Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kornatska tragedija

Otac poginulog svjedoku: Zašto praviš nerede na mojem grobu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljeno je suđenje bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za tragediju na Kornatu.

Odvjetnik obitelji poginulih Mario Miholčević je uoči glavne rasprave zahtijevao da se ponovno ispita Josip Stanković, jer je, kako je rekao, sudu nakon svjedočenja dostavio pisani materijal.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Draženu Slavici Sudsko vijeće odlučilo: Stipe Mesić će svjedočiti o tragediji na Kornatu Slika nije dostupna Suđenje Draženu Slavici Svjedok: Na Kornatima je bilo stravično

Na klupu za svjedoke danas je sjeo Ivica Kaleb, predsjednik DVD-a Tisno. Kazao je kako je maloljetni Marko Stančić polagao vatrogasni tečaj, tj. išao je na predavanja koja su držali časnici županijske vatrogasne zajednice. Kaleb nije znao reći je li Stančić dobio i pismeno uvjerenje.

'Tog dana oko 17 sati čuo sam se s tadašnjim zapovjednikom DVD-a Tisno Sinišom Salamunon. Čuo sam da je šest njihovih vatrogasaca palo u neku rupu', kazao je sudu Kaleb.

>> Kopilot: Vatrogasci su djelovali kao da prvi put vide helikopter

Kaleb je kazao i kako su maloljetnici tijekom rata redovito odlazili na intervencije.

'Od 6 vatrogasaca na intervenciji samo je jedan bio punoljetan, a zapovjednik je bio moj 17-godišnji sin. Tek nakon rata se išlo na to da maloljetnici ne idu na intervencije', kazao je Kaleb.

Na njegov iskaz je reagirao otac Marka Stančića.

'Zašto praviš nerede na mojem grobu', Obratio se Stančić Kalebu, na što ga je predsjednik sudskog vijeća upozorio kako takvo ponašanje nije primjereno u sudnici.

Nakon Kaleba na klupu za svjedoke sjeo je predsjednik DVD-a Vodice Šime Vlašić. Kazao je kako ne zna je li 17-godišnji Karlo Ševerdija bio pripadnik interventnog voda DVD-a no da po statutu DVD-a Vodice maloljetnici nisu mogli ići na požarište. 

'Nije mi poznato jesu li maloljetnici išli gasiti požare niti da je Karlo Ševerdija zadužio vatrogasnu opremu. Prve informacije o stradalima vidio sam na televiziji i odmah sam se uputio u DVD', kazao je Vlašić.

Nakon Vlašića na klupu za svjedoke sjeo je tajnik šibenske Županijske vatrogasne zajednice Jordan Žaja. On je u iskazu iz 2007. godine kazao kako su maloljetnici i nakon tragedije na Kornatu dolazili na požare i to samoinicijativno.

Žaja je sudu kazao da na Kornatu nisu svi bili operativni vatrogasci.

'Operativni nisu bili Stančić i Ševerdija jer im nije bila uručena potvrda o položenom ispitu jer još nisu bili punoljetni. Polagali su ispit jer su bili talentirani i samoinicijativno su dolazili u Vatrogasni dom', kazao je Žaja i dodao da su uvjerenje o desantiranju trebali imati svi profesionalni vatrogasci te da Stančić i Ševerdija nisu smjeli pristupiti ispitu za vatrogasce jer nisu bili punoljetni.

'Tek u listopadu 2010. godine vatrogasci su bili obučavani za pružanje pomoći i komunikaciju između zapovjedništava i ljudi na terenu', kazao je Žaja.

Od Dražena Slavice je, kako je rekao, doznao da su donesene mjere za izvlačenje stradalih. 'Slavica mi je tada kimnuo i nastavio razgovarati na mobitel'.

Žaja je sudskom vijeću kazao da je Centar 112 imao radio vezu i stalno slušao komunikaciju između vatrogasaca, na što je tužitelj uložio prigovor.

Nakon Žaje na klupu za svjedoke sjeo je Tomislav Banovac, šef smjene u policijskoj postaji Pomorske policije u Šibeniku.

'U JVP-u su mi cijelo vrijeme govorili da je situacija sasvim normalna i da se požar normalno gasi. Sve što sam čuo prenosio sam u OKC', kazao je Banovac.

Do kraja tjedna trebalo bi biti saslušano više od 20 svjedoka. Do sada ih je ispitano 60-ak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene