USKOK sumnja da je lažne SMS poruke kojima se Zdravko Mamić poslužio uoči presude izradio bivši policajac iz Belišća. Sud mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor, a čini se da je osumnjičenom motiv bio novac.

Galerija


Zdravko Mamić je u lipnju ove godine mahao papirima koji su trebali poslužiti kao dokaz da Cvitan pritišće osječkog suca da osudi Mamića.

Vezani članci Zoran Mamić Zoran Mamić dobio poziv da se javi sucu izvršenja radi odsluženja zatvorske kazne. Može tražiti odgodu Nina Badrić Novu frizuru Nine Badrić komentirao je čak i Zdravko Mamić, pogledajte što joj je poručio ispod fotke

"S Cvitanovog privatnog telefona: 'Idite s osuđujućom presudom.' Sudac ga pita: 'S kojim obrazloženjem?' Cvitan kaže: 'Da su dokazi nepobitni.'", prepričao je navodnu komunikaciju Mamić, koji je tvrdio da ju je našao u pošti.

Državno odvjetništvo krenulo je u provjeru koja je dovela do uhićenja 36-godišnjeg bivšeg policajca. Osumnjičen je za izradu lažne prepiske te je odveden u istražni zatvor kako ne bi utjecao na svjedoke.

"I zbog mogućeg ponavljaja djela jer je on u dužem vremenskom razdoblju radio ovu inkriminaciju činjenja lažne dokumentacije za potrebe određenih postupaka te zbog činjenice da je u tijeku još jedan kazneni postupak protiv njega", kaže Miroslav Rožac, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Mamićev odvjetnik: On je vjerovao u vjerodostojnost prepiske

Zdravko Mamić na pitanja o SMS-ovima nije htio odgovarati. Umjesto njega, pred kamere je stao njegov odvjetnik, Veljko Miljević.

"Ja sam rekao pa nema teoretske šanse da to radi netko tko nije bio prije policajac, da to mora bit osoba iz vrha kriminalističke tehnike Hrvatske", rekao je.

Dodao je da je Mamić vjerovao u vjerodostojnost sadržaja prepiske.

"On je javno prezentirao tu dokumentaciju u koju je čvrsto vjerovao da je vjerodostojna i istinita. Ja sam tu dokumentaciju isto tako predao nadležnim osobama. Prema tome, ne znam tko bi to učinio, a da vjeruje da s tom dokumentacijom nešto nije u redu", kaže Miljević.

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Miljević je komentirao navode da je osumnjičenom bivšem djelatniku policije motiv bio novac: "Ja sam od prvog momenta bio apsolutno uvjeren da se to radi uz naknadu."

Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije, tvrdi da za izradu SMS poruka zbog kojih je Zdravko Mamić prozivao bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana ne treba policijska stručnost.

"Meni se čini da to što je osumnjičeni gospodin radio u policiji je samo prednost u smislu da je lakše prodao svoje usluge. Svatko tko je vidio barem dva sudska kaznena spisa vidi da ono nema nikakve veze s policijskim poslovima", rekao je Lubura.

Izrada lažnih SMS-ova - lak posao

Lažnu SMS komunikaciju, tvrdi Lubura, može izraditi bilo tko. "Bezbroj je načina kako se to može jednostavno napraviti. Ja u svoj mobitel mogu upisati bilo čiji broj pod imenom 'Dinko Cvitan' i onda mahati mobitelom i svima reći da mi je Cvitan poslao poruku", dodao je.

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića (Foto: Dnevnik.hr)
Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nagađa se i da se isti autor krije i iza lažne SMS prepiske koja je bila dostavljena Ivici Todoriću, a koja je uključivala Martinu Dalić i Andreja Plenkovića.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr