Obavijesti Video Pretražite Navigacija
afera Janaf

Tomašević rekao što oporba očekuje od HDZ-a u Saboru, u protivnom: "Imamo plan B, ali još uvijek nije vrijeme za to"

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Tomislav Tomašević Galerija 1/1 >>
Zbog afere Janaf idući tjedan sastat će se saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Traže odgovore od kuda cure informacije. Dio oporbe ide i korak dalje. Smatraju kako je vrijeme da se sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Afera Janaf ozbiljno je uzdrmala državu. Informacije cure, probijaju se istrage. Pod sumnju se dovode visokopozicionirani suci, tužitelji. Vrijeme je, smatra oporba, da se sastane državni vrh.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Janaf Oporba složna, postignut dogovor o osnivanju povjerenstva: "Postali smo mala zemlja za duboki kriminal" Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta afera Janaf Nikola Grmoja o osnivanju istražnog povjerenstva: "Ispitat ćemo Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, a možda i bivše predsjednike, premijere, ministre"

"Tema vijeća za nacionalnu sigurnost bi mogla biti jedan od 10-ak pitanja koje smo mi postavili u zahtjevu za istražno povjerenstvo. Tko je što znao tko je što kome rekao trebaju li najviši dužnosnici biti informirani o stvarima koje su bitne za nacionalnu sigurnost jer po ovome kako tvrdi premijer ispada kako nitko ne bi trebao ništa znati do kraja“, rekao je Arsen Bauk.

"Ja u ovom trenutku prije nego se iscrpe mehanizmi u odnosu na tijela koja mi imamo, mislim da nema razloga da vijeće zasad raspravlja o tome", smatra Dražen Bošnjaković. A ne vide razlog niti za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva. Oporba pak ne miruje.

"Prisilit ćemo vladajuće da to stave na raspravu i glasovanje pa neka građani vide da se protive tome da se sazna istina o tome što se događa s hrvatskim pravosuđem, poreznom upravom", kaže saborski zastupnik Nikola Grmoja.

"Imamo plan B ali još uvijek nije vrijeme za plan B. I dalje inzistiramo na saborskom istražnom povjerenstvu, ako HDZ tvrdi da tekst nije dobar, a jesu za ideju istražnog povjerenstva jer kako oni kažu to je i njima u interesu, mi očekujemo amandmane na taj tekst", kazao je saborski zastupnik Tomislav Tomašević.

"Mi smo u jednu ruku i očekivali da će doći do ovakvog raspleta situacije s obzirom da HDZ-u nikako u ovom trenutku ne odgovara da se ova afera koja je za njih vrlo neugodna da se ona širi", kaže Igor Peternel.

HDZ problem ne negira.

"Mi nedvojbeno imamo problem sa curenjem informacija to nitko ne negira. Ali to treba riješiti u okviru institucija koje već postoje. Unutar Sabora imamo Odbor za pravosuđe, imamo Povjerenstvo za borbu protiv korupcije, Odbor za unutarnju sigurnost", kazao je Dražen Bošnjaković.

Saborski odbor, tvrdi Grmoja, nema snagu istražnog povjerenstva.

"Ako pozovemo svjedoka na istražno povjerenstvo on se mora odazvati ili će biti novčano ili čak i zatvorskom kaznom kažnjen, a na običnim odborima nema te obaveze ali ćemo mi svakako iskoristiti i ta tijela", kaže Grmoja.

Iskorisila je oporba i interpelaciju. Spremaju udar na ministra Ćorića.

"Ja bi rekla da je ovakvo ponašanje i očekivano jer problem sa korupcijom ne može riješiti onaj koji nas je u taj problem i uvalio", rekla je Marijana Puljak, saborska zastupnica.

HDZ tvrdi suprotno. Njihov je cilj, kažu, borba protiv korupcije. Bivši ministar očekuje da se konačno dozna tko su ti koji probijaju istrage i puštaju informacije u javnost.

Očekujem da taj postupak da rezultate i da se konačno pošalje poruka to tako ne ide. Ali očekujem i drugu stvar i da se iznađe i bolje normativno rješenje kako se takve stvari ne bi događale", rekao je Bošnjaković.

A od kuda cure informacije? Pitanje je na koje od policije i DORH-a traži odgovor i odbor za nacionalnu sigurnost, koji se sastaje idući tjedan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene