Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DAN VELIKOG OBRATA

'Milanović je napravio 'salto mortale' i počele su mu rasti magareće uši'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tihomir Cipek, politički analitičar i profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, komentirao je za Dnevnik.hr veliki obrat u pregovorima o novoj hrvatskoj vladi.

Kako komentirate najnoviji obrat u pregovorima, odnosno MOST-ovu 'košaricu' koaliciji Hrvatska raste?

Ako je netko iz SDP-a stvarno zvao MOST-ove zastupnike, onda je to vrlo nepošteno i nekorektno, što bi značilo da je SDP stvarno krivo procijenio situaciju. No, s druge strane, Božo Petrov je djelovao iskreno bijesan i stvarno ga je 'izbacilo'. Ne znam ni sam što bih mislio. Situacija je potpuno iracionalna jer nije jasno zašto bi se SDP dovodio u takvu situaciju. Riječ je o velikoj stranci, koja je dobila 56 mandata, dobila podršku manjina, koja je pristala na MOST-ove uvjete, njihove diktate, i praktički su bili nadomak cilja. Potpuno mi je nejasno zašto bi to sad išli raditi, da idu prevariti dio MOST.

Kakve su sad šanse da MOST krene u pregovore s HDZ-om o sastavljanju vlade?

Moguće je da će pregovarati s Domoljubnom koalicijom, ali čini mi se da će teško doći do 76 potpisa. MOST je, kao što se zna, podijeljen, i dio njihovih zastupnika nikako ne želi s HDZ-om.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pojašnjenje stavova Milanović poslao novo pismo: 'Sadržaj pisma je usuglašen na Predsjedništvu SDP-a' Slika nije dostupna Brza reakcija NAKON PRVOG PISMA MOST odgovorio Milanoviću

NEOČEKIVAN PREOKRET Božo Petrov prekinuo pregovore s SDP-om

Bi bi bilo najbolje da Predsjednica donese odluku o raspisivanju novih izbora?


To bi u ovom trenutku bilo najpoštenije, da se razriješi taj Gordijski čvor. Ona je do sada postupala dosljedno i držala se Ustava. A ako želi štititi dignitet političkih institucija u Hrvatskoj, onda bi trebala raspisati izbore.

No, činjenica je da je sada klatno došlo na stranu njezinog političkog spektra i mogla bi se voditi sljedećom logikom: najprije su pregovarale sve tri strane, pa MOST i SDP, zašto sad ne dati priliku MOST-u i HDZ-u? Hajdemo do 8. siječnja isprobati i tu varijantu, pa ćemo vidjeti. Ionako bi mogla imati problema s imenovanjem privremene Vlade.

Je li Zoran Milanović najveći gubitnik nakon današnje odbijenice Bože Petrova?

Definitivno. On je napravio 'salto mortale' i počele su mu rasti 'magareće uši'. No, ako dođe do novih izbora, najveći gubitnik bit će MOST koji je iziritirao javnost i koji bi na izborima sigurno dobio manje mandata. Pokazalo se da tko ide trećim putem zaluta i da nas treći put vodi u slijepu ulicu.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene