Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani nestrpljivi

Tomašević otkrio što je pokazala analiza odrona te uputio pitanje Vladi: "Imate li problem s lokacijom koju ste sami izglasali?"

Tomislav Tomšević
Tomislav Tomšević Foto: Damir Krajac/Cropix
Odvoz otpada u Zagrebu otežan je zbog sanacije dijela Jakuševca, a zbog najave o gradnji centra za gospodarenje otpadom u Resniku stanovnici tog naselja uputili su na prosvjedu žestoke kritike gradskoj vlasti. Gradonačelnik Tomislav Tomašević i u ponedjeljak je pokušao dati odgovore na te goruće teme za građane.

"Odlaganje otpada na Jakuševcu otežano je i usporeno zbog sigurnosnih razloga. Kamioni idu jedan po jedan pa su stvoreni čepovi", odgovorio je zagrebački gradonačelnik na pitanje o problemima s rasporedom odvoza otpada nakon nedavnoga drugog odrona na odlagalištu Jakuševec. Tomašević uvjerava kako Holding i Čistoća rade sve kako bi se to riješilo te da su istrage oko uzroka i prvog i drugog odrona još uvijek u tijeku.

Pročitajte i ovo Sudar teretnog vlaka i pružnog vozila - 3 Krš i lom kod Rijeke FOTO Pogledajte dramatične prizore: Vlak pun žita zabio se u pružno vozilo

Tomašević je otkrio što je pokazala analiza prvog odrona. "Što se tiče plasirane teze zagrebačkog HDZ-a o biootpadu kao uzroku odrona, Državni inspektorat je u četvrtak rekao da su napravili analizu prvog odrona i otpada koji je uzet s prvog odrona i ona je pokazala da se po sastavu radi o miješanom komunalnom otpadu, a ne o biootpadu", naglasio je Tomašević i dodao kako je grad spreman sam financirati izgradnju postrojenja u Resniku jer ne mogu više čekati. "Imamo studiju na više od 200 stranica, gdje je jasno definirano postrojenje u Resniku. Koštalo bi oko 140 milijuna eura, koje smo spremni sami platiti jer ne možemo više čekati. Čeka se već 20 godina."

Rekao je i kako je na nedjeljnom prosvjedu govorio predsjednik HDZ-a Peščenica, no Resnik je kao lokacija za novi Centar za gospodarenje otpadom naveden još 2017. te su za to glasali upravo HDZ-ovci.

"Moje je pitanje Vladi što se to promijenilo i zašto zagrebački HDZ organizira prosvjede. Na te planove su sva resorna ministarstva koje HDZ vodi dala suglasnosti. U tom smislu očekujemo odgovore ima li Vlada problem s lokacijom za koju su oni sami izglasali gdje će biti CGO?", zapitao je Tomašević pa nastavio, "Svatko tko kaže da Resnik nije rješenje, neka kaže što je onda rješenje. Znači, ako nije Resnik, koja je to onda lokacija?"

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Sudar kod Rijeke Oglasili se vlasnici vlaka koji se sudario kod Rijeke: Mole za jedno

Izrazio je uvjerenje da će se odvoz otpada s kućnih pragova građana stabilizirati u idućim danima i tjednima, dok će sama sanacija Jakuševca trajati, kako kaže, mjesecima.

"Govorimo o tonama i tonama otpada. Dio Jakuševca je disfunkcionalan. Ali moramo prvo dobiti rezultate istrage kako bismo znali što su uzroci jer ako ne znamo uzorke, ne možemo početi sa sanacijom", istaknuo je Tomašević.

Otpad se, kaže, trenutačno odlaže na dijelu odlagališta koji nije pod zabranom Državnog inspektorata.

Što se tiče računa građana, poručio je da se usluga odvija otežano, ali se odvija, a ako bilo koji građanin smatra da mu usluga nije izvršena, da je otežana ili ugrožena na bilo koji način, može se obratiti Holdingu i on će svaki takav zahtjev procesuirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene