Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPETO NA ISTOKU

Tajvan otkrio tri kineska ratna broda i helikopter kraj otoka: "Odgovorit ćemo na ovakve aktivnosti"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Tajvan je objavio da je u četvrtak ujutro u blizini otoka otkrio tri ratna broda i kineski protupodmornički helikopter, nakon sastanka u Kaliforniji između svoje predsjednice Tsai Ing-wen i predsjednika američkog Zastupničkog doma Kevina McCarthyja, na koji je Peking uputio obećao "odlučan" odgovor.

"Jedan zrakoplov Narodnooslobodilačke vojske i tri broda mornarice Narodnooslobodilačke vojske otkriveni su u 6 ujutro po lokalnom vremenu (22:00 GMT srijeda), rekao je tajvanski ministar obrane u izjavi.

"Oružane snage su pratile situaciju i dale su zadaću borbenim zračnim patrolnim zrakoplovima, mornaričkim brodovima i kopnenim raketnim sustavima da odgovore na te aktivnosti", dodao je.

Peking je u četvrtak obećao "odlučne i učinkovite mjere za zaštitu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta". Kinesko ministarstvo vanjskih poslova usporedilo je sastanak Tsai-McCarthy na američkom tlu s "ozbiljno pogrešnim djelima tajnog dogovora" između Sjedinjenih Država i Tajvana, navodi se u priopćenju.

Ova objava dolazi u trenutku kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron u državnom posjetu Pekingu gdje bi se u četvrtak trebao sastati sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom.

Vijeće za kopnene poslove Taipeija (MAC), najviše tijelo samoupravnog otoka odgovorno za određivanje politike prema Kini, u srijedu je optužilo Peking da "ometa" trgovinu u Tajvanskom tjesnacu provodeći inspekcije teretnih i putničkih brodova na licu mjesta.

Kineske pomorske vlasti prethodno su rekle da pojačavaju patrole u vodama između otoka i kopnene Kine, ne navodeći više detalja.

Kina smatra da je demokratski i autonomni otok Tajvan jedna od njezinih pokrajina koju treba vratiti, zalažući se za "mirno ponovno ujedinjenje", ali ne isključujući upotrebu sile.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene