Obavijesti Pretražite Navigacija
Pojašnjenje stavova

Milanović poslao novo pismo: 'Sadržaj pisma je usuglašen na Predsjedništvu SDP-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović poslao je MOST-u službeno očitovanje i pojašnjenje stavova Koalicije Hrvatska raste.

Nakon što je u srijedu popodne poslao prvo pismo MOST-u, Zoran Milanović je to učinio još jednom navečer. Razlog slanja drugog pisma je pojašnjenje iznesenih stavova, a prvenstveno činjenice kako je sadržaj prvog pisma usuglašen na Predsjedništvu SDP-a. Naime, upravo im je to spočitavano iz MOST-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brza reakcija NAKON PRVOG PISMA MOST odgovorio Milanoviću Slika nije dostupna Poslao dopis MOST-u Zoran Milanović ponudio Petrovu mjesto premijera

Očitovanje Koalicije Hrvatska raste prenosimo u cijelosti:

'Poštovani,

Želimo vas izvijestiti kako službeno pismo upućeno MOST-u tijekom dana u ime koalicije Hrvatska raste predstavlja u cijelosti usuglašene stavove svih partnera koalicije Hrvatska raste.

Također, želimo vas izvijestiti da je sadržaj pisma posebno razmatran i usuglašen na Predsjedništvu SDP-a kao pojedinačno najvećeg partnera u koaliciji Hrvatska raste.

Što se tiče odgovora na ključne preduvjete za suradnju s MOST-om oko formiranja saborske većine i nove hrvatske Vlade, još jednom ističemo ključne dijelove pisma koji se referiraju na iste:

izražavamo punu spremnost za nastavak razgovora s MOST-om oko traženja optimalnog rješenja za formiranje saborske većine i nove hrvatske Vlade;

držimo da je postignuti stupanj usklađenosti programskih načela i stavova o ključnim reformama, o kojima smo vodili razgovore u prethodnom razdoblju, dobra osnova za zajedničko djelovanje u okviru Sabora i nove hrvatske Vlade;

Koalicija Hrvatska raste drži da je značajan preduvjet uspješnog djelovanja Sabora i Vlade osigurati najkvalitetnija kadrovska rješenja za ključna mjesta u Saboru, Vladi i drugim državnim institucijama. Posebno smo istaknuli da uvjet naše suradnje s MOST-om nije mandatar iz redova koalicije Hrvatska raste.

Isto tako, izrazili smo spremnost razgovora o Boži Petrovu, čelniku MOST-a i osobi s određenim izbornim legitimitetom, kao budućem mandataru hrvatske Vlade. Ako se to ne ostvari, držimo da mandatar može biti i nestranačka stručna osoba, iako bez izbornog legitimiteta.

Koalicija Hrvatska raste otvorena je za suradnju kod formiranja saborske većine i nove hrvatske Vlade i sa svim drugim strankama i izabranim saborskim zastupnicima, uključujući stranke i saborske zastupnike iz sastava Domoljubne koalicije, uz uvjete koje smo u javnosti već nekoliko puta iznosili:

a) da se svi partneri u tom procesu trebaju zahvaliti na suradnji članovima, te posebno obnašateljima određenih javnih funkcija koji imaju pravomoćne optužnice za teža kaznena djela.

b) također, nismo spremni surađivati sa strankama i zastupnicima koji u svojim programima ili kroz javno djelovanje na bilo koji način potiču rasnu, vjersku i drugu vrstu netrpeljivosti te na bilo koji način dovode u pitanje prava manjina u hrvatskom društvu.

Očekujemo da će i MOST do kraja i u potpunosti inzistirati na ispunjenju ovih preduvjeta te da će se time rukovoditi pri razmatranju i donošenju konačne odluke o izboru svih partnera s kojima će sudjelovati u formiranju saborske većine i nove Vlade.

Na kraju želimo još jednom istaknuti našu ocjenu da HDZ i Domoljubna koalicija u svojim Zaključcima nisu ispunili uvjete definirane od strane MOST-a, odnosno da su implicitno odbili mogućnost tripartitne vlade s MOST-om i koalicijom Hrvatska raste te da nisu nedvosmisleno prihvatili prijedlog MOST-a o nestranačkom mandataru već tek otvorili “mogućnost razgovora” o tome. Štoviše, čelnik HDZ-a gospodin Tomislav Karamarko u svojoj izjavi medijima nakon spomenute odluke MOST-a najprije je ostavio “mogućnost da i on bude mandatar”, a zatim ponovio raniju tezu da “Domoljubna koalicija ne može surađivati sa SDP-ovom koalicijom” što je u potpunoj suprotnosti sa svim do sada javno iznesenim uvjetima MOST-a.

Temeljem svega prethodnog pozivamo vas na nastavak razgovora o formiranju saborske većine i nove hrvatske vlade. S obzirom na potrebu ubrzanja cijelog procesa predloženi nastavak razgovora, odnosno sastanak s predstavnicima MOST-a spremni smo održati u što kraćem roku.

Srdačno vas pozdravljamo!

Zoran Milanović

U ime koalicije Hrvatska raste'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene