Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski televizijski multipleks pomalo bezobrazno ometa rad hrvatskih kanala, iako su iz HAKOM-a dobili više od 500 prijava u posljednje dvije godine.


Ivo Majerski iz HAKOM-a naglasio je kako se Talijani uporno oglušavaju na upozorenja iz te ustanove i kako se čitava stvar nužno mora dignuti na višu razinu, odnosno da se država mora umiješati u čitavu stvar.

Vezani članci Prestrašili voditeljicu Pokušali uvesti atmosferu Noći vještica na televiziju pa dobro prestrašili kolege Slika nije dostupna Što će se dogoditi s grčkom javnom televizijom?

Samo u prosincu prošle godine, HAKOM je talijanskom televizijskom multipleksu poslao 23 prijave ometanja signala. Naravno, niti na jedan nisu dobili odgovor.

>> Hrvatska u potpunosti prešla na digitalni tv signal

Nakon puštanja u rad dodatnih privremenih DVB-T pretvarača u mreži multipleksa MUX A na kanalu K-68 za područje Istre zbog smetnji talijanskih kanala, novi talijanski televizijski multipleks ometa rad hrvatskih i na tom kanalu, o čemu će HAKOM ponovno izvijestiti nadležna ministarstva u cilju podizanja problema na međudržavnu razinu.

Privremeni DVB-T pretvarači u mreži multipleksa MUX A na kanalu K-68 postavljeni su 21. prosinca zbog ometanja s talijanske strane za područje Istre na lokacijama Rovinj, Vrsar, Poreč, Novigrad, Plovanija, Buje i Umag, no utvrđena je nova smetnja upravo na tom kanalu koji je postavljen dok se smetnje iz Italije ne uklone, priopćila je danas Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije.

Problemi sjeverno od Novigrada

Mjerenja pokazuju da novi talijanski digitalni multipleks od 30. prosinca 2010. godine, koji za sada prenosi samo jedan program (LA10), ometa prijam svih hrvatskih nacionalnih programa u multipleksu A na području sjeverno od Novigrada. Nešto povoljniji uvjeti prijama hrvatskih programa na 68. kanalu izmjereni su na području južnije od Novigrada.

HAKOM je poslao još jednu prijavu smetnji talijanskoj strani, dodajući tako na čitav niz sličnih dokumenata upućenih od 10. prosinca 2010. godine. O svemu će se ponovo izvijestiti i nadležna ministarstva, a u cilju podizanja problema na višu međudržavnu razinu, navodi HAKOM u priopćenju.

Valja napomenuti i da je 68. kanal međunarodno usuglašeni kanal sa Ženevske regionalne konferencije iz 2006. godine te je predviđen za pokrivanje Primorsko-goranske i Istarske županije. Samim time ga Talijanska Republika ne bi smjela koristiti bez dozvole Republike Hrvatske, ističe se u priopćenju HAKOM-a. (Hina)