravstva Foto: Zeljko Puhovski/Cropix
HZZO u suradnji s Ministarstvom zdravstva i HALMED-om predstavio je projekt eLijekovi.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode završio je projekt eLijekovi - informatički sustav za upravljanje lijekovima.

Time je predstavljena nacionalna baza svih lijekova dostupnih u Hrvatskoj, neovisno o tome nalaze li se na listi HZZO-a ili ne. Bazi se može pristupiti putem direktne poveznice OVDJE i sustava e-Građanin.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Utvrđuje se uzrok Tomašević o stanju na Jakuševcu: "Postoji značajna opasnost od ponavljanja odrona"

Omogućena je provjera svih podataka svih podataka o lijekovima koje pacijent uzima ili ih je uzimao u posljednjih šest mjeseci. Klikom na poveznicu pacijenti će moći dohvatiti sve podatke o tim lijekovima iz baze eLijekova, kao i prijaviti sumnju na nuspojave.

“Ovim projektom uspostavljen je i sustav za provjeru interakcija prilikom propisivanja i izdavanja lijekova. Liječnici će prilikom propisivanja, kao i ljekarnici prilikom izdavanja lijekova moći automatski provjeriti ulaze li lijekovi koje pacijent uzima u međusobne interakcije.

Sustav je uveden kako bi se smanjilo istovremeno uzimanje lijekova koji ulaze u klinički značajne interakcije te posljedično smanjili neželjeni učinci jednog lijeka na drugi, a sve kako bi se postigli bolji ishodi liječenja“, izvijestili su iz HZZO-a.

Pročitajte i ovo Suđernje obitelji ubojice iz OŠ Vladislav Ribnikar Suze ispred sudnice Suđenje za pokolj u Beogradu odgođeno, roditelji ubijene djece majci ubojice: "Monstrume!‘"

Ukupna vrijednost projekta je 2,2 milijuna eura, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1,9 milijuna eura.

Cilj je bio uspostaviti nacionalnu bazu lijekova, povećati sigurnost primjene lijekova, ojačati ulogu pacijenta u liječenju i razvoj zdravstvene pismenosti, kako bi se postigli bolji ishodi liječenja i racionalizacija resursa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene