Ivica Todorić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Ivica Todorić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon što su u javnost procurili mailovi potpredsjednice Martine Dalić, pojavila se informacija kako navodno postoje i SMS-ovi vezani uz aferu Agrokor.


Ti navodni SMS-ovi sugeriraju prikrivanje afere koju navodno dogovaraju premijer i Martina Dalić, ali prema neslužbenim saznanjima Jutarnjeg lista o navodnoj komunikaciji već je provedena istraga koja je pokazala da se radi o lažnoj komunikaciji. 

Vezani članci Andrej Plenković Premijer Plenković na Europskom tjednu sporta dobio neočekivanu ponudu: "Može li to nekako diskretno?" Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr) "Zašto ne bismo išli na nove izbore? Ja sam protiv preslagivanja u Saboru"

Podsjetimo, Hrvatski helsinški odbor priopćio je da su od Ivice Todorića dobili materijale koji kompromitiraju ljude u vrhu Vlade, a dodali su i kako je prema njihovim saznanjima materijal u travnju predan i tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu.

"Predsjednik odbora Ivan Zvonimir Čičak predao je dostavljenu dokumentaciju dana 8. svibnja predsjednici RH gđi Kolindi Grabar Kitarović, te preslik iste dokumentacije dana 9. svibnja 2018., on i član Izvršnog odbora Evelin Tonković uručili su glavnom državnom odvjetniku RH g. Draženu Jeleniću", poručili su iz Odbora i dodali kako će dokumentaciju objaviti idući tjedan "kako bi nadležna tijela imala vremena provjeriti vjerodostojnost dostavljenih materijala".

Prijetnje zatvorom, stvaranje afera, micanje pažnje s Ine...

A u navodnim SMS-ovima između premijera, Martine Dalić i i bivšeg financijskog direktora Agrokora Ivana Crnjca, Dalić Crnjcu prijeti zatvorom ako ne lobira za potpis, dok Damiru Kuštraku, članu NO-a Agrokora prijeti da "ili nek se pridruži, ili nek prekriži svoju i karijeru sebi bližnjih".

U navodnim SMS-ovima Dalić se s premijerom dogovara i oko preusmjeravanja interesa javnosti s INA-e na Agrokor. 

""Palo mi je napamet nešto večeras tokom sastanka. Mi moramo maknuti fokus s INE", navodno piše Dalić kojoj navodno zatim odgovara premijer i kaže da je i on o tome razmišljao. " Od Agrokora napravimo slučaj", stoji u poruci.

Dalić zatim navodno pita "nacionalizacija", a stiže joj odgovor: "Ma ne samo to imamo prostor za manevar s ljudstvom. Neka tvoji u ministarstvu osmisle način. Marića ću osobno izvjestiti. Ali nikako ovaj termin nacionalizacija!"

U jednom od navodnih SMS-ova Martina Dalić je posebno uzrujana prilikom pisanja premijeru. "Riješimo se Ramljaka i pošaljimo nekog tko će uistinu uništiti dokaze, a ne otkrivati afere”, piše u toj poruci.