Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužiteljstvo tvrdi

'Svjedok je lagao, Slavica je potpisao diplome maloljetnim vatrogascima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zadru nstavljeno je suđenje bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za tragediju na Kornatu.

Odmah na početku rasprave državni odvjetnik se referirao na jučerašnje svjedočenje tajnika šibenske Županijske vatrogasne zajednice Jordana Žaje te ustvrdio da je lagao kada je rekao da poginulim maloljetnicima Marku Stančiću i Karlu Ševerdiji nisu uručene diplome o položenom ispitu za zvanje vatrogasac te da je te diplome potpisao upravo Dražen Slavica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Draženu Slavici Vatrogasni vještak: Požar na Kornatu nije bilo moguće gasiti bez kanadera Slika nije dostupna Suđenje Draženu Slavici Svjedok: Na Kornatima je bilo stravično

Kao dokaz, državno odvjetništvo je sudu dostavilo kopije izvatka iz matične knjige DVD-a Vodice.

Slavičin odvjetnik Slaven Dmitrović je kazao kako on nije dijelio uvjerenja o osposobljenosti za vatrogasce te je istaknuo da je originale iz dokumentacije Vatrogasne zajednice Šibenik izuzela policija. To, kazao je Dmitrović, dokazuje da uvjerenja nisu bila uručena maloljetnicima.

Danas je prvi svjedočio Damir Bujas, tadašnji operater u Vatrogasnom operativnom središtu Divulje. On je kazao kako ne zna je li taj dan u funkciji bio uređaj koji registrira letjelice. Taj je uređaj, rekao je Bujas, često bio u kvaru.  

Bujas je sudu kazao i kako u Vatrogasnom operativnom središtu Divulje nisu samostalno mogli donositi odluke bez odobrenja glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Mladena Jurina ili njegova pomoćnika za priobalni dio RH Tomislava Vuke, no da se u praksi ponekad ipak događalo i suprotno.

Nakon Bujasa na klupu za svjedoke sjeo je Krešimir Kordek, koji je tog dana bio dežurni djelatnik u Vatrogasnom operativnom središtu Divulje. Kordek je kazao kako je informacije o 3 smrtno stradala dobio od službe 112 a da je njima javio pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja Siniša Primožić.

Kordek je kazao kako je tog dana u 16:58 sati od pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika Tomislava Vuke tražio da stupi u kontakt s letjelicama preko civilnog tornja na što mu je Vuko rekao 'neka to odradi vojska'. Kad se počelo govoriti o nesreći, u 17:56 sati je, tvrdi Kordek, dobio obavijest da bude tiho, da se 'ne smije izlaziti s neprovjerenim informacijama'.

Nakon Kordeka Svjedočio je Robert Rožić, voditelj smjene u Vatrogasnom operativnom središtu Divulje. On je rekao kako je oko 21 sat razgovarao s GSS-om o situaciji na terenu. 'Nevedeno je da su 4 stradala otišla brodom u Sukošan, a 3 ozlijeđena helikopterom u Zemunik. To su sve tada bile neslužbene informacije'.

Rožić je kazao i kako je postojao zahtjev za zračnim snagama te da je kanader dan na raspolaganje šibensko-kninskoj županiji za više požara a da je na zapovjedniku bila odluka gdje će ići na intervenciju. 

Siniša Primožić iz zadarskog GSS-a je demantirao da je u razgovoru s centrom 112 rekao da su tijela trojice mrtvih prevezena s otoka na dan tragedije.

'Tog dana sam išao na Kornat i vidio sam nekoliko poginulih. Nisam izvlačio ranjene. Sutradan sam sudjelovao u transportu dvojice mrtvih', kazao je Primožić te dodao da na sam dan tragedije nisu prevoženi mrtvi nego ranjeni. Kazao je da je u pitanju bila pogreška ako je Vatrogasnom operativnom središtu rekao suprotno te dodao kako je tada na terenu vladala velika konfuzija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene