Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjedok: General Markač nije zataškavao zločin u Gruborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Mladen Markač nije radio na zataškavanju incidenta u selu Grubore u kojem je 25. kolovoza ubijeno pet srpskih civila i zapaljena većina kuća, izjavio je u petak pred Haškim sudom operativni zapovjednik akcija specijalne policije MUP-a od 25. i 26. kolovoza 1995. Josip Čelić.

Na pitanje Markačeva odvjetnika Gorana Mukuličića "da li je ikada čuo ili imao saznanja da je general Markač htio da se incident u Gruborima zataška i da se ne istraži", Čelić je odgovorio negativno.

Pročitajte i ovo Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac" Slika nije dostupna 'Šeparović nije u potencijalnom sukobu interesa'

"Ne, svi njegovi angažmani išli su u suprotnom pravcu", kazao je Čelić u protuispitivanju drugog dana svojega svjedočenja na suđenju hrvatskim generalima Mladenu Markaču, Anti Gotovini i Ivanu Čermaku.

Čelić je na današnjem svjedočenju potvrdio da je Antiterorističkoj jedinici Lučko (ATJ Lučko) dodijeljen zadatak pretresa terena u dolini Plavno i područja na potezu Knin-Drniš zbog prolaska Vlaka slobode s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Mikuličić je kao dokaz uveo dokument koji govori "da će ATJ Lučko osiguravati najosjetljiviji dio pruge", a izdao ga je Ured za nacionalnu sigurnost RH i potpisao Mile Ćuk.

"Naša je zadaća prolaskom vlaka bila završena", odgovorio je Čelić na pitanje Markačeve obrane.

Čelić je također kazao da je o incidentu u Gruborima odmah obaviještena i civilna policija te je pokrenuta istraga odjela kriminalističke policije koja je o tome izvijestila javnog tužitelja u Šibeniku.

Na pitanje "da li je specijalna policija MUP-a imala ovlaštenja i logistiku da vodi istragu", Čelić je odgovorio da "nikada to specijalna policija nije mogla raditi", ističući da se istraga vodila "unutar civilnog pravosudnog sustava RH".

Čelić je 1995. obnašao dužnost zamjenika zapovjednika ATJ Lučko. Nadređeni mu je bio načelnik odjela za borbu protiv terorizma Zdravko Janić, koji je izviješća potom podnosio načelniku stožera operacija Željku Sačiću. Glavni zapovjednik ATJ Lučko je bio Josip Turkalj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene