Prije točno tjedan dana Vlada je usvojila izmjene Zakona o cestovnom prometu koje bi trebale liberalizirati tržište taksija.

Galerija Dubrovački taksisti su nezadovoljni (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dubrovački taksisti su nezadovoljni (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Dubrovački taksisti su nezadovoljni (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Ako ga Sabor izglasa, taksisti tvrde neki gradovi doživjeti će prometni kolaps. Naglasniji su u Dubrovniku gdje kažu kako nema mjesta za nove. Naime, novi Zakon o cestovnom prijevozu više ne ograničava broj taksista. Pa su dubrovački zabrinuti.

Vezani članci Taxi - 2 Problemi taksi prijevoznika: "Auto iz 2015. mi leži doma, a s autom koji je prošao 700 tisuća kilometara, iz 2001., vozim goste…" Uber, ilustracija (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Iz Ubera odgovaraju dubrovačkom gradonačelniku: Promet u Dubrovniku nije kolabirao zbog liberalizacije autotaksi prometa

"Naše ulice će preplaviti taksi vozila i bit će nemoguće normalno živjeti", ističe Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika.

Prema novom zakonu, vlasnik licencije može voziti taksi bilo gdje u Hrvatskoj. Pa se Ivan iz Dubrovnika pribojava kako će vozači iz drugih gradova doći u sezoni raditi gužvu. "Nekakvi mali gradovi i lokalna samouprava moraju imati neku mogućnost ograničavanja broja dozvola, Zagreb je drugo, ili Split, ili Rijeka", kaže.

Iako je tek početak travnja prometne gužve u Dubrovniku već su krenule, ovdje na Pilama stvara se najveći čep jer tu je iskrcajno mjesto za turističke autobuse i taksi stajališta. "Nije nas ništa strah, nego će građane bit strah jer ovaj grad neće moći funkcionirati, samo s biciklima će se ljudi prebacivat s posla do doma, sami ćete vidjeti", smatra taksist Alem iz Dubrovnika.

Novim zakonom nije zadovoljna ni gradska uprava. "Ništa dobro nam se neće dogoditi nakon usvajanja ovog zakona jer onda će doći potpuna liberalizacija tržišta i tek tada će nam nažalost nastati nered na ulicama i to je ono čega se mi pribojavamo", kaže gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Svi se pribojavaju i nezadovoljstva taksista, prošle godine u srcu sezone blokirali su Župu dubrovačku i cestu prema Zračnoj luci. Mogućnost za novu prometnu blokadu ne isključuju. No gradonačelnik Dubrovnika šalje jasno upozorenje.

"Kad bi to kojim slučajem napravili u Gradu Dubrovniku ja bi iduće jutro izbrisao sva taksi stajališta koja postoje u Gradu Dubrovniku pa onda nek na brdo parkiraju", kaže gradonačelnik Franković.

Već sada iz grada kažu kako razmišljaju o ukidanju taksi stajališta u neposrednoj blizini povijesne jezgre, sezona na dubrovačkim prometnicama bit će zanimljiva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju