Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraga terorističkih napada u Bruxellesu je zapela. Osoba optužena za sudjelovanje u operaciji, zbog nedostatka dokaza - puštena je na slobodu.


U medije su procurile informacije da su teroristi povezani s napadima u Bruxellesu i Parizu prošli migrantskim pravcem kroz Hrvatsku, kupili mobitel i kontaktirali nekog s hrvatskim brojem. Hrvatska policija je potvrdila da surađuje s drugim policijama.

Vezani članci Hrvatski premijer Andrej Plenković i belgijski premijer Alexander De Croo Plenković s belgijskim premijerom: ''Cilj je imati bržu isporuku cjepiva kako bi osigurali slobodnije kretanje ljudi'' Slika nije dostupna Belgijski ministar: "Radije ću plaćati 4000 eura dnevno kazne nego izdati vize za obitelj iz Alepa"

Identitet osobe koja je uoči napada snimljena s teroristima koji su se raznijeli u bruxelleskoj zračnoj luci i dalje je misterij. Odvjetnik Faycala Cheffoua je objavio kako njegov klijent ima vjerodostojan alibi. Policija nije našla nikakve dokaze koji bi ga povezali s napadom. Oslobođen je tek dva dana nakon što je protiv njega podignuta optužnica za terorizam, ubojstvo i pokušaj ubojstva. Njegovo puštanje novi je udarac belgijskim službama sigurnosti.

'Sigurno će se analizirati istraga i okolnosti kako se sve dogodilo. Je li bilo pogrešaka? Jesmo li nešto propustili? Sigurno. U suprotnom napadi se ne bi dogodili', rekao je Yvan Mayeur, gradonačelnik Bruxellesa. Nove kritike zbog slabe obavještajne suradnje Belgiji i Europi su stigle iz SAD-a.

'Ostvaren je napredak u razmjeni informacija, ali može se i mora učiniti više', rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

Hrvatska je policija potvrdila kako surađuje s drugim policijama u istrazi terorističkih aktivnosti nakon što je u medije procurila informacija da su teroristi povezani s napadima u Bruxellesu i Parizu prošli migrantskim pravcem kroz Hrvatsku, koristili mobitel kupljen u Hrvatskoj i kontaktirali nekog s hrvatskim telefonskim brojem. U međuvremenu promet bruxelleskom podzemnom željeznicom je normaliziran. Vlakovi se ne zaustavljaju samo na stanici Maalbeek. Umjesto putnika, na ulazu ograda i cvijeće.

'Još uvijek sam malo nervozan. Bojim se ući na stanicu podzemne željeznice', rekao je Deberprasad Kar, stanovnik Bruxellesa.

'Ne razmišljam o tome. Kada teroristi planiraju napad, oni će to učiniti čak i ako su deseci ili stotine vojnika i policajaca na ulicama', kaže Franz Alderweireldt, stanovnik Bruxellesa.

Bruxelleska zračna luka i dalje je zatvorena. Na prilazima jake policijske snage, cvijeće i svijeće za žrtve napada. U samoj zgradi priprema se novi privremeni prostor za registraciju putnika. Prvi bi mogli stići već sutra. Međutim kapacitet će biti znatno smanjen.