Ministarstvo poljoprivrede sprema zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse kojim bi se trebali zaštititi domaći proizvođači.


Dok trgovci upozoravaju da u Zakonu ima niz štetnih odredbi, ministar Tomislav Tolušić im poručuje - da ste bili korektni, zakona ne bi bilo.

Vezani članci Slika nije dostupna Trgovcima smrknulo, proizvođačima napokon svanulo Slika nije dostupna Tolušić ne odustaje: Stiže zakon koji imaju gotovo sve zemlje EU

Mlijeko se u trgovinama može naći i po nižim cijenama od tri kune, a proizvodnja stoji između tri i tri i pol kune. Tome na kraj želi se stati Zakonom o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji će uskoro na Vladu.

"Nadam se da će dovesti red na tržištu, govori o dampinškim cijenama, govori o puno toga što sad nažalost nije izregulirano. Da je bilo korektnijeg postupanja trgovaca, ne bismo imali ovaj zakon", kaže ministar Tolušić.

Primjera nekorektnog postupanja, kažu u poljoprivrednoj komori, ima dosta. "Jedan naš proizvođač povrća ili voća preda prerađivaču, onda nakon pet-šest mjeseci dobije povrat, navodno da se ta roba pokvarila pa ne dobije ništa novaca", kaže Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Zakon bi, između ostalog, zabranio vraćanje proizvoda mimo ugovora, jednostrane raskide i izmjene ugovora, naknade za izlaganje proizvoda na posebnom mjestu i prodaju proizvoda ispod nabavne cijene s PDV-om. Za trgovački sektor, Zakon ima i spornih dijelova.

"Dolazi do toga da jedan mali proizvođač, kumica bi trebala tolike procedure proći - od pisanja ugovora, unaprijed definiranja količina, cijena, je li to pravi put da se zaštite mali domaći proizvođači?", pita se Sanja Smoljak Katić, direktorica HUP udruge Trgovine.

Kako bi zaštitile domaću proizvodnju, neke su zemlje uvele pravilo da 50 posto proizvoda na policama mora biti domaće. Ministar je o toj ideji u ponedjeljak govorio tek kratko. "To neće biti navedeno u ovom zakonu, to je nešto o čemu Ministarstvo razmatra", poručuje.

Hrvatska proizvodnja, kažu u HGK, ima potencijala da pokrije tih 50 posto. "Znamo da su neke zemlje kao što su Rumunjska i Bugarska već uvele zakonodavna takva rješenja, gdje se govori da više od 50 posto proizvoda mora doći iz domaće proizvodnje, no treba vidjeti kako će EU zakonodavstvo reagirati na ta rješenja u ovom trenutku", ističe Tomislava Ravlić, pomoćnica direktora sektora za trgovinu u HGK..

No, bar dio problema, nadaju se proizvođači, riješit će novi Zakon.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju