Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oreškovićev završni govor

'Da se moja firma tako ponašala, da smo toliko vremena govorili o ustaškim temama, moja firma bi propala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči izglasavanja povjerenja, zastupnicima se obratio sada već novi premijer Tihomir Orešković.

Cjelodnevna rasprava u Saboru u petak je završila izglasavanjem povjerenje Vladi Tihomira Oreškovića. Podršku novoj vladi dala su 83 zastupnika Hrvatskog sabora.

U nastavku pročitajte tijek jučerašnje sjednice:

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

00:38 - Hrvatski sabor u prvim je minutama subote potvrdio zamjene zastupnicima koji obnašaju dužnosti nespojive sa zastupničkom, odnosno otišli su u izvršnu vlast.

HDZ-ove Olega Butkovića mijenja Lucijano Vukelić, Antona Klimana Josip Borić, Darka Horvata Josip Križanić, Tomislava Karamarka Ante Župan, Mira Kovača Miro Tot Gergeli.

Tomislava Tolušića mijenja Stjepan Pintarić, a Damira Jelića, karlovačkog gradonačelnika, Nada Murganić.

Mostova Božu Petrova mijenja Maro Kristić, Tomislava Panenića Ružica Vukovac, a Slavena Dobrovića Marko Sladoljev.

Sabor je odobrio da se u zastupničke klupe vrate bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović te bivši ministri Orsat Miljenić, Siniša Varga, Joško Klisović, Goran Maras, Siniša Hajdaš Dončić, Tihomir Jakovina, Predrag Matić, Boris Lalovac, Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Mihael Zmajlović, Ranko Ostojić, Branko Grčić, Arsen Bauk i Tomislav Saucha.

22:15 Željko Reiner je najavio stanku od 20 minuta kako bi se održala sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Nastavak slijedi u 23.35 sati.

23:14 Nakon govora Tihomira Oreškovića i izglasavanja povjerenja Vladi ministri i novi premijer dali su svečanu prisegu da će svoju dužnost obnašati časno.

Novu Vladu podržalo je 83 zastupnika, protiv ih je bilo 61, a 5 suzdržanih.

22:55 - 'Strpljivo i pažljivo sam slušao. Ovaj Sabor je podijeljen. Ja sam više očekivao. Živio sam u Kanadi i vidio kako se Sabor ponašao. Da se moja firma tako ponašala, da smo toliko vremena govorili o ustaškim temama, moja firma bi propala. Došao sam kao Hrvat iz Kanade, čast mi je ako mogu pomoći svojoj državi. Manjine - ja sam bio manjina u Kanadi. Moji prijatelji su bili iz Indije, Kine, Hrvatske, Srbije... Nismo gledali odakle su ljudi. Manjine su bogatstvo i to je moj stav. Spomenuli ste krupni kapital. Dobro, to je demokracija, tu se smije slobodno komunicirati. U vezi demokracije - ja nisam opterećen prošlošću - želim pomoći svim građanina Hrvatske. Svi me pitaju treba li mi ovo. Ne treba. Ali prihvatio sam izazov. Neću se zatvoriti, ja sam spreman čuti. Neću dopustiti da me ideologije skrenu s cilja. Kanadski model ima dobrih stvari, može se nešto iskoristiti. Ima i Hrvatska dobrih modela i drugi mogu učiti od nas. Nadam se da naš narod nije podijeljen. Ako je, onda je to opet do nas. Kada sam bio predsjednik Plive imao sam prilike upoznati svoju državu i znam da ima dijelova Hrvatske koji su na rubu egzistencije. Dobro sam upoznao svoju Liku znam kako je ljudima u Lici, u Slavoniji. Želim svima poboljšati standard. Gospodin Čačić je rekao da treba vrijeme i rezultati i to ja tražim. Uvjeren sam da će ono što sam postigao biti korist ovoj zemlji. Vrijeme i rezultate, to je sve što tražim', rekao je Tihomir Orešković u obraćanju saborskim zastupnicima. 

'Slažem se s gospođom Tireli, bivša Vlada je isto uvela dobre stvari. Ja sam vrlo transparentan, odite na internet i pogledajte. Investitori su počeli kupovati hrvatske obveznice. Nisam političar, nadam se da ću nešto naučiti u ove četiri godine. Građani Hrvatske su mi najbitniji indikator. Došao sam za njih, žrtvovat ću se za njih. Ne idem nigdje, hvala za vaš input. Idemo raditi', kazao je Orešković.

22:52 Stazić je Šukera, komentirajući njegove prozivke za zločine Udbe i KOS-a, pitao zašto o tome nije govorio dok je bio blagajnik u komunističkoj omladini.

'Vi kao utajivač poreza, jer ljetovanje na Brijunima za 7 kuna je primitak u naravi, nemate pravo govoriti ovo što govorite', odgovorio mu je Šuker, dodajući da nije bio blagajnik već šef financija, što je dočekano pljeskom ljevice. Naglasio je da nikada nije bio član Komunističke partije.

22:50 'Trebalo je 13 sati da padnu maske', rekao je Ivan Šuker. 'Za par minuta idete iz Banskih dvora van. U ovih 13 sati niste ponudili nijedan argument kojim biste osporili ono što je Orešković rekao u ime vladajućih. A sad na kraju ste počeli vrijeđati ljude', rekao je Šuker.

22:48 Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je mandataru Vlade Tihomiru Oreškoviću još 30 dana za sastavljanje te predstavljanje Vlade i njezinog programa u Hrvatskome saboru. Predsjednica je to učinila na Oreškovićev zahtjev, potpisala odluku i ona će stupiti na snagu istekom prvog roka od 30 dana. S obzirom da ustavni stručnjaci nisu suglasni o tome kada točno istječe rok, ova je odluka zapravo preventivna kako ne bi došlo do pravno-formalnih problema ako se rasprava u Saboru oduži u nedogled.

22:45 'Postavljeno je puno pitanja, ali dobili smo malo odgovora. Čujem da je potpisan koalicijski sporazum, ali čujem i da je gospodin Lovrinović, član Mosta, rekao da je program oguljen do kosti i nije jedini', rekao je  Nenad Stazić.

Stazić je kazao i kako je ovo zavičajna vlada, dodajući da će, kada se popuni Vlada i javna poduzeća, u Metkoviću ostati samo Jambo. 'Pristajete li biti premijer na prevarama? Ne možemo glasati za vašu Vladu', kazao je Stazić. 'Mislimo da su građani izigrani, izmanipulirani i prevareni. Zato je tu SDP. Bit ćemo u svakom trenutku spremni preuzeti odgovornost za Hrvatsku. Vratit ćemo se'.

22:40 'Vaša prezentacija je vrlo korektna. Ali nemojte se ljutiti, da li je to reformski plan reformske vlade? Nije. Ovo danas nije dobro, sreća neće biti dovoljna', poručio je mandataru Igor Kolman u ime kluba HNS-a.

'Ako ovaj team postane nightmare team, It's going to be your nightmare, mister prime minister', poručio me je Kolman.

22:35 'Potrebne su reforme koje će ozdraviti bolesno hrvatsko gospodarstvo. Kasa Republike Hrvatske je prazna. Za reforme je nužno pribaviti neka sredstva. Odakle, gospodine Oreškoviću, mislite nametnuti sredstva za to? Pitanje je, gospodine Oreškoviću, kako će nam kreditori davati kredite, kako će nam reprogramirati te kredite. Bilo bi dobro da Hrvatska iznađe snage unutar sebe i da se ne ide u dodatno zaduživanje vani. Ako se ide zaduživati onda bi Vlada trebala tražiti suglasnost Sabora. Vi ste čovjek krupnog kapitala, čovjek koji se bavi proizvodnjom novaca, gospodine Oreškoviću. No ovdje je slučaj sasvim drugačiji slučaj', rekao je Stipe Petrina. 'Iz dosadašnje prakse, u ovih 25 godina, vidjeli smo da se stalno posezalo za obiteljskom srebrninom, odnosno za rasprodajom državne imovine'. 

'Mi ćemo postati jedina zemlja bez imovine. Samo onaj koji drži vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju može diktirati razgovor. Ne može vam nitko u ovoj zemlji jamčiti 100 dana mira, to su neka prošla vremena. Već na današnjem predstavljanju trebalo prezentirati konkretni plan realizacije programa', rekao je Petrina.

'Ova prezentacija nije reprezentativna za ovu Vladu. Nisu ni neki kandidati za ministre reprezentativni', zaključio je Petrina.

22:28 Biljana Gaća iz SDP-a rekla je da se srami zbog napada pojedinih zastupnika na rad civilnog sektora. 'Hoćemo li poručivati djeci da je volontiranje i aktivizam lupanje prazne slame?', kazala je Gaća te izrazila nadu da je mandatar neće zaustaviti kurikularnu reformu.

22:25 SDP-ova Svjetlana Lazić iz Petrinje je rekla da je taj grad u ratu dao ogromnu žrtvu, no da se to u javnosti dovoljno ne cijeni.

22:23 Gordana Rusak apelirala je da se znanost i obrazovanje dignu iznad svih političkih interesa.

22:13 Ivan Sinčić iz Živog zida je podsjetio kako je danas rekao da će možda biti suzdržan ako ga Orešković impresionira. 'Nažalost, vi se čak niste niti trudili', rekao je Sinčić. 'Hrvatskoj se događa razvodnjavanje, osiromašenje, besperspektivnost i beznađe. Ovoj zemlji treba nadahnuća!'.

Rekao je da treba spomenuti sve žrtve mafije, banaka, franka, Ljubljanske banke te optužio HNB za propust. 'Bez monetarne reforme sve druge reforme neće donijeti ništa ili će donijeti malo', poručio je Sinčić. 'Razočaran sam strategijom, kao da je rad učenika skinutih s interneta. Gospodine Oreškoviću, očekivao sam od vas puno deblji dokument, puno jaču raspravu i demokratsku polemiku koju ne vidimo', rekao je Sinčić. 

'Mi ne možemo poduprijeti ovakvu vladu i način razmišljanja. Bojim se da će se promijeniti lica, ali da će sistem ostati isti', kazao je Sinčić te dodao kako nema ništa protiv Oreškovića osobno. 'Smatram da biste vi bili za neke stvari sjajan ministar ili biste sjajno vodili neko javno poduzeće. Međutim, vi premijer ne možete biti. Znate li koliko je ljudi glasovalo za vas? Ravno nula', rekao je Sinčić.

22:07 Milorad Batinić iz HNS-a je Tihomiru Oreškoviću rekao da se biografijama ministara, što se tiče stručnosti i kvalifikacija, nema što prigovoriti, no spočitnuo im je izostanak nekih reformi. 'Nisam siguran da ćete dobiti podršku'.

22:05 Tomislav Karamarko je nakon potpisivanja reformskog sporazuma Mosta, Domoljubne koalicije i stranke Milana Bandića rekao da očekuje da će Vlada biti potvrđena s 86, 88 ili 90 glasova, ovisno o glasovima manjina.

21:58 Zastupnik manjina Veljko Kajtazi ponovio je ono što je zanimalo i ostale manjinske zastupnike - što će vlada činiti po tom pitanju.

21:42 Ivan Lovrinović iz Mosta kritizirao je i Most i Domoljubnu koaliciju. Rekao je da članovi Vlade mogu ostvariti ciljeve samo s jasnim programom, no da ovaj sporazum to nije. 'To nije sporazum o programu već pismo namjere koje nikoga ne obvezuje', rekao je Lovrinović te dodao kako je program koji je on predstavio 'okljaštren do neprepoznatljivosti', a da su upravo zbog toga i dobili mandat.

'Most je što se tiče gospodarstva odstupio od svog izbornog programa. Stoga se postavlja pitanje tko su onda njegovi stvarni autori', rekao je Lovrinović te dodao kako se na temelju nedavnih izjava iz Austrije čini da su to inozemni bankari. 'Na temelju svega navedenog, a što je vezano za izvorni ekonomski program zbog kojeg sam se uključio u Most i dobio povjerenje, godinama sam nastojao da se kreaira ekonomska politika koja će Hrvatsku zaštitii i učiniti je ponosnom zemljom. Nisam u tome uspijevao i zato sam se uključio u politiku i došao ovdje. Puno je takvih koji govore, ali sve ostaje na riječima. Ovdje fali odlučnosti i profesionalnosti. Niste me uvjerili da ćete ići u dobrom smjeru i ne mogu vam dati povjerenje, zbog građana kojima sam obećao to što sam obećao. Ako budete vukli poteze koji su dobri ispričat ću se. Dosta je bilo ulagivanja i šupljih govora', rekao je Lovrinović koji se osjeća izigrano jer nonetarnu reformu osim njega nitko ne spominje. 'Bez te reforme nikada se neće moći riješiti teški problemi gospodarstva. Kao autor programa osjećam se izigrano kao i ljudi koji su za nas glasali. Ako fokus bude na javnom dugu i proračunu, to znači da će nastaviti raditi kako su radile Vlade prije ove. To smo već vidjeli i ne daje rezultate'.

Darko Parić iz SDP-a je nakon Lovrinovićeva izlaganja kazao kako je konačno netko čuo njihove današnje argumente.

21:34 'Očito Prnjavor express još nije stigao do Zagreba', rekao je Damir Tomić iz SDP-a i optužio HDZ da, kada nije na vlasti izmišlja stožere i zvecka oružjem kako bi došao na vlast, a Most da su odgovorni za dovođenje HDZ-a na vlast. Karamarka i Petrova nazvao je kukavicama 'koje su morale ispoštovati dogovor i glumiti želju za nestranačkim premijerom'.

'Imaju podršku kapitala, bankara, Crkve, Viktora Orbana i 'vojvode Vučića' pa zbog svega navedenog moju ne mogu imati', kazao je Tomić. 

21:25 Predsjedavanje Saborom umjesto Željka Reinera preuzima Ante Sanader.

21.:22 Domoljubna koalicija, Most nezavisnih lista i stranka Milan Bandić 365 potpisali su sporazum o reformoskoj Vladi kojim se definira suradnja u koalicijskoj Vladi.

'Sporazum sadrži pravila igre, defniciju suradnje u reformskoj vladi u svim oblicima i dimenzijama te suradnje', rekao je u izjavi novinarima čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko po potpisivanju sporazuma u Hrvatskome saboru. Odbacio je, kao i čelnik Mosta Božo Petrov, nagađanja da je postojao bilo kakav spor oko potpisivanja sporazuma, s obzirom na to da on nije potpisan već jutros, kako je najavljivano. Obojica su ocjenom 'pet' ocijenili međusobno povjerenje između potpisnika sporazuma.
Sporazum bi, najavljeno je, uskoro trebao biti objavljen na internetskim stranicama.

21:22 - MOST, Domoljubna koalicija i Milan Bandić potpisuju koalicijski sporazum.

21:18 Irena Petrijevčanin Vuksanović (Hrid) također se zapitala gdje je nestala reforma regionalne samouprave. 'Što će biti od reformi kada se u hodu odustaje od onih najbitnijih? Voljela bih da se ono što se najavljivalo u kampanji kao najbitnije zaista i provede. Bez te reforme javni sektor neće moći biti učinkovit. Brojne općine su nefunkcionalne i troše previše novca', rekla je Petrijevčanin Vuksanović te izrazila nadu da će Vlada biti socijalno osjetljiva i da neće uslijediti nova runda privatizacije.

20:58 Bivši Mostovac Drago Prgomet (Hrid) je rekao da mu se čini da će biti u poziciji Clinta Eastwooda jer se obraća praznoj stolici. Osudio je podjele i rekao da nije loše da je mandatar sve ovo danas čuo jer mora biti svjestan u kakvom će okruženju raditi. 'Politika nije borba samoproglašenog zla i dobra. Nije loše da je gospodin mandatar čuo ove sve rasprave kako bi vidio u kakvoj državi će raditi', rekao je Prgomet.

Prgomet je rekao i kako odustajanje od reforme lokalne uprave nije dobro. 'Hrvatska je premala zemlja za ovoliku državu. Državni aparat nam je prevelik, a mjesta će najčešće zauzeti ljudi koji su tamo zbog svoje političke pripadnosti'.

Replicirao mu je bivši stranački kolega, zastupnik Mosta Miro Bulj. Prgometu je rekao da su svi oni došli iz te lokalne uprave te da je Prgomet već bio saborski zastupnik HDZ-a. 'Imamo krasnu ministricu i u tom pitanju ćemo je podržati u reformama', rekao je Bulj.

20:53 Kristina Ikić Baniček iz SDP-a je rekla da ni nakon 11 sati bjesomučnog uvjeravanja nije uvjerena da je riječ o vladi stručnjaka te da u to nisu uvjereni ni građani. Za Božu Petrova je rekla da je osvjedočeni lažov te da je više puta pregazio svoju riječ i lagao javnosti, biračima i svima koji su bili uključeni u pregovore. 'On ne poštuje svoj potpis, a o osobnoj časti i da ne govorimo'.

20:45 Goran Beus Richembergh iz HNS-a rekao da je opoziciji zadaća 'da sve prevrne 50 puta ne bi li ispala iz toga kakva greška'. 'Ne iz zlobe nego da se ne krene krivo'.

Beus Richembergh smatra kako još uvijek ne znamo je li Orešković glavni inženjer projekta i tko je projektant. 'A program je napisan zbrda-zdola. Ja sam se nadao da ćemo danas dobiti dokument koji će koncizno pobrojati stvari po kojima će ova Vlada biti bolja od prethodne. Osobno sam se uvjerio da neki ministri niti ne znaju što u njemu piše'.

'Ono što znamo o vama nije loše, ali definitivno nije dovoljno. Budite svjesni da je mjesto predsjednika hrvatske Vlade najvažnija dužnost u RH. Sa sobom nosi kompletan teret, svu odgovornost izvršne vlasti na državnoj razini, kompletan teret odgovornosti za funkcioniranje čitavog javnog sektora i najvišu razinu političke odgovornosti', kazao je mandataru Tihomiru Oreškoviću.

20:30 Sabina Glasovac iz SDP-a apelirala je na Tihomira Oreškovića da ne realizira zaustavljanje pokrenutog procesa kurikularne reforme. Upozorila je da će se u tom slučaju blokirati sredstava iz operativnih programa jer je Europska Komisija prihvatila Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije. Istaknula je kako projekt ima podršku poslodavaca, HAZU-a, Pantovčaka i Mosta. 'To je samoubilački prijedlog', konstatirala je Glasovac.

Replicirao joj je Ladislav Ilčić '450 stručnjaka za taj projekt ciljano su birali političari i to samo jedna politika', kazao je Ilčić na što mu je Glasovac odgovorila da ga može biti sram.

20:20 SDP-ov Mario Habek rekao je kako Orešković nedvojbeno ekonomski stručnjak, no da to nije dovoljno za premijera. Oreškovića je pitao za njegov stav o pobačaju i migrantskoj krizi te planira li uvesti kanadski model zdravstva.

20:10 'Zastupnici Slavonije i Baranje očekuju da ćete pokazati razumijevanje za napaćeni narod naše regije. Očekujemo ravnomjeran razvoj države. Podržavat ćemo zakone koji doprinose našoj zemlji. Ovo je vlada kompromisa, neki su kandidati kompromis', rekao je Josip Salapić iz HDSSB-a. 'Moramo živjeti za sutra, a ne za prošlost'.

Salapić je pohvalio i rad ministra iz prošle Vlade Borisa Lalovca. 'Nema veze što su bili ljevica i to me uopće nije sramota reći'.

I njemu je replicirao Nenad Stazić. Pitao ga je je li HDSSB opozicija koja podržava Vladu ili su podržavatelji Vlade u oporbi. 'Vi ste miroljubivi nasilnik, treba vas patentirati. Cijenu gospođe Rusak znamo, kada ćemo doznati vašu?'

19:40 Branimir Glavaš je rekao da će HDSSB dati potporu novoj Vladi, ali da će biti oporba.

'Neću sada secirati vaše kandidate. Ne želim da rasprava ide u tom smjeru. Imate naše povjerenje, a vi ćete vidjeti kakve ste suradnike odabrali. Imat ćete prostora i vremena do izglasavanja proračuna jer ćemo do tada moći dobiti ideju o tome kako ćete rješavati probleme', rekao je Glavaš. 'Bez bolnih rezova hrvatski građani neće živjeti bolje'.

Obrušio se i na nevladine udruge. 'Iza Platforme 112 kriju se ljudi koji su proteklih 20 godina navikli živjeti od hrvatskog proračuna. Iza tih nevladinih udruga kriju se pojedinačni interesi voditelja tih udruga - Pusići, Sarnavke i slični', rekao je Glavaš.

Replicirao mu je SDP-ov Nenad Stazić: 'Neevladine udruge nužan su korektiv svakog društva. A kako nemaju interes da dođu na vlast mogu biti najjači korektiv. Mogu razumijeti da vam se ne sviđaju njihovi stavovi, ali ne može se smanjivati utjecaj nevladinih udruga oduzimanjem novca. To nas vraća u totalitarne režime', rekao je Stazić te dodao kako predstavnici nevladinih udruga 'nisu bučili zbog osobnog interesa, već su protestirali zbog nečega zbog čega treba protestirati. 'Jer predstavlja jednu društvenu opasnost',  rekao je Stazić.

19:40 Potpredsjednik Sabora Ante Sanader je najavio kako će se mandatar nakon rasprave obratiti zastupnicima s odgovorima na pitanja. 'U svom se obraćanju fokusirao na BDP, gospodarstvo, javni dug i ono što zaista muči Hrvatsku, a oporba je rasprava odvela na temu ustaša i partizana', kazao je Sanader.

19:32 'Važno je pravo na zdravlje i obrazovanje i ono mora biti dostupno svima. Očekujem da zdravstvo bude solidarno i svima dostupno', rekao je zastupnik Željko Jovanović. 'Čini mi se da smo blizu konsenzusa na temu obrazovanja. Djeca koja iduće godine budu upisala osnovnu školu faks će završiti za 16 godina. Tada ćemo tek znati što smo učinili s kurikularnom reformom. I zbog toga ne smije u njoj biti zastoja. Smjernice je izradila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, institucija kojoj se ništa ne može prigovoriti', rekao je Jovanović. 'Program je pohvaljen i dobili smo potporu iz EU fondova. Kruna ovog procesa je kurikularna reforma. Projekt je podržala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ne može se čekati na uvođenje potpuno drugačijeg sustava obrazovanja', ustvrdio je Jovanović.

19:25 Reporterka Dnevnika Nove TV u javljanju uživo iz Sabora javlja kako Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić napuštaju Klub zastupnika Mosta i da će osnovati svoj vlastiti Klub nezavisnih zastupnika, ali neće dovesti u pitanje izglasavanje povjerenja Vladi. To za sada još nije službeno potvrđeno.

19:15 Tomislav Končevski iz Hrvatskih laburista kazao je kako je predsjednik antifašista hrvatski branitelj i hrvatski časnik. 'Meni je dosta ustaša i partizana. Ja u obitelji imam i jedne i druge i dosta mi je. Želim da moje dijete ima za kruh i da se može školovati', kazao je Končevski te pozvao na objavljivanje registra hrvatskih vojnih invalida kako bi se moglo utvrditi kada i kako je koji stekao svoju invalidninu i na temelju čega.

Njegov stranački kolega Jaroslav Pecnik je rekao da od Mostovih reformi 'kojima su dosađivali i Bogu i vragu', na koncu nema ništa. 'Umjesto temeljite rekonstrukcije nude se samo kozmetičke promjene', rekao je Pecnik.

Što se tiče imenovanja Zlatana Hasanbegovića kazao je da postoje javni prosvjedi ljudi iz kulture. Citirao je Adama Michnika - 'Od komunista su gori samo antikomunisti' te zapitao zastupnike HDZ-a zašto nisu napravili lustraciju tijekom devedesetih, po češkom modelu. 'No, tko bi onda ostao u HDZ-u? HDZ bi onda u startu nestao', Pecnik.

'Ova Hrvatska koja se ovdje nudi nije moja Hrvatska. Ja jesam pripadnik manjine, Slovak sam, ali sam rođen ovdje', kazao je Pecnik.

19.12 Margareta Mađerić iza HDZ-a je rekla kako oporba raspravlja o ustašama, fašizmu i prošlosti te da će se stečena prava itekako poštivati te da će raditi i na ostalim pravima za pripadnike manjina, kao i za prava žena.

19:05 Pojedinačne rasprave otvorila je zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović.

'Rasprava se odvija u pokladno vrijeme, ali sve su maske pale. Umjesto dogovora plesao se krabuljni ples. Da je sve bilo pošteno i da se na vrijeme izašlo iz ormara i mami i tati priznalo 'Volim HDZ' sve bi ovo već bilo gotovo", kazala je Antičević Marinović. 'Zanima me je li Vlada spremna donijeti zakone u korist građana. Zanima me i što će biti sa ženskim pravima i pravima manjina te što premijer misli o abortusu. Tvrtka u kojoj je radio prodaje kontracepcijske pilule i abortivne pilule pa vjerujem da neće imati ništa protiv', te dodala kako je mandatar na mnogobrojna pitanja odgovorio 'gromoglasnom tišinom'.

18:55 Sabor je nastavio s raspravom. Iako su se za pojedinačnu raspravu prvotno prijavila 42 zastupnika, 10 zastupnika je odustalo pa ih je ostalo 32. Pojedinačna rasprava ograničena je na 10 minuta, no tu nisu uračunate replike.

18.05 Tijekom pauze u Saboru, novinari su zaustavili Tomislava Karamarka, kandidata za prvog potpredsjednika nove Vlade Tihomira Oreškovića, i upitali ga zašto sporazum s Mostom još nije potpisan i kad će biti potpisan.

"Svaki čas, nisam mogao jutros, jer sam imao sastanak s manjincima, a evo vidite da ne možemo sad izlazit van. Potpisat ćemo, što se brinete?", poručio je novinarima Karamarko. 'Nema nikakvog razloga niti prostora za nekakve drame. Evo vidite dramu koju ovi (SDP i oporba) izazivaju, zapravo komediju'.

Dosadašnju raspravo je nazvao katastrofom i igrokazom. Istaknuo je da se kandidata za ministra kulture Zlatka Hasanbegovića sotonizira i izvrće njegove riječi iz konteksta te dodaje kako je zapravo 'govorio prave stvari'. 'Nitko od te gospode nije rekao da je antikomunist, a mi smo rekli da smo antifašisti i antikomunisti. Gledajte, ovo vrijeđa zdrav razum', rekao je Karamarko. Dodao je kako apsolutno stoji iza kandidata za ministra kulture.

17:50 Nakon što su svi zastupnički klubovi završili sa izlaganjem predsjednik Sabora Željko Reiner odredio je stanku do 18:30 sati. Reiner je rekao da će pojedinačne rasprave, ako ne bude replika, trajati 7 sati. Nakon rasprava slijedi glasovanje o povjerenju Vladi RH koje se očekuje oko 1:30 ujutro.

Zastupniku Šukeru između ostalih je replicirao i Ivan Sinčić iz Živog zida. 'Slušao sam izlaganje Ivana Šukera i sjetio se svih onih dugih godina dok je on bio ministar, od 2003. kada ga je na to mjesto stavio njegov kolega, velepoštenjačina Ivo Sanader pa do negdje 2010. kada ga je zamijenila kolegica Dalić. Sve te duge godine ja sam pratio ovaj visoki Dom i pratio rasprave i gledao kako nas iz mjeseca u mjesec g. Šuker sve više zadužuje i kako to opravdava ovakvim ili onakvim stvarima. Prema tome g. Šuker, bili ste dio te politike, tog načina razmišljanja koja nas je dovela u ovo dužničko ropstvo, bili ste dugih 7 godina član jedne od najkorumpiranijih, ako ne i nakorumpiranije Vlade u povijesti Hrvatske i ako pitate zašto mladi odlaze, odlaze zbog vas i takvih kao što ste Vi, jer za moju generaciju, Vi i vaša Vlada ste obilježili našu adolescenciju i vi ste za nas simbol uništenja Hrvatske. Zato sam zabrinut. Jer ako vi hvalite ovu Vladu ja se pitam zašto bih ja vama vjerovao? Zato ova Vlada moju podršku ni podršku mojih 100.000 birača neće imati', rekao je Sinčić.

Uslijedila je saborska lekcija HDZ-ovog veterana Šukera.

'Kad bih ja koristio vašu retoriku onda to ne bi bilo lijepo čuti u ovom Saboru. Vi kao prvo, niste uopće pročitali dokument. Trebali bi znati da je prije gospodarske krize RH imala deficit 0,8. Da je 2005. po prvi put u povijesti smanjen javni dug RH: A druga stvar g. Sinčiću, kad vi tako volite pametovati, ali da nikom ništa ne napravite, recite mi s kojih ćete vi sredstava isplatiti onu razliku od 17 milijadi koliko treba platiti hrvatski umirovljenicima? A deficit državnog proračuna je 15 milijardi. Od kud ćete to isplatiti? Jer imamo umirovljenika toliko koliko imamo.
Ovako kako vi govorite, tako je najlakše. Napadati, optuživati bez argumenata, tako je najlakše pričati. Međutim, ja nikada u životu nikome bez argumenata nisam rekao ni jednu jedinu riječ. Ali kažem, kad bi razgovarao na ovakav način, to nije dostojno ovoga Doma. To je vaš stil', poručio je Sinčiću Šuker.Mandatar nove Vlade Tihomir Orešković poručio je u petak, predstavljajući zastupnicima u Hrvatskom saboru svoj program, da će glavni cilj njegove Vlade biti poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika u Hrvatskoj i podizanje životnog standarda građana.

OVDJE POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDAO POČETAK MARATONSKE SJEDNICE SABORA

Nakon što je predstavio program i pozvao Sabor da im izglasa povjerenje, uslijedila je rasprava kojoj se ne nazire kraj. Za raspravu se, naime, javilo 12 klubova zastupnika, a osim njih tu je i 41 prijava za pojedinačnu raspravu.

U popodnevnim satima, uz brojne replike, s izlaganjima su završili klubovi zastupnika.

Mnogi su mandataru zamjerili odabir Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture.

'Ja sam siguran da ga niste izabrali, došli su vam i rekli, on će biti ministar. Jer da ste pročitali činjenice uvjeren sam da ga ne bi izabrali', rekao je Stazić kojem su, kao i drugim zastupnicima, zasmetale ranije Hasanbegovićeve izjave.

Gospodarstvo, loš standard i nezaposlenost često su padali u drugi plan.

Nada Turina Đurić (HNS) rekla je kako se izloženi program može nazvati opsjenom i farsom, a Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) Ivanu Šukeru (HDZ) je poručio da su on i njegova vlada obilježili njihovu adolescenciju te da su za njih simbol uništenja Hrvatske.

Pročitajte što se u Saboru događalo do stanke i završetka izlaganja klubova zastupnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene