Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada i oporba ujedinjeni

Svi su složni - hrvatski nogomet zaslužio je nacionalni stadion, no ima li za njega novca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na krilima sjajne igre naših nogometaša, politika kreće u obećanje o izgradnji nacionalnog stadiona. Jednako kao i nogomet, stadion je ujedinio vladajuće i oporbu.

Vladajući i oporba slažu se u jednom - sad je prilika za izgradnju, no ostaje pitanje - ima li za to novca? Hrvatski nogomet zaslužio je nacionalni stadion - složni su svi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Pun raspored Izbori su sve bliže: Plenković hoda po gradilištima i hvali se HDZ-ov sabor Slažu se liste Iza kulisa HDZ-ova sabora: Mogu li džokeri s klupe zadati udarac izazivačima? "Moje ime još ima težinu na desnici"

„U budućnosti moramo pronaći rješenje za jedan nacionalni stadion, jer kad ako ne sad. Mislim da to hrvatska reprezentacija zaslužuje. Na taj način poslati bismo poruku nogometašima, posebno mladim generacijama da se bave sportom“, kazao je premijer Andrej Plenković na zadnjoj sjednici Vlade.

Bandić odmah iskoristio priliku

A zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odmah je iskoristio priliku i izvukao projekt star 8 godina. "Plavi vulkan" gradio bi se na Kajzerici. Da je gradnja počela tada stajao bi oko 120 milijuna eura dok su danas iznosi puno veći.

„Mislim da je ispod 300 pa skoro 400 milijuna eura to teško ostvarivo u današnjem trenutku. To treba staviti u relaciju prema veličini“, kaže arhitekt Hrvoje Njirić.

Za Nacionalni stadion zalaže se i Predsjednica, no ne ističe je li "Plavi vulkan" baš najbolje rješenje.

„Mislim da je to nacionalni projekt oko kojeg se moramo ujediniti. To treba gledati kao ulaganje u budućnost, ne samo u neku novu buduću generaciju ovakvih izvrsnih reprezentativaca već i općenito kao zdravlje nacije“, kaže predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

I izbornik Zlatko Dalić morao je u Rusiji objasniti kako mala zemlja bez osnovnih uvjeta za treninge može ostvarivati sjajne rezultate.

„Kad pogledamo uvjete u kojima mi egzistiramo i u kojima radimo i igramo, onda smo definitivno svjetsko čudo i svjetski fenomen. Za tri mjeseca je Liga nacija protiv engleske reprezentacije, a mi nemamo igrati gdje tu utakmicu, nemamo adekvatan teren takvom takmičenju“, kazao je Dalić.

Hrvatski nogometni savez je o potrebi nacionalnog stadiona godinama govorio. Čak se i svađao s političarima. „Nakon svih prekrasnih rezultata koje su napravili naši igrači , sigurno da se zaslužuje Nacionalni stadion i veseli me ova izjava i da se kreće u tom smjeru“, kaže Marijan Kustić, direktor HNS-a za natjecanje, nogometni razvoj i infrastrukturu.

Stadion u Velikoj Gorici?

A smjer bi mogao biti i Velika Gorica jer postoji plan gradnje stadiona i u tom gradu. „Uz najbliže i najbrže ceste, sve koridore, za sve dijelove Europe postoji dakle mjesto gdje se može napraviti nacionalni stadion“, kaže Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

Gdje god da se izgradi, Vatreni su to i više nego zaslužili.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene