Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brza reakcija

NAKON PRVOG PISMA MOST odgovorio Milanoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Zoran Milanović uputio dopis MOST-u, ubrzo je primio i odgovor.

Iz MOST-a su reagirali na dopis kojeg im je poslao Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Održan sastanak Milanović: 'Budimo pošteni prema ljudima, konstituirajmo se i bjež'mo ća' Slika nije dostupna O stipi petrini MOST: 'Neki se žele vratiti, ali prvo tražimo javnu ispriku'

'Drago nam je da je Zoran Milanović ipak odlučio nastaviti javnu komunikaciju te vjerujemo kako je to pravi put do onoga za što se zalažemo, a to je reformska vlada. U ovome trenutku, MOST nezavisnih lista očekuje da se koalicija Hrvatska raste službeno očituje o našim već iznesenim zahtjevima za reformskom vladom te suradnjom s Domoljubnom koalicijom.

Vjerujemo da će SDP i koalicija Hrvatska raste to i učiniti te se uključiti u nastavak pregovora oko sastavljanja reformske vlade. To je prije svega u interesu Hrvatske i njenih građana koji od nas očekuju da pokrenemo reforme. Ovime je ideja o tripartitnoj reformskoj vladi u kojoj bi sudjelovali članovi sve tri stranke na čelu sa nestranačkim mandatarom sasvim blizu realizacije čime se dokazuje da je to od početka bila realna i dobrodošla opcija.

Nažalost, zadnjih su dana pojedinci iz koalicije Hrvatska raste pretjerali i neprimjerenom komunikacijom uvrijedili članove Mosta, te se nadamo da se tako nešto neće ponoviti. Takav ton za nas nije primjeren, a pogotovo zato što je s naše strane komunikacija čitavo vrijeme bila pristojna i smirena', stoji u priopćenju MOST-a.

Karamarko žestoko odgovorio Milanoviću

Ispred središnjice SDP-a na Iblerovom trgu u Vijestima Nove TV javio se Mislav Bago

Zoran Milanović tijekom prijepodneva, razgovarao je sa svojih nekoliko suradnika kao i s koalicijskim partnerima te napravio ogroman preokret od jučer do danas. Jučer je tvrdio da jedini mandatari za sastavljanje vlade mogu biti on i Tomislav Karamarko, a ne nitko treći i ne nestranačka osoba. Božu Petrova se nije ni spominjalo.

U SDP-u danas tvrde da Zoran Milanović nije isključio mogućnost da Petrov bude mandatar za sastav vlade, pa i premijer, no ovo je svakako ogroman obrat što se tiče Zorana Milanovića unutar 24 sata.

Ne samo da je ponudio Petrovu da bude premijer i budući mandatar, već je praktički pristao na sve uvjete, pa i na veliku koaliciju s HDZ-om uz uvjet da se ta stranka odrekne nekih osoba koje su bile ili pod nekim istragama ili su optužene ili se protiv njih provodi kazneni postupak, kao i osobe koje šire bilo kakvu vrstu netrpeljivosti.

Ovo je jedan ogroman obrat i samo je pitanje što će reći čelnik MOST-a.

Zoran Milanović u ovom je trenutku spreman na sve uvjete koje je MOST nudio i HDZ-u i SDP-u, a to je velika koalicija. Naravno, tu se nije spominjao čelnik MOST-a i Petrov kao budući premijer i mandatar za sastavljanje vlade.

Pitanje je kako će reagirati ostali SDP-ovci, hoće li to prihvatiti. Ovo je jedna velika igra živaca, jedan poker Zorana Milanovića, pokušaj da spasi, na bilo koji način ostati na vlasti. Čak i da to znači pristanak na sve uvjete, pa i na to da mjesto predsjednika vlade ponudi čelniku MOST-a.

Iako je zaključak Glavnog odbora SDP-a bio da delegira Zorana Milanovića kao premijera, on formalno ne može donijeti ovakvu odluku mimo Glavnog odbora. Ukoliko Božo Petrov pristane na te uvjete, Zoran Milanović će morati sazvati Glavni odbor na kojem bi odluke trebale biti promijenjene.

Zoran Milanović ponudio Petrovu mjesto premijera

Ovo nije prvi takav slučaj. Događali su se ovakvi slučajevi i u drugim političkim opcijama, a u konačnici, na političkoj sceni posljednjih nekoliko dana gledamo kako iz dana u dan, čelnici stranaka od jutra do posljepodneva mijenjaju političke stavove.

U SDP-u kažu kako ne razumiju situaciju u kojoj pristaju na sve, pa čak i više od uvjetovanoga, a onda im se postavljaju dodatni uvjeti.

Zoran Milanović u posljednja 24 sata promijenio je mišljenje što se tiče svoje pozicije u budućoj vladi, mogućeg sudjelovanja u toj vladi, pa i o činjenici da je mjesto premijera ponudio Petrovu. Ovo je jedan veliki preokret i bit će zanimljivo vidjeti hoće li ili neće na to pristati čelnik MOST-a.

Ako ne pristane, onda je sasvim izgledno da u utorak, kada predsjednica ponovno pozove stranke na konzultacije, bit će i njoj jasnije, pa tako i cijeloj naciji da nemamo osobu koja bi bila u mogućnosti da joj se ponudi mandat. Jedino rješenje u toj situaciji bili bi izbori.

Tomislav Karamarko još je jučer izjavljivao da je spreman razgovarati o svim opcijama. Kakve su reakcije na Milanovićevu ponudu Petrovu u HDZ-u provjerio je Andrija Jarak

U HDZ-u tvrde da je ovo pismo Zorana Milanovića pokušaj razbijanja MOST-a, kažu kako je to očajnički pokušaj Zorana Milanovića da taktikom 'sve ili ništa' pokuša vratiti svoju kompromitiranu i izgubljenu pregovaračku poziciju.

U HDZ-u kažu da Milanović već danima govori dijametralno suprotno od svega onoga što govori MOST i Božo Petrov sa svojim zastupnicima. Jednako tako podsjećaju da je Milanović još jučer žestoko izvrijeđao Domoljubnu koaliciju i MOST i da je ovo današnje pismo u potpunosti u suprotnosti s onim što propagira, zagovara i govori Glavni odbor SDP-a.

U HDZ-u zaključuju kako će nastaviti pregovore s MOST-om, pokušati definirati zajedničke političke ciljeve ali jednako tako i upravljačke mehanizme i u Hrvatskoj vladi i u Hrvatskom saboru što naravno uključuje i pitanje pregovora oko mogućnosti nestranačkog premijera.

Iz HDZ-a tvrde kako nimalo nisu iznenađeni Milanovićevim potezom te smatraju da time želi kupiti vrijeme i srušiti pregovore MOST-a i HDZ-a.

Tvrde ta tim potezom Milanović želi onemogućiti predsjednici da konstituira privremenu vladu. Kažu, Zoran Milanović se panično boji gubitka vlasti i ovlasti nad državnim aparatom, jer, kako kažu u HDZ-u, njegovim ministrima prijeti kaznani progon.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene