Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija i dalje traga za vozačem

Svjedok potjere za migrantima: ''Prvo vozilo je prošlo velikom brzinom. Nakon toga drugo s rotirkama, pa treće. Natjeravali su se, buka...''

Igor Žustra (Foto: Dnevnik.hr)
Igor Žustra (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Igor Žustra (Foto: Dnevnik.hr) Igor Žustra (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Policijska vozila, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Policijska vozila, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Policajac u šumi (Foto: Dnevnik.hr) Policajac u šumi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Policajci prate ljude (Foto: Dnevnik.hr) Policajci prate ljude (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +4 Mateja Zlomislić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/9 >>
Kamion s 11 migranata sletio je u Kupu nedaleko od Gline. U kamionu je bilo i djece, a jedna je osoba preminula. Svemu je prethodila policijska potjera. Nakon što je sletio u rijeku, vozač je pobjegao i ostavio kamion da tone. Migrante su spašavali policajci. Za vozačem se još uvijek traga. A kada ga se uhvati, prijeti mu kazna zatvora i do 12 godina.

Policija na sve strane. I tragovi svjedoče o drami koja se sinoć odvijala. Oko tri sata poslije ponoći policajci su pokušali zaustaviti sumnjivi kombi njemačkih registarskih oznaka. No, vozač je ubrzao i počeo bježati. Policajci su krenuli u potjeru i razbudili inače mirnu Slatinu Pokupsku.

''Prvo vozilo je prošlo velikom brzinom. Nakon toga drugo vozilo s rotirkama, nakon toga treće, četvrto. Više nismo ni brojali. Uglavnom dosta vozila je prošlo. Natjeravali su se ovdje, buka, a sad što je bilo točno - ne znam'', rekao je Igor Žustra, vlasnik vikendice u Slatini Pokupskoj.

Vozač nije imao gdje, sletio je u Kupu. Izašao iz kombija i počeo bježati. Pobjegao je prema minski sumnjivom području, a kombi s migrantima ostavio da tone.

''Pritom su priskočili policijski službenici koji su se u tom trenutku nalazili na mjestu događaja koji su spasili, odnosno iz tonućeg kombi vozila izvukli 11 migranata'', rekao je Dario Kačmarčik, glasnogovornik PU sisačko-moslavačke.

Među kojima je bilo i četvero djece. U dobi od 3 do 9 godina. Jedna je žena preminula. Djeca su s ocem prevezena u sisačku bolnicu. ''Djeca su došla u dosta lošem stanju. Iscrpljeni, povraćali su, bili su dehidrirani. Tu smo ih pregledali, uputili na obradu. Bili su pregledani i na kirurgiji te smo ih nakon toga odlučili ostaviti u bolnici, dobit će infuzije i bit će tu na kratkom promatranju'', rekla je dr. Mateja Zlomislić, specijalistica pedijatrije.

Pročitajte i ovo Okolica mjesta događaja(Foto: Dnevnik.hr) Vozač pobjegao u minsko polje Kombijem punim migranata kod Gline sletio u rijeku, jedna žena poginula: ''Djeca su došla u dosta lošem stanju, iscrpljeni, dehidrirani i povraćali su''

Pročitajte i ovo Ilustracija: AFP Humanitarna kriza Očajni migranti skaču u more kako bi doplivali do Lampeduse: "Situacija je van kontrole"

S njima je cijelo vrijeme i policijska pratnja. ''Koliko mi znamo, oni su iz Afganistana'', rekla je dr. Zlomislić.

Ostalih pet migranata je zadržano u postaji u Glini. ''Sad nam je u cilju obaviti obavijesni razgovor, prvo na okolnosti noćašnjeg događaja, a u cilju pronalaska vozača. Vozač je državljanin Srbije'', kazao je Kačmarčik.

Za njim se intenzivno traga. Cijelo jutro iznad Slatine Pokupske kružili su helikopteri. A na tlu više policajaca češlja naselje. ''Nije me strah jer policija ovdje svakodnevno dolazi u patrolu. Dan i noć prolaze. Ali je nelagodno, zaista je nelagodno'', rekla je Draženka, stanovnica Slatine Pokupske.

Policija građane poziva da pozovu policiju ako vide bilo što sumnjivo.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić rekao je da su u službene prostorije dovedene dvije osobe koje se dovode u vezu s počiniteljem i koje su zaustavljene na graničnom prijelazu prema Srbiji, a za samim počiniteljem još je intenzivno traga.

O krijumčaru kojeg sumnjiče, kaže, policija ima dosta relevantnih informacija.

Policijska uprava sisačko-moslavačka kasnije je priopćila da su ''iz Republike Hrvatske, na graničnom prijelazu Bajakovo u redovnoj autobusnoj liniji, zatečene tri muške osobe koje se dovode u svezu počinjenja kaznenog djela na štetu 11 migranata. Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje.''

''Kada su policajci vidjeli da je vozač s vozilom uletio u rijeku Kupu, prvo su krenuli spašavati ljudske živote. Razbili su stakla kombija i izvukli 11 osoba. Bilo je četvero djece, četiri muškarca i tri žene, od kojih je jedan nažalost preminula'', rekao je Ćelić

Dodaje da se ilegalne migracije u odnosu na prošlu godinu pojačavaju. Krijumčari su s područja rute, kako BiH, Makedonije, Albanije, tako i Hrvatske, Slovenije i Mađarske itd.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene