Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bivši policajac u pritvoru

Mamićev odvjetnik o lažiranim SMS-ovima: "Od prvog momenta sam bio apsolutno uvjeren da se to radi uz naknadu"

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića (Foto: Dnevnik.hr)
Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića (Foto: Dnevnik.hr) Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
USKOK sumnja da je lažne SMS poruke kojima se Zdravko Mamić poslužio uoči presude izradio bivši policajac iz Belišća. Sud mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor, a čini se da je osumnjičenom motiv bio novac.

Zdravko Mamić je u lipnju ove godine mahao papirima koji su trebali poslužiti kao dokaz da Cvitan pritišće osječkog suca da osudi Mamića.

Pročitajte i ovo Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac" Zdravko Mamić mito i korupcija Mamić predsjedniku suda dao sat od 15.000 eura: "Htio sam ga imati na svojoj strani"

"S Cvitanovog privatnog telefona: 'Idite s osuđujućom presudom.' Sudac ga pita: 'S kojim obrazloženjem?' Cvitan kaže: 'Da su dokazi nepobitni.'", prepričao je navodnu komunikaciju Mamić, koji je tvrdio da ju je našao u pošti.

Državno odvjetništvo krenulo je u provjeru koja je dovela do uhićenja 36-godišnjeg bivšeg policajca. Osumnjičen je za izradu lažne prepiske te je odveden u istražni zatvor kako ne bi utjecao na svjedoke.

"I zbog mogućeg ponavljaja djela jer je on u dužem vremenskom razdoblju radio ovu inkriminaciju činjenja lažne dokumentacije za potrebe određenih postupaka te zbog činjenice da je u tijeku još jedan kazneni postupak protiv njega", kaže Miroslav Rožac, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Mamićev odvjetnik: On je vjerovao u vjerodostojnost prepiske

Zdravko Mamić na pitanja o SMS-ovima nije htio odgovarati. Umjesto njega, pred kamere je stao njegov odvjetnik, Veljko Miljević.

"Ja sam rekao pa nema teoretske šanse da to radi netko tko nije bio prije policajac, da to mora bit osoba iz vrha kriminalističke tehnike Hrvatske", rekao je.

Dodao je da je Mamić vjerovao u vjerodostojnost sadržaja prepiske.

"On je javno prezentirao tu dokumentaciju u koju je čvrsto vjerovao da je vjerodostojna i istinita. Ja sam tu dokumentaciju isto tako predao nadležnim osobama. Prema tome, ne znam tko bi to učinio, a da vjeruje da s tom dokumentacijom nešto nije u redu", kaže Miljević.

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Miljević je komentirao navode da je osumnjičenom bivšem djelatniku policije motiv bio novac: "Ja sam od prvog momenta bio apsolutno uvjeren da se to radi uz naknadu."

Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije, tvrdi da za izradu SMS poruka zbog kojih je Zdravko Mamić prozivao bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana ne treba policijska stručnost.

"Meni se čini da to što je osumnjičeni gospodin radio u policiji je samo prednost u smislu da je lakše prodao svoje usluge. Svatko tko je vidio barem dva sudska kaznena spisa vidi da ono nema nikakve veze s policijskim poslovima", rekao je Lubura.

Izrada lažnih SMS-ova - lak posao

Lažnu SMS komunikaciju, tvrdi Lubura, može izraditi bilo tko. "Bezbroj je načina kako se to može jednostavno napraviti. Ja u svoj mobitel mogu upisati bilo čiji broj pod imenom 'Dinko Cvitan' i onda mahati mobitelom i svima reći da mi je Cvitan poslao poruku", dodao je.

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića (Foto: Dnevnik.hr) Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nagađa se i da se isti autor krije i iza lažne SMS prepiske koja je bila dostavljena Ivici Todoriću, a koja je uključivala Martinu Dalić i Andreja Plenkovića.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene