Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽESTOKA PREPUCAVANJA

OVDJE POGLEDAJTE Kako je izgledao napeti prvi dio sjednice Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počeo je drugi dio sjednice Hrvatskog sabora na kojoj je Tihomir Orešković predstavio vladu i zatražio izglasavanje povjerenja ministrima.

NA OVOM LINKU NASTAVITE UŽIVO PRATITI DRUGI DIO MARATONSKE SJEDNICE.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije krenulo idealno Analitičari: Ideološke podjele zasjenile ekonomski dio Vladina programa Slika nije dostupna Oreškovićev završni govor 'Da se moja firma tako ponašala, da smo toliko vremena govorili o ustaškim temama, moja firma bi propala'

18:55 Sabor je nastavio s raspravom.

18.05 Tijekom pauze u Saboru, novinari su zaustavili Tomislava Karamarka, kandidata za prvog potpredsjednika nove Vlade Tihomira Oreškovića, i upitali ga zašto sporazum s Mostom još nije potpisan i kad će biti potpisan.

"Svaki čas, nisam mogao jutros, jer sam imao sastanak s manjincima, a evo vidite da ne možemo sad izlazit van. Potpisat ćemo, što se brinete?", poručio je novinarima Karamarko. 'Nema nikakvog razloga niti prostora za nekakve drame. Evo vidite dramu koju ovi (SDP i oporba) izazivaju, zapravo komediju'.ž

Dosadašnju raspravo je nazvao katastrofom i igrokazom. Istaknuo je da se kandidata za ministra kulture Zlatka Hasanbegovića sotonizira i izvrće njegove riječi iz konteksta te dodaje kako je zapravo 'govorio prave stvari'. 'Nitko od te gospode nije rekao da je antikomunist, a mi smo rekli da smo antifašisti i antikomunisti. Gledajte, ovo vrijeđa zdrav razum', rekao je Karamarko. Dodao je kako apsolutno stoji iza kandidata za ministra kulture.

17:50 Nakon što su svi zastupnički klubovi završili sa izlaganjem predsjednik Sabora Željko Reiner odredio je stanku do 18:30 sati. Reiner je rekao da će pojedinačne rasprave, ako ne bude replika, trajati 7 sati. Nakon rasprava slijedi glasovanje o povjerenju Vladi RH koje se očekuje oko 1:30 ujutro.

17:35 Zastupnik Darko Parić pozvao je zastupnika Kovačić da interpretira izjavu Bože Petrova o koaliranju. 'Meni se ovo čini kao koaliranje', kazao je Parić te zatražio da 'netko bude pošten i da ostavku'.

Zastupnica Dragica Zgrebec zatražila je da g. Orešković i predložena Vlada detaljno navedu kakve će i koje reforme provesti s obzirom da se Hrvatska nalazi pod mjerom prekomjernog deficita. 'Očekivala sam da i vi nešto kažete o tome', poručila je Kovačiću.

Miro Bulj iz Mosta je napomenuo kako je upravo koalicija Hrvatska raste potpisala reforme pa očekuje da će ih i podržati.

17:18 U ime kluba zastupnika Mosta govorio je Ivan Kovačić.

Rekao je da želi da budu konstruktivne kritike Vlade, ali bez vrijeđanja i svađe. Uputio je apel zastupnicima da je predizborno vrijeme prošlo ali da je ostala ogromna netolerancija i netrpeljivost. Istaknuo je da je Most preuzeo određene reosre i odgovornost za koje su se zalagali. Naglasio je bitnost ekonomske reforme i reforme pravosuđa.

'Most je preuzeo određene resore u kojima želimo pokazati odgovornost i uhvatiti se u koštac s onim stvarima koje građane možda najviše i smetaju', rekao je Kovačić.

Na kraju je zaželio budućim ministrima i premijeru uspješan rad u iduće četiri godine.

'Ako je ovo sve što ste imali za reći u ime kluba zastupnika Mosta, onda, svaka vam čast. Građani očekuju mnoge odgovore od Mosta', replicirala mu je zastupnica Gordana Sobol.

17:15 'Fažizam i zlodjela ustaša nisu bili floskule. Mnogi su odali počast žrtvama Bleiburga, no žalosno je što se tamo često manifestira nekakav ustaški dernek. To je uvreda za žrtve i one koji su se njima došli pokloniti', replicirala je Tepešu Ingrid Antičević Marinović.

Tepeš joj je rekao kako ne bi smjeli izjednačavati antifašizam i komunizam. 'Napravili ste linč na g. Hasanbegovića. Vadite čovjeku crijeva samo zato što piše i govori ono što se vama ne sviđa', kazao je Tepeš.

'Ja sam '79. godište, vi ste, mislim, '80. pa nemojmo o Savezu komunista, dosta o tome', poručila je Tepešu Tanja Vrbat te dodala kako je i Vladimir Šeks bio član Saveza komunista. Vladi je predbacila što ne odgovara na pitanja zastupnika, a Tepeš joj je poručio kako su raspravu o ovoj temi potaknuli upravo oni.

17:09 Izlaganje Ivana Tepeša u ime kluba HSP AS izazvalo je brojne replike zastupnika u oporbi.

"Više se neće voditi politika prema iseljenicima kao do sada, nego kao što to čini Irska. To je snažna poruka i to je ono što nas veseli u HSP AS. Moram upozoriti na jednu stvar i dati potporu ministru kulture dr. Hasanbegoviću. Puno prije nego što se znalo da će on biti ministar kulture, ustaštvo su lijepili nama, i lijepe ih članovi partije i članovi KP odgovorni za Bleiburg. I umjesto da se distanciraju od toga, oni nastavljaju po svome. I donose Lex Peković uoči ulaska u EU i pokazuju kakav odnos imaju prema zločinu. Apeliram na zastupnike da ne čine ovo jer je Hasanbegović vrhunski znanstvenik", rekao je u izlaganju između ostalog Tepeš.

17:01 Nakon Juhasa govorio je predstavnik talijanske manjine Furio Radin.

'Nacionalne manjine su 'nusproizvod' promjena granica nakon ratova i na njih su se povijest i totalitarizmi posebno okomili. Zato se nitko više od nacionalnih manjina nema želju slagati se s većinom i to ne samo s nacionalnom većinom, već i političkom. Zato g. mandataru, da ste kucali na vrata manjina naišli biste na otvorena vrata. Ali niste, barem ne dovoljno. Ne vidim riječ manjina u vašem programu. Vjerujemo da ćemo prilikom izglasavanja proračuna postići dogovor i da ćemo podržati ovu Vladu u potpunosti, a za sada imate naše želje da uspijete. Mi smo spremni za razgovore i zato kažemo ovoj Vladi samo: Doviđenja', poručio je Radin.

16:44 U ime kluba mađarske nacionalne manjine, govorio je zastupnik Šandor Juhas.

'Klub nacionalnih manjina izražava zadovoljstvo što će se formirati Vlada i nadamo se da će uspješno funkcionirati kao tim unatoč neuobičajenom načinu izbora pojedinih ministara. Želja nam je da Vlada promovira kulturu etničke i političke toleracije, da osuđuje govor mržnje i dosljedno provodi politiku prava i prava nac. manjina zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim sporazumima.
Na našu žalost klub Nac. manjina nije upoznat na koji će se način reforme odraziti na pripadnike nac. manjina. Nije nam poznato kako će se odraziti na mogućnost upotrebe manjinskih jezika planirana reforma lokalne i regionalne samouprave. Izražavamo bojazan da ćemo na onim područjima gdje smo trenutno većinsko stanovništvo nakon 'prekrajanja' granica općina i gradova, da ćemo tamo postati manjinsko stanovništvo i da će nam se ugroziti niz prava po pitanju uporabe jezika i pisma. Mi ne želimo da se događa ono što se događa u proteklih 20 godina. Sve Vlade su tu kumovale. Da djeca iz pograničnog područja idu u vrtiće u Mađarsku jet tu ne postoji mogućnost organiziranja manjinskih vrtića', rekao je Juhas.

16:22 Šukeru je replicirala i Ingrid Antičević Marinović, zastupnica SDP-a.

'Kada govorite o kreditnom rejtingu i da će se on povećati... Ja vjerujem prije svega i želim vjerovati da će hrvatski građani, na temelju onoga što vam je ostavila prošla Vlada , da će građani bolje živjeti. Da nađemo programe za sanaciju građana, a ne programe za sanaciju banaka. To je naša zajednička zadaća i ja želim u to vjerovati. To je zajednički cilj i tu ćete imati potporu. Ne bih toliko vjerovala tim famoznim agencijama, svijet i mnoge moćne zemlje poput SAD-a su se već digle protiv tih agencija koje ocjenjuju kred. rejting bilo firme bilo države. Postavlja se pitanje jesu li to neovisni procjenjivači ili beskrupulozni ucjenjivači. Na kraju krajeva, prije nego što će bankrotirati (Goldman Sacks...) agencija (MerryLinch) dala im je najveću moguću rejting ocjenu. I oni nas nazivaju smećem. Na kraju krajeva, kakve su to institucije i s kojim pravom bilo koju zemlju a kamoli ne jednu ponosnu Hrvatsku stavljaju u 'smeće'. nijedna država nije smeće, ali mnoge takve agencije jesu smeće'.

Šuker je replicirao na način da nova Vlada za promjenu rejtinga mora podastrijeti bolje brojke.

'Što se tiče kreditnih rejting agencija, ako je netko o njima govorio u Saboru govorio sam ja. Na početku vašeg mandata sam vam rekao 'nemojte koristiti termin da nam je zadržati kreditni rejting'. Nažalost, mi taj rejting koji nam napišu plaćamo svi. I građani i gospodarstvo i država. Da bi ih natjerali da promjene mišljenje moramo im podastrijeti brojke koje će im reći da nam više ne mogu raditi ovo što nam rade'.

15:59 Zastupniku Šukeru između ostalih je replicirao i Ivan Sinčić iz Živog zida.

'Slušao sam izlaganje Ivana Šukera i sjetio se svih onih dugih godina dok je on bio ministar, od 2003. kada ga je na to mjesto stavio njegov kolega, velepoštenjačina Ivo Sanader pa do negdje 2010. kada ga je zamijenila kolegica Dalić. Sve te duge godine ja sam pratio ovaj visoki Dom i pratio rasprave i gledao kako nas iz mjeseca u mjesec g. Šuker sve više zadužuje i kako to opravdava ovakvim ili onakvim stvarima. Prema tome g. Šuker, bili ste dio te politike, tog načina razmišljanja koja nas je dovela u ovo dužničko ropstvo, bili ste dugih 7 godina član jedne od najkorumpiranijih, ako ne i nakorumpiranije Vlade u povijesti Hrvatske i ako pitate zašto mladi odlaze, odlaze zbog vas i takvih kao što ste Vi, jer za moju generaciju, Vi i vaša Vlada ste obilježili našu adolescenciju i vi ste za nas simbol uništenja Hrvatske. Zato sam zabrinut. Jer ako vi hvalite ovu Vladu ja se pitam zašto bih ja vama vjerovao? Zato ova Vlada moju podršku ni podršku mojih 100.000 birača neće imati', rekao je Sinčić.

Uslijedila je saborska lekcija HDZ-ovog veterana Šukera.

'Kad bih ja koristio vašu retoriku onda to ne bi bilo lijepo čuti u ovom Saboru. Vi kao prvo, niste uopće pročitali dokument. Trebali bi znati da je prije gospodarske krize RH imala deficit 0,8. Da je 2005. po prvi put u povijesti smanjen javni dug RH: A druga stvar g. Sinčiću, kad vi tako volite pametovati, ali da nikom ništa ne napravite, recite mi s kojih ćete vi sredstava isplatiti onu razliku od 17 milijadi koliko treba platiti hrvatski umirovljenicima? A deficit državnog proračuna je 15 milijardi. Od kud ćete to isplatiti? Jer imamo umirovljenika toliko koliko imamo.
Ovako kako vi govorite, tako je najlakše. Napadati, optuživati bez argumenata, tako je najlakše pričati. Međutim, ja nikada u životu nikome bez argumenata nisam rekao ni jednu jedinu riječ. Ali kažem, kad bi razgovarao na ovakav način, to nije dostojno ovoga Doma. To je vaš stil', poručio je Sinčiću Šuker.

15:35 U ime kluba zastupnika HDZ-a, govorio je saborski zastupnik Ivan Šuker.

'U svim parlamentima je ovo svečani trenutak, vrhunac demokracije. Jer se realizira ono što su građani pokazali da žele na izborima. Cijelo dopodne smo svjedoci diskreditacije i linča pojedinaca bez ijednog argumenta. Cijeli dan slušamo žalopojke zašto je MOST otišao s Domoljubnom koalicijom a ne s koalicijom Hrvatska raste. A zašto se ovdje danas ne suprotstavljaju argumenti? Jer kad vam neovisne financijske institucije, domaće i strane, i Europska komisija napiše što napiše onda bježite od snage argumenta.

EK je rekla u izvješću o napretku RH da s ovakvom politikom kakvu je vodila ova Vlada u 2017. nas očekuje rast javnog duga na razinu od preko 93 posto i deficit od 4,9 % BDP-a. Niti jedna država u Europi nije imala ovakav rast javnog duga. Javni dug je narastao na 100 milijardi kuna, izgubili su oko 80.000 radnih mjesta i oko 100.000 mladih je nažalost otišlo preko granice.

Lako je voditi socijalnu politiku, lako je voditi politiku o pravima ovih i onih kad imate punu kasu. kad vas ne opterećuje da ste dužni i da se morate zadužiti. Jer ključno je što je g. Orešković rekao, a to je usporiti rast javnog duga. Ne ga smanjiti, jer ga ne možemo smanjiti dok god imamo deficit. Dakle, smanjiti deficit državnog proračuna, povećati zaposlenost, provesti fiskalnu konsolidaciju i promjeniti strukturu rashodovne strane proračuna. Smanjiti porezno opterećenje građana i gospodarstva - to se ne može napraviti dok pucneš prstima. To možete jedino ako imate povećanu zaposlenost i gospodarski rast.

Kad se više političkih opcija nađu i pokažu volju da naprave reforme, onda u Saboru dožive ovo što dožive. Niste čuli niti jedan argument da je nešto što je g. Orešković predložio nije dobro, ali milijun i jedna diskreditacija - to se čulo. Sva ova ideološka nabadanja će nestati u onom trenutku kada Hrvatska bude imala gospodarski rast od preko 3 posto. Kad Hrvati shvate da se od samo dobrog upravljanja državom se može dobro živjeti. Onda nam više neće moći servirati ove ideološke floskule.

U ime kluba HDZ-a, podržat ćemo zdušno g. Oreškovića i njegovu ekipu, pomoći ćemo na sve moguće i nemoguće načine da ostvari ovo što je ovdje postavio'.

14.22 - Nada Turina Đurić (HNS): Htjela bih čestitati mandataru na hrabrosti da se upusti u sferu politike, odnosno da je prihvatio jednu tako veliku odgovornost kao što je upravljanje vladom. Vaš program kojeg ste danas predočili je nešto što mi kao HNS bi mogli prihvatiti kao program u kojem se govori samo o nekim ciljevima koje bi trebalo postići i mislim da u tim ciljevima je malo toga sporno, odnosno da bi većina nas u sabornici mogla prihvatiti kao nešto na čemu želimo da se radi. To smo i očekivali od vas obzirom na vaš životopis i ono što se najavljivalo da ćete ponuditi. Čak smo razmišljali i o tome da ukoliko taj sastav vlade bude pristojan, ako to tako mogu reći, da razmislimo o tome da budemo barem suzdržani kada je u pitanju podrška.

Problem za HNS je da većina izabranih ljudi nije sudjelovala u izradi smjernica koje će morati provoditi, a problem je i njihovog legitimiteta. Pa ću priču vratiti natrag u postizborni period i rezultate izbora koji su bili 0:0, i dugotrajnim pregovorima s Mostom o tome kojoj će se opciji priključiti kako bi se formirala vlada. Bili smo uvjerenje da s rezultatom koji smo imali i podrškom nekih zastupnika da će Most u nastavku podržati vladu koja ima politički legitimitet. Međutim, unatoč tome što smo sve prihvatili i bili na tragu svega što je traženo dogodilo se što se dogodilo u Mostu nisu htjeli ići s Hrvatska raste i jedini razlog za to može biti svjetonazorni, odnosni ideološki.

Kad se neki program izloži onda se pita, pitamo svi kako ga nazvati možda u jednoj riječi, jednoj rečenici. Ja sam očekivala da ćemo ovaj program moći nazvati reformski, međutim ono što smo dobili, što smo vidjeli možemo nazvati jednom opsjenom, farsom.

Ono što mislim da bi trebalo naglasiti i što bi javnost trebala znati, kolege iz Mosta koji su ključni za većinu imali su šansku i imaju još uvijek šansu da isprave grešku. Greška je napravljena u nekoliko osoba koje su ovdje predložene.

Ako je problem samo jednog ministra, onda je najmanje što možete učiniti kao mandatar je da tražite vrijeme za konzultacije, da tu osobu povučete iz vlade i tražite nekoga drugoga.

HNS neće moći prihvatiti ovakav prijedlog. Ovakva jedna obmana u režiji kolega iz Mosta, zajedno s vama u HDZ-u, ova farsa kojoj se još ne zna tko je bio režiser, a tko producent, nažalost vi gospodine Orešković ćete biti šef rekvizitera u toj predstavi i bojimo se da takva vlada s ovim dodatnim utezima u smislu svjetonazora, mislim da ćemo imati problem i zato HNS neće podržati niti program niti prijedlog za ministre u budućoj vladi.

14.01 - Stipe Petrina: 'Moje projekcije Hrvatske kad se stvarala bile su među tri najuspješnije zemlje u Europi, danas smo na začelju. Danas Hrvatska nažalost nije pravna država. Žalosti me što u prezentaciji samo s dvije riječi piše o pravosuđu. Danas pravosuđe u Hrvatskoj ne postoji. U svakom trenutku slama se pravni sustav RH.

Nema ni riječi o socijalnoj politici i organiziranom kriminalu, morate shvatiti da je danas Hrvatska u raljama institucionaliziranog kriminala. Socijalna politika, nitko ni riječi o tome da je više od dva milijuna građana ovršeno. Nitko ni riječi o tome da je 370.000 ljudi koji su blokirani. Kako će se riješiti njihov problem.

Ja vjerujem i posebno želim vladi uspjeh, vjerujem da ćemo se jednom maknuti od prošlosti i krenuti u budućnost.

13.49 - Silvano Hrelja: 'Moram priznati da nikada kandidati za ministre nikada nisu bili ovako prpošni, igrali se mobitelima. Vjerujem da im nije ugodno, baš im se sve ne sluša, ali takva im je nova dužnost na koju su stupili.

Do sada su sve vlade u dokumentima pokazivale jedinstvo, ovaj papir po formi pokazuje nešto drugo. Matematički rečeno je unija skupova, to je spisak želja jednih i drugih. To ne pokazuje dimenziju jedinstva ove vlade. Kad idemo u analizu što piše, papir pokazuje da se ne poštuje ustroj ministarstava kakav je sada, po zakonu koji je važeći.

Ja bih volio dati podršku ovoj vladi, nažalost zbog kontradiktornih stavova vezano za mirovinski sustav, zbog svjetonazorskih razlika neću moći glasovati za ovu vladu, ali želim joj pun uspjeh. Ovu vladu doživljavam kao ljude koji će noćaš položiti vozački ispit. Pred njima je težak proces učenja, bit će učinkoviti oni koji prema tom procesu budu otvoreni. Biti ćemo pristojni i podržati sve što vrijedi.'

13.30 - Nansi Tireli je rekla kako je zabrinuta razumije li mandatar što se događa kad 'tata' nekog preporuči.

'Mislim da još ni sam nije svjestan koga je 'tata' preporučio', rekla je Tireli.

13.28 - 'Naglasili ste da mandatar nije kriv za izbor ministara, amnestirali ste ga za djela i riječi. Ja se s tom tezom ne mogu složiti, ne slažem se da je mandatar lutka na koncu. Imao je pravo na veto i odlučiti tko će biti kandidati', replicirala je Nansi Tireli Karolina Leaković.

'Jednim se dijelom s vama slažemm kolegice, a jednim ne. Dakle nije važno što sam ja danar rekla, važno je što je mandatar jučer rekao na konferenciji, a on je svoje članove predstavio kao Tim's team, dakle svoj tim. Mandatar dolazi iz korporacije, iz biznisa, zna što znači biti menadžer i razumije kakvi su uvjeti u takvom biznisu. To znači da prvi čovjek u tom biznisu jeste odgovoran i dogovara za one ljude koji su ispod njega. Ako mi kažemo da je samo mandatar kriv, a ne stavimo odgovornost ni na jednog pojedinca plašim se da će si ti pojedinici uzeti za pravo da nisu ništa krivi jer ih je izabrao mandatar', odgovorila je Tireli.

13.19 - Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista: 'Mislim da su građani ostali zakinuti za životna pitanja i odgovore na ta pitanja koja ih uistinu muče. Kada govorimo o rastu konkurentnosti i kvaliteti života pitanje je što to građani čuju, a tiče se direktno njih. Kada govorimo o gospodarskom rastu ni u jednom dijelu nismo spomenuli radnike ni njihova prava. Strane investicije u Hrvatskoj uvijek su do sada značile otpuštanje radnika. Nismo dobili odgovor hoće li se to dogoditi i sada. Govorimo o povećanju zaposlenosti, a paralelno s time govorimo da će se u MUP-u smanjiti administrativni kadar, a povećati operativni. Kamo će taj administrativni kadar?

Plašim se da jedan veliki dio građana nema svoje načelnike, gradonačlenike i stručne službe koji mogu odgovoriti na izazov koji piše u smjernicima. Ono što me izuzetno žalosti je činjenica da u stavkama ministarstva rada nema nijedne riječe o radnicima, to je ključno ministarstvo koje treba brinuti o radnicima, i jedino pitanje radnika koje se spominje je u ministarstvu poduzetništva gdje se govori o fleksibilizaciji tržišta rada. Mislim da moramo ozbiljno voditi računa o tome.

U jednom se trenutku zamjerilo da se kritizira vaš program i da se to pokušava marginalizirati s određenim članovima buduće vlade. Meni je žao, ali točka je predstavljanje programa i povjerenja vladi.

Hodate po minskom polju. Izjave koje slušamo u medijima nemaju veze s programom i ciljevima koje ste naveli. Vaši ministri govore druge stvari. Manje je važno je li izjavu dao Hasanbegović, Tireli ili Orešković, poanta je u tome da imamo za kandidate osobe koje će za par sati prisegnuti da će poštivati Ustav i ono čega se plašim je kako će ljudi koji daju takve izjave poštivati Ustav. Mene muči jeste li uistinu vi izabrali te ljude.

Ja vjerujem jer sam osoba koja je vječiti otpimista da ćete napraviti puno, ali sam isto tako sigurna da ćete to odraditi jako, jako teško. U cijeloj priči pregovaranja i dogovaranja za HDZ znamo što misli, što jeste, međutim za Most nisam sigurna da znamo što hoće. (...) Plašim se da od toga što su govorili i za što su se borili bit će jako, jako malo.

13.07 - U ime kluba zastupnika Bandić Milan 365 govorio je Miodrag Demo: Slušajući pozorno rasprave i program budućeg premijera jasno je i glasno rečeno, ajmo ljudi se maknuti od ideoloških podjela. Puno se vlada promijenilo u 25 godina hrvatske postojanosti. U ime nas koji smo stvarali Hrvatsku, koji smo prihvatili izazov 1990. godine prihvatit ćemo ga i sada. Ovo je domovina koju treba razvijati, kojoj treba pomoć, koja treba ići dalje. Jesmo za naprijed. Volio bih da Hrvatska za godinu, dvije bude kao grad Zagreb. Zato vašem timu kojeg ste izabrali i kojem ste na čelu dat ćemo apsolutnu potporu zajedno s Mostom, zajedno domoljubnom koalicijom, jer svi smo mi domoljubi tu, domoljubi koji volimo ovu domovinu koja treba ići naprijed. Meni je žao što je pola nas napustilo, to je neozbiljnost. Molim da nam ne bude šatora više nikakvih po našim firmama i mislim da će to budući premijer dobro urediti da to bude zadovoljna, napredna država koja ima budućnost, a vjerujem da je ovo zemlja budućnosti.'

12.37 - Nakon što je Reiner upozorio Pupovca da treba odgovoriti zastupniku koji mu je replicirao, a ne mandataru, Pupovac mu je poručio da je prerano počeo uvoditi disciplinu u Saboru.

Pupovcu je nakon toga replicirala Ingrid Antičević Marinović koja se zapitala kakva će biti ekonomska politika mandatara i vlade.

12.31 - U ime Kluba SDSS-a i Kluba Reformista govorio je i Radimir Čačić: 'Tema koja se nekoliko puta otvorila kao da je vrsta argumenta po meni ne stoji. Sasvim je svejedno ima li program vlade 300 ili 30 stranica. Na 300 stranica možete napisati beskonačnu količinu gluposti. Što ne znači da na 10 ili 30 stranica ćete uvijek imati pametne stvari. Ne boli me debljina teksta, ima drugih stvari na koje bi upozorio. Mi smo zemlja propuštenih šansi. Što god mislili o sebi, činjenica je da neupitna odgovornost politike se ne može osporiti. Samo iznimno se politika približila najboljem što Hrvatska može biti, nažalost u kontinuitetu nije tako. Ovi izbori su pokazali želju za promjenom, ne samo ideoloških polova na vlasti, pokazali su i želju da se izađe iz ideoloških zamki i ratova koji su bili korišteni kao alibi za nesposobnost i izostanak rezultata, sasvim svejedno lijevi ili desni. Kad velim da je društvo, barem trećina, pokazala želju da izađe iz ideoloških rovova, ni na kakav način ta trećina društva siguran sam nije pomišljala da treba zaobići ili odreći se temeljnih civilizacijskih vrijednosti, a definitivno u te temeljne vrijednosti spada antifašizam. I to ne smije biti predmet rasprave. To se neće dozvoliti. Naravno da budemo potpuno jasni, to istovremeno pretpostavlja poštivanje standarda da svaki totalitarizam zaslužuje osudu, a svaka žrtva pijetet i to ito ne može biti tema. Nema smisla se u te teme vraćati i otvarati ih samo kao alibi zbog nesposobnosti. Pred nama su šanse, Europska unija je tu, baza, i svi su za nju zaslužni, i lijevi i desni. Pred nama je mogućnost korištenja kapitala.'

Ivan Kovačić, saborski zastupnik Mosta objasnio je u Saboru zašto je Most prekinuo pregovore s SDP-om. 'Jedan od razloga prekida pregovora je bio objašnjavanje gospodina Stazića u jednome društvu, kombinatorike kako će se Most isključiti iz igre, kako će nas nakon potpisivanja ugovora preglasati i jednostavno isključiti. Nažalost je tako', rekao je Kovačić.

12.25 - U ime kluba zastupnika SDSS-a i Kluba Reformista prvi je govorio Milorad Pupovac koji se, među ostalim, zapitao 'imamo li mi institucije koje mogu izvršiti, gospodine mandataru, sve ove poslove', a onda sam i odgovorio na pitanje rekavši 'nemamo'.

12.07 - Branko Bačić replicirao je Miletiću: Želio bih vas podsjetiti da ste 4 godine bili član vlade koja je vršila snažnu centralizaciju vlade. Moram reći da mi djelujete nevjerodostojni jer ste tu vladu podržavali, a uvjetujete podršku vladi koja je najavila decentralizaciju.

Miletić: U politici je najbitnije ako želite trajati biti vjerodostojan. Mi smo samostalno izašli na izbore i polučili uspjeh. Građani nas honoriraju jer se borimo za njihove interese. Želio sam biti konstruktivan i ne voditi neke bivše bitke.

12.00 - Stevo Culej replicirao je Miletiću: Što smo mi poručili s našim oblikom antifašizma, ništa dobro za hrvatski narod, naši antifašisti pogrešno su shvatili antifašizam. Multikulturalnost Ustre, lako je biti multikulturalan u Istri gdje su svi slojevi društva našli sebe u Istri. I mi u Slavoniji imamo nacionalne manjine, ali samo jedna je ta koju uvijek spominjemo. Imamo samo jednu koja je sudjelovala u oružanoj pobuni. Napadan je i ministar kulture, zbog čega, jer je najavio promjene, promjene Olivera Frljića i njemu sličnih. Financiranje udruga, naravno da treba ukinuti financiranje udruga koje promoviraju antihrvatstvo.

Miletić: Vi na antifašizam gledate jednim očima, a mi u Istri drugima. Pozivam vas da dođete u Istru naučite malo povijesti i vjerujem da će se i vaš pogled promijeniti.

11.55 - Gordan Jandroković prvi je replicirao Miletiću: 'Slažući se s velikim dijelom vašeg izlaganja, žao mi je što je rasprava otišla u smjeru da dovodimo demokratičnost ove vlade i temeljne vrijednosti društva. Ta rasprava je krenula od Stazića koji se pozvao na web stranicu koja ne postoji, izmislivši tezu počeo je graditi konstrukciju temeljem koje nekoga optužuje da je ustaša. Opet se počinjemo baviti pitanjima od kojih se želimo maknuti. Umjesto da raspravljamo o onome iz prezentacije, SDP nas vraća na svjetonazorski sukob optužujući vladu da je proustaška. To je skandalozno. Treba paziti na ovakve lažne teze, konstrukcije i podmetanja.'

11.48 - U ime kluba zastupnika IDS-a govorio je Boris Miletić: 'IDS vladu desnog centra ne može podržati jer su naše svjetonazorske razlike prevelike. Osim toga nismo čuli ništa o dvije teme koje su nama ključne. Kao prvo još ne znamo koji je stav prema decentralizaciji, a kao drugo ne znamo ništa o stavu vlade prema temeljnim ljudkim slobodama. Informacije koje su donosili mediji ne zvuče ohrabrujuće. Nemaojte dozvoliti da se srozaju civilizacijski standardi i dovoditi u pitanju demokratske vrijednosti koje su temelj svake države. Apeliram na vas da blokirate svaki pokušaj ugrožavanja ljudskih prava i građanskih sloboda. Sve drugo vodi nas unatarag u ponor 90.-ih iz kojeg se Hrvatska teško izvukla. Druga stvar koju želim istaknuti je pitanje decentralizacije. Istaknuli ste da je jedan od ključnih koraka stavljanje u funckiju neiskorištene državne imovine. U IDS-u o tome govorimo 25 godina. Međutim, to se ne može napraviti ukoliko se zadrži postojeća situacija u kojoj 200-tinjak ljudi u Zagrebu upravlja cjelokupnom državnom imovinom. Potrebno je pormijeniti zakone kojima će se provesti decentralizaciaj. Ja dolazim iz Isrtre, iako smo mala županija odlučili smo se za policentrični razvoj. Vi se razumijete u brojke pa ćete znati prepoznati razliku između najrazvijenijih zemalja u kojima najmanje 25 posto prihoda ostaje na lokalnom nivou i Hrvatske. Možemo težiti Grčkoj koja je jedina centraliziranija ili uzorima poput Njemačke i Danske. Povećavanjem ovlasti i dogovnorsnoti na nižim razinama samouprave povećala bi se i motiviranost građana da sudjeluju u provođenju lokalne i regionalne politike.'

11.41 - Zadnja replika Staziću bila je od strane Branimira Glavaša: 'Spomenuli ste riječ ustaštvo, proustaštvo. Tim vašim spominjanjem ja sam zaključio da pokušavate priljepiti etiketu budućoj vladi da bi bila proustaška. Ova vlada neće biti proustaška, može biti samo sposobna, ili nesposobna. A to ćemo vidjeti narednih mjeseci. Ako ste to izgovorili tumačit to kao pokupaj etiketiranja vlade kao proustaške. Druga stvar, rekli ste išli ste na Beliburg, nećete više. Smatram da sabor mora biti pokrovitelj Bleiburga. To ste vi ukinuli, ali sada se stvaraju nove okolnosti da se o tome ponovno raspravi.'

'Ja sam pozvao premijera da se odrekne kandidata koji zauzima proustaške stavove, ako to ne učini ja mogu shvatiti da se s time slaže. Što će vam takav ministar, imate boljih. Spomenuo sam Jasena Mesića, pa divan kandidat. Zašto se umjesto Mesića odlučiti za nekoga tko ima proustaške stavove. Meni nije svejedno koje će vrijenosti zastupati ministar kulture. Manifestacija u Beliburgu nije pod kontrolom naše države, ne možemo ništa napraviti ako se tamo rade karmine za NDH, a mislim da država ne treba sudjelovati u karminama NDH, ali treba se pokloniti žrtvama', odgovorio je Stazić Glavašu.

11.32 - Miro Bulj replicirao je Staziću: Gospodine Staziću, vaš govor je bio kao da nije otišlo 100 tisuća ljudi, da su ljudi po kontejnerima. Nama u Mostu nećete odlučivati kako ćemo raditi. Vaše ideološke podjele razbijanje naroda i destrukcije prema još neimenovanoj vladi nisu dobre. Vaša priča kako sve cvjeta nije točna. Vrijeme je da podržite ono što ste potpisali, reformsku vladu koju predvodi Tihomir Orešković. Lijepo se usmjerite kako treba i podržite reforme koje ste podržali i nećete odlučivati s kim ćemo i kako ćemo.

Stazić: Ja nisam rekao da je situacija idealna niti to mislim. Samo sam iznio činjenice. Vaš kolega je kod javnog bilježnika potpisaoa da neće s nama ni s njima, pa otiša s njima. Prevario je. Ja nisam kriv za to. Reforme? Jesmo za reforme, i podržat ćemo sve reforme koje je Hrvatska raste s vama dogovorila. Nećete vi imati problema s nama oko reformi, imat ćete možda sa mnom problema jer ću vas podsjećati da ste prevarili birače. S time se morate nositi.
 

11.23 - Jeste li svjesni da ste sve što ste prikazali kao uspjeh ostvarili na dug, pitao je Vilibor Sinčić, a Stazić mu je odgovorio da je samo iznio činjenice.

Za raspravu su se javili predstavnici svih 12 klubova. 40 je pojedinačnih rasprava. 'Dug je zatečen i napravljen je novi dug. Dugovi se reprogramiraju i to je uobičajeno. To je nešto što vi ne razumijete, ali naučit ćete', rekao je Stazić Sinčiću i dodao da će naučiti i da se moraju poštivati sudske odluke. 'Ovo što vi radite populistički to je negiranje pravne države', kaže Stazić.

11.16 - Domagoj Ivan Milošević poručio je Staziću, među ostalim, da su uspjeli uništiti kreditni rejting i staviti ga u smeće. Prigovorio je i za 'legendarno' korištenje EU fondova.

'Ja sam iznio podatke koji su službeni i točni, a vi ih možete uvažiti ili neuvažiti. 2011. preuzeli smo opljačkanu zemlju, vi znate tko ju je opljačkao. Vaša stranka trenutno ima status potvrđene optužnice. Imate potvrđenu optužnicu da ste opljačkali zemlju', odgovorio je Stazić. 

Ivan Tepeš je upozorio da se u Saboru vrši lov na vještice. 'Ja ne vidim što je sporno u nekim njegovim izjava i ustupima', rekao je o ministru kulture nakon čega je uslijedio žamor u Saboru.

'Molim vas da vaše stare metode iz doba komunizma zaboravite bez argumentirane rasprave. Ovo nema smisla, hrvatska je u gospodarskom problemu, a vi se bavite ustašama i partizanima i vraćate nas u 1945.', godinu', poručio je Tepeš.

'Bio sam i ja na Bleiburgu, išao sam položiti vijenac, ali kada sam bio hrpu ljudi u ustaškim uniformama odlučio sam da je to zadnji put. Vama prepuštam to društvo, očito da ga volite, simpatizirate i njemu pripadate. Ja nisam kriv što ministar kulture upućuje na stranicu gdje se pozdravlja sa 'za dom spremni'. To nije moj problem, to je problem mandatara', rekao je Stazić.

11.12 - Prvi se za repliku javio Peđa Grbin koji je pokazao prijedlog rada vlade2011.: 'Rekli ste da ste taj prijedlog dobili na klupe, smijali ste mu se'', dodao je. Pokazao je zatim prezentaciju Tima Oreškovića. 'Ništa, kolegu Staziću puno duže ste od mene u saboru, pa vas pitam kada mandatar već ne želi odgovoriti, je li ovakva prezentacija normalna'', upitao je Grbin.

'Ja vam ne mogu odgovoriti je li normalno ili ne, ali mogu reći da ovakav način sastavljanja vlade nije viđen, nije viđen ni ovakav prezir prema zastupnicima jer mandatar ne odgovara na pitanja koja su vrlo ozbiljna', odgovorio je Stazić.

11.04 Za raspravu su se javili predstavnici svih 12 klubova. 40 je pojedinačnih rasprava.

Prvi je govorio Nenad Stazić koji je iznio stavove kluba SDP-a.

Nenad Stazić: 'Stupili ste na najodgovorniju dužnost, mi vam čestitamo. Imat ćete konstruktivnu oporbu, upozoravat ćemo vas na greške. Činit ćete ih, neke ste već počinili. Dopustite da vam iznesem točne podatke i upoznam vas s time što smo vam ostavili. zemlja je izvučena iz recesije, BDP je rastao, padao broj nezaposlenih, zapošljavali se mladi, rasla industrijska proizvodnja, rastao je izvoz, smanjen je deficit, uveden je red u javne financije, u sustav plaća u javnom sektoru, u naplatu poreza kroz fiskalizaciju 400 tisuća zgrada je legalizirano, turizam je ostvario rekordne rezultate, povučena su značajna sredstva iz EU fondova...Više od 600 tisuća migranata prošlo je kroz zemlju, svi su zbrinuti, bez incidenta. Borba protiv korupcije vodila se bez ikakvog utjecaja politike, štitila su se manjinska prava, mediji su bili slobodni, represivni aparat radio je po zakonu, prava branitelja nisu smanjivana, financirali su se projekti Hrvata u BiH, financirala se crkva milijardama kuna. Unatoč svim napadima država je funkcionirala, kao je zamijenio red, bilo je poboljšanja. I predsjednica kaže da se svigdje u Hrvatskoj osjeća optimizam. Radilo se u interesu naroda, a ne krupnog kapitala. Radilo se u interesu onih koji ovdje žive i rade, u interesu domovine. Građani su to i prepoznali. Održani su izbori. Hrvatska raste i IDS dobili su 36 posto glasova, Domoljubna koalicija nešto manje. Međutim, pojavila se i treća opcija, Most koji je s 13 posto glasova odlučio poduprijeti HDZ, a ne dosadašnju vladu. Znate da su tražili mjesto predsjednika vlade i 7 ministarstava,a dobili su to. Kad su vidjeli da su sve dobili i da nemaju razlog prekinuti razgovore, izmislili su da je netko nekoga zvao i otrčali tamo gdje ih je vuklo srce. Omogućili su da HDZ formira vladu. To je legitimno, ali to je razlog zbog kojeg ste danas mandatar i zbog kojeg će se HDZ vratiti na vlast. Bit ćete izabrani većinom, ali dva glasa trebaju vam biti sporna. Raškovićev jer Srbi za njega nisu glasovali da glas ode HDZ-u. Drugi glas je glas Gordane Rusak. Počela je tražiti novce. Našla je one koji će joj to dati, Domoljubnu koaliciju. Mi mandataru za vašu vladu nećemo glasovati. Sporno nam je nekoliko imena. Prije svega ministar kulture. Kaže taj kandidat za ministra koji je povjesničar, antifašizam nije temelj države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu. Kaže da su Hrvati u 20. stoljeću pobijedili jedino u ratu 90-ih, smatra da su u Drugom svjetskom ratu Hrvati izgubili, a izgubili su ustaše. Taj gospodin je homofob. Ja sam siguran da ga niste izabrali, došli su vam i rekli, on će biti ministar. Jer da ste pročitali činjenice uvjeren sam da ga ne bi izabrali. Drugi nam je problem Crnoja, traži objavu registra izdajnika nacionalnih interesa, ali ne kaže što bi to moglo biti. Možda spolna orijentacija, novinarsko pisanje, nedovoljan broj djece. To je vrlo opasna prijetnja, a ako se budu ostvarili na temeljima Hasanbegovićeve politike slijedi nam teror. Treće ime je ime Buljevića. Bio je šef operative POA-e. Helenu Puljiz je izložio petosatnoj torturi. Imali ste i za to mjesto odličnog kandidata, gospodina Krstičevića. Što mu fali. Želim vam sve najbolje, ali vaš prijedlog nove vlade je neprihvatljiv, naveo sam i razloge. Ispravite ove greške, i pokažite malo više poštovanja prema zastupnicima koji vam postavljaju pitanja, a vi na njih ne odgovarate.'

10.50 - Ana Komparić Devčić: 'Ja ću vam isto čestiti, ali moram naprosto pitati, vi ste odmah na samom početku kad ste prihvatili da postanen mandatar rekli da će se desiti reforma zdravstva i spomenuli kanadski model. Tvrdim da je u odnosu na hrvatski model puno gori. Most je u kampanji imao također pivatizaciju zdravstva. Ja ću vas konkretno pitati hoće li doći do privatizacije zdravstva, hoće li naši najsiromašniji građani ostati bez zdravstvene zaštite.'

10.47 - Rajko Ostojić: 'Kandidat za ministra kulture kaže, antifašizam nije temelj države već floskula. Mandataru, prije 10 godina je ovaj Sabor donio deklaraciju o vrijednosti antifašizma. I ne bi imali danas neke kandidate da nije bilo borbe protiv fašizma. Molim vas bez obzira na mladost kandidata za ministra kulture molim vas da ovakve izjave ne idu u javnost. Naravno očekujem ispriku.'

10:46 - Goran Beus Richemberg rekao je Oreškoviću da mu nije jasno kako je mogao ispustiti našu vanjsku politiku, naš odnos prema susjedima, Hrvatima u inozemstvu, izbjegličkoj krizi, jačanju građanskih institucija, da pošaljete poruku nade svima koji su neki način ugroženi da im se ništa neće loše dogoditi i da ova Vlada ne nosi prijetnju.

'Naveli ste da smo na listi 'Doing business rankinga na 64 mjestu, a mi smo 40. i molim vas da ovaj cilj promijenite i napravite sve da budemo 30', rekao je Richemberg.

Tanja Grgić iz SDP-a kazala je kako joj Oreškovićeva prezentacija 'liči na korporativno pranje mozga'. Zamjera mu što nije spomenuo gospodarsku diplomaciju i kako će ona funkcionirati, regionalizaciju, a za izbjegličku krizu da ćete pitati regiju. Grgić kaže da će mu odmah reći što će mu susjedi reći: 'Dat ćemo vam novac, a vi postanite hot spot.'

10.42 - Željko Jovanović: Želim vam puno uspjeha, jednako tako i ja kao i cijela oporba ćemo biti konstuktivna oporba i kritikama pomoći u radu. Iz tog razloga vas moram pitati - zbog brojnih poziva građana koji su me zvali - kada govorimo o kvaliteti života, jedina prava definicija slobode je sloboda od straha pa me zanimaju izjave vaših kanddata od kojih jedan traži registar izdajnika, a drugi osporava antifašizam. Uvjeren sam da ste bili prisiljeni ne dati veto na ova dva kandidata.

10.38 - Davor Bernardić: 'Prije svega ne znam imaju li replike smisla ukoliko ne želite odgovoriti. Moje pitanje je da je jedan od vaših ministara izjavio da će izraditi registar izdajnika. Moje pitanje je jeste li upoznati s tim ciljem i hoće li se u tom registru naći svi koji su opljačkali zemlju u vrijeme rata, privatizacije i bilo kojeg kriminala u Hrvatskoj povijesti.'

Ivo Jelušić iz redova SDP-a zaželio je mandataru uspjeh u radu 'jer ako uspijete to je dobro za sve nas.' Navodio kako je mogao izraziti razumijevanje za ovu tešu situaciju te da i oni kojima smo dužni moraju učiniti nešto. 'Naša je sudbina da radimo samo za bogate', zaključuje Jelušić.

10:33 - Ingrid Antičević Marinović: Kako ćete hrvatskom narodu objasniti predlaganje ministra kulture, čovjeka koji kaže da je antifašizam floskula koja nema utemeljenja u ustavu. Što bi rekao vaš poslodavac, izraelska, židovska tvrdka da mu predlažete takvog čovjeka.

'Nadam se da ova prekinuta piramida, kojoj samo fali oko, nije simbolika masona i iluminata, kazala je Antičević Marinović, upitavši mandatara znači li to da u Hrvatskoj zagovara novi svjetski poredak.

10.29 - Peđa Grbin: Dozvolite da čestitam na mandatu koji ste dobili i da vam zaželim uspjeh jer će to biti uspjeh svim građanima. A sada ću vam postaviti jedno pitanje. Rekli ste da je Hrvatska mlada demokracija i da trebamo učiti od najbolji. Slažem se, međutim čitajući smjernice naišao sam nešto zanimljivo. U sklopu MORH-a našao sam odredbu koja kaže uspostava sigurnijeg okružja u ulicma,a kvartovima, gradovima županijama...'., nabrojao je Grbin smjernice.

Kao što svi znamo ovo o čemu sam govorio djelatnosti su MUP-a. Molim objasnite možemo li na temelju ovoga očekivati uspostavu novih snaga u sklopu MORH-a ili vaša vlada predviđa da će red na ulicma provoditi Vlada.

10.28 - Na izlaganje ima ukupno 11 replika. Prvi je Peđa Grbin.

Završilo je izlaganje Oreškovića o planu rada Vlade

GLAVNI CILJEVI MANDATARA TIHOMIRA OREŠKOVIĆA - osiguranje godišnjeg rasta BDP-a za više od tri posto i smanjenje javnog duga na manje od 80 posto BDP-a do 2020., smanjenje deficita na manje od tri posto BDP-a do 2017., povećanje izvoza za 30 posto, smanjivanje nezaposlenosti ispod 14 posto, te povećanje BDP-a po glavi stanovnika za 2000 eura.

10.28 - Nabrojao je ministre i rekao da je uvjeren da su ljudi koji će zajedno s njim dobro upravljati Hrvatskom te Sabor zamolio da im ukaže povjerenje.

10.26 -  'Cilj je za 2016. da povučemo 500 milijuna eura iz EU fondova. Cilj je i smanjiti parafiskalne namete', kaže.

'Moj cilj je dizanje rejtinga 2017. godine jer smo preblizu smeću', rekao je. Do 2017. ćemo nastojati racionalizirati zdravstveni sustav, kaže. 'Spomenuo sam transparentnost. Drugi tjedan ćemo već krenuti, ja sam već i jučer tražio da svaki ministar treba u kratkom roku definirati što se može u godinu dana', objasnio je.

'Zdravi temelji i briga za druge - pomoći onima kojima je najpotrebnije, dosta se ovih dana priča o izbjeglicama, tu ćemo se konzultirati s našim partnerima, ali uvijek ćemo čuvati svoje interese', kaže.

'Ispunili smo jedan san prije 25 godina, naš drugi san je stvoriti modernu Hrvatsku koja će zaržati tradiciju i pružiti bolji život nama i našoj djeci. I na kraju, ako se sada, pitam kada, ako ne mi, onda tko', zaključio je na kraju govora.

10.21 - Nadam se da ćemo vrlo jasno komunicirati koji su naši ciljevi i u kojem smjeru idemo da to bude jasno građanima, kaže mandatar.

Iskoristit ćemo e-uprave, rekao je govoreći u učinkovitom javnom sektoru.

Što se tiče poslovne konkurentsnoti, ubrzanim tempom poboljšat će se renking svih pokazatelja poslovanja. 'U 2016. fokusirat ćemo se na smanjenje javnog duga i slanje poruke da je ovo društvo donijeti teške odluke da dođe na pravi put', kaže.

10.18 - 'Gospodarski rast, konkurentnost i kvaliteta života su tri ključne stvari na koje ćemo se fokusirati, rekao je Orešković.

'Trebamo pokrenuti i stvoriti pozitivnu klimu u zemlji da stranci žele uložiti u Hrvatskoj. Zamisao je da ćemo povećati izvoz za 30 posto. U vezi konkurentnosti, danas smo 64. u svijetu od 189, tu se trebamo pojačati da budemo u barem top 50. Treba smanjiti birokraciju u javnom sektoru i parafiskalne namete. Imamo mogućnosti i da budemo lideri u energetici. To na kraju znači da će se kvaliteta života povećati, nezaposlenost će se smanjiti, povećat će se BDP po glavi stanovništva', rekao je Orešković.

'Pokretači transformacije su učinkovit javni sektor, poslovna konkurentnost, ulaganje u EU fondove, smanjenje javnog duga i deficita te reforme obrazovanja i zdravstva', kaže Orešković.

10:13 - 'Kada pogledamo današnji rejting nismo tamo gdje bismo trebali biti', kaže.

'Mi smo jedna mlada demokracija, učimo, svaka demokracija ima svoje izazove, ali imamo ustav i idemo u pravom smjeru, ponosni na sve što smo postigli. Trebamo biti vrlo ponosni, ja sam ponosan. Znam da smo nekad kritični, ali treba biti kritičan', kaže.

'Temeljne vrijednosti su obitelj, prijateljstvo i međuljudski odnosi', kaže.

'Mislim da svi trebamo početi od samih sebe i sami se mijenjati. I to je bitno ako želimo ispuniti ciljeve. Trebamo biti spremni preuzeti odgovornost, trebamo čuvati najslabije u društvu i biti spremni donijeti teške odluke. Ova vlada će biti spremna donijeti teške odluke', poručio je.

10.10 - 'Kontekst gdje smo danas - gdje se nalazimo. Jučer ste možda čuli da je EK potvrdila u kojem je stanju Hrvatska', rekao je Orešković.

'Zakašnjelo restrukturiranje poduzeća, vrlo loši rezultati zaposlenosti, slaba konkurentnost, javni dug koji raste, loše upravljanje javnim sektorom', nabrajao je mandatar što ne valja.

'Nama standard pada, to trebamo okrenuti, građani traže da podignemo standard i tu se trebamo fukusirati. Imamo potencijal i iskoristit ćemo ga brzo. Fokusirat ćemo se na energiju, turizam i infrastrukturu', kaže orešković.

'Naš cilj je vrlo jasno poboljšati prilike u Hrvatskoj i poboljšati standard građana. Mi ćemo sav trud i energiju uložiti da to ispunimo', kaže.

10.05 - Čast mi je da vam ukratko mogu prezentirati glavne ciljeve nove refromske vlade. Prihvatimo izazove je glavna tema, strategija za transformaciju Hrvatske', rekao je Orešković. 

10.04 - Stigla je Predsjednica i slijedi izlaganje programa rada Vlade za radoblje od 2016. do 2019. godine.

 

10.03 - Odmah po sastavljanju vlade, a najkasnije u roku 30 dana od dobivanja mandata mandatar je dužan predstaviti program i zatražiti glasovanje o povjerenju. Molim gospodina Oreškovića da izloži program rada Vlade za radoblje od 2016. godine i predstavi vladu', rekao je Reiner.

Prije nego započne sa svojim izlaganjem gospodin Orešković pozvat ću predsjednicu koju sam zamolio da kao gost dođe na ovaj dio točke', dodao je predsjednik Sabora.

Međutim, predsjednice još uvijek nema pa se predsjednik Sabora pita je li tu. 'Pa ja sam je pozvao', rekao je.

10.00 - Na redu je najvažnija točka dnevnog reda - predstavljanje Vlade Republike Hrvatske i glasovanje o povjerenju Vladi RH.

09.59
- Iduća točka dnevnog reda bilo je razrješenje i imenovanje tajnika Hrvatskoga sabora, a zatim razrješenje i imenovanje zamjenika tajnika Sabora.

Dužnosti je razriješena tajnica Hrvatskog sabora Lidija Bagarić, a za tajnika je imenovan Damir Sesvečan. Jadranka Blažević odlazi s mjesta zamjenice tajnika Hrvatskog sabora, a novi zamjenik tajnika je Ivan Bukarica.

'Ovo što se na ekranu prikazuje ne odgovara onome kako se glasa', rekao je zastupnik Miroslav Tuđman. 'Sustav ne funkcionira nego radi proizvoljno', kaže.


 

09.52 - Predsjednica dolazi na sjednicu Sabora, pratit ce predstavljanje mandatara iz prvoga reda!?

09.51 - Druga točka dnevnog reda je izbor potpredsjednika Hrvatskog sabora. Za izbor je potrebna većina glasova nazočnih zastupnika. Glasovalo se za svakog potpredsjednika odvojeno.

Za izbor Ante Sanadera za je bilo 137 zastupnika, tri suzdržana i dva protiv.

Ivan Tepeš dobio je potporu 123 zastupnika i izabran je za potpredsjednika Sabora.

Robert Podolnjak dobio je potporu 127 zastupnika, 13 je bilo suzdržanih, a dva protiv.

09.40 - Otvaram drugu sjednicu Sabora, rekao je u 9.40 predsjednik Sabora nakon čega je uslijedila izvedba himne. Minutom šutnje odana je počast palim braniteljima, civilnim žrtvama rata i svim palima za Hrvatsku.

Predstavljanje Vlade

Mandatar Tihomir Orešković predstavit će Hrvatskom saboru svoju Vladu, njezin program i zatražiti povjerenje, Sabor će osim toga izabrati svoje potpredsjednike te 30-tak radnih tijela.

Vlada koju će predstaviti Orešković imat će dva potpredsjednika - Tomislava Karamarka (HDZ) i Božu Petrova (Most). Za minsitra financija odabran je Zdravko Marić, ministra vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, unutarnjih poslova Vlaho Orebić.

Ministar gospodarstva trebao bi biti Tomislav Panenić, obrane Josip Buljević, pravosuđa Ante Šprlje, a uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Ministarstvo poduzetništva trebao bi voditi Darko Horvat, rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

Oleg Butković predložen je za minsitra pomorstva, Davor Romić poljoprivrede, Antun Kliman za ministra Turizma, dok bi zaštitu okoliša trebao voditi Slaven Dobrović.

Na čelu ministarstva graditeljstva trebao bi biti Lovro Kuščević, zdravlja Dario Nakić, znanosti i obrazovanja Predrag Šustar.

Tomislav Tolušić trebao bi voditi ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Zlatko Hasanbegović kulturu, a Mijo Crnoja ministarstvo branitelja.

Mandatar Orešković uvjeren je da će njegova vlada stvoriti dobre rezultate. "Vlada je dobra kombinacija ljudi iz privatnog i javnog sektora,s veučilišta i to će, uvjeren sam, dati dobre rezultate", izjavio je Orešković u četvrtak navečer.

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner potvrdio je da je sve spremno za saborsku sjednicu u petak. Najavio je da će se raditi po dnevnom redu, dakle, prvo će se obaviti saborski poslovi, a potom će mandatar predstaviti Vladu te će uslijediti rasprava o njoj.

Reiner je istaknuo kako se nada da će rasprava biti konstruktivna te da ju oporba neće odugovlačiti do kasno u noć.

Nema nikakvog razloga za otezanje, poručio je Reiner koji je potpunim besmislicama nazvao teorije da se Vlada mora potvrditi do ponoći, i da bi u suprotnom predsjednica države morala mandataru dati još 30 dana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene