Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potkopavanje mira

Kineska odmazda nije bila prazna prijetnja? Snage komunističke vojske prešle crtu razgraničenja sa susjedom

Ilustracija - kineski zrakoplov
Ilustracija - kineski zrakoplov Foto: Afp
Devet kineskih zrakoplova prešlo je središnju liniju Tajvanskog tjesnaca u petak, priopćilo je tajvansko ministarstvo obrane, nekoliko dana nakon što je Peking zaprijetio odmazdom ako se predsjednica Tsai Ing-wen sastane s predsjednikom Zastupničkog doma SAD-a Kevinom McCarthyjem.

Peking, koji svojata Tajvan usprkos prigovorima demokratski izabrane vlasti, izražava nezadovoljstvo zbog pojačane potpore SAD-a Tajvanu. Tsai Ing-wen stigla je u SAD u srijedu, a tamo se zaustavila na svojem putu prema Srednjoj Americi.

Očekuje se da će se sastati s Kevinom McCarthyjem u Los Angelesu na povratku u Taipei u travnju, a Kina je u srijedu zaprijetila neodređenom odmazdom ako se taj sastanak održi.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je devet kineskih zrakoplova prešlo neformalnu liniju razgraničenja na sjevernom, središnjem i južnom dijelu.

Tajvanske oružane snage odgovorile su korištenjem vlastitih zrakoplova i brodova za praćenje situacije oslanjajući se na načelo neizazivanja sukoba, priopćilo je ministarstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napeti odnosi SAD odobrio prodaju oružja Tajvanu: Novi upad kineskih vojnih aviona

"Raspoređivanjem snaga komunističke vojske namjerno se stvorila napetost u Tajvanskom tjesnacu. Ne samo da se time potkopava mir i stabilnost već to ima i negativan učinak na regionalnu sigurnost i gospodarski razvoj", stoji u priopćenju.

Ministarstvo je osudilo "iracionalne postupke" Pekinga.

Tsai je tijekom svog prvog boravka u SAD-u od 2019. na događaju u organizaciji think tanka Hudson Institute u četvrtak u New Yorku rekla da je za rastuće napetosti odgovorna Kina.

"Kina namjerno podiže napetosti, ali Tajvan uvijek reagira oprezno i smireno kako bi svijet vidio da je Tajvan odgovorna strana", kazala je.

"Kina provodi ofenzivu šarma"

Visoki tajvanski dužnosnik upoznat sa sigurnosnim planiranjem rekao je Reutersu da su kineski zrakoplovi samo "malo" prešli crtu razgraničenja i da nisu zabilježena neobična kretanja kineskih brodova.

Kina je organizirala ratne vježbe oko Tajvana prošlog kolovoza nakon posjeta Taipeiju tadašnje predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi, a otad je nastavila svoje vojne aktivnosti u blizini Tajvana, iako u smanjenom opsegu.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak Rishi Sunak Britanski premijer o opasnom desetljeću: "Prijeti nam sukob gori od rata u Ukrajini"

Tajvanski dužnosnik rekao je da Kina vjerojatno neće ponoviti tako velike vježbe jer trenutačno provodi "ofenzivu šarma" prema stranim političkim i poslovnim liderima pa bi eskalacija vojnih tenzija poslala "konfliktne poruke" svijetu.

Ipak, istaknuo je kako je Tajvan proveo sve pripreme u slučaju da Kina reagira iracionalno. "Što međunarodna zajednica više obraća pažnju na Tajvan, oni se više uzrujavaju", dodao je.

Kina nikada nije službeno priznala crtu razgraničenja koju je američki general osmislio 1954. na vrhuncu hladnoratovskog neprijateljstva, iako ju je njezina vojska donedavno uglavnom poštovala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene