Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svečanosti povodom obljetnice međunarodnog priznanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom 15. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske visoka državna izaslanstva danas su položila vijence i zapalila svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoju, kod spomenika Glas hrvatske države, Zid boli, kod spomen križa poginulim braniteljima Domovinskog rata u Tihoj dolini, te na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Predsjednici države, Vlade i Sabora Stjepan Mesić, Ivo Sanader i Vladimir Šeks prigodnim su domjenkom u državnoj rezidenciji u zagrebačkoj Visokoj ulici danas obilježili 15. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Dan mira i tolerancije' Vukovar - grad tolerancije i suživota Slika nije dostupna Sjećanje na 1992. Hrvatska slavi punoljetnost - 18 godina od priznanja

Pred okupljenim članovima diplomatskog zbora, potpredsjednicima Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima, pravosudnim dužnosnicima, crkvenim dostojanstvenicima i članovima Vlade demokratskog jedinstva trojica su predsjednika 15. siječnja 1992. označila kao prekretnicu u hrvatskoj povijesti.

Pritom su zahvalili tadašnjem državnom vodstvu, s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom nas čelu, ali i naglasili da bi svi politički uspjesi ostali mrtvo slovo na papiru, da nije bilo veličanstvene žrtve koju su za samostalnost Hrvatske podnijeli njezini branitelji.

Predsjednik Mesić zahvalio je Europskoj zajednici, koja je Hrvatsku prepoznala i priznala u njezinim prvim trenutcima. "U proteklih 15 godina bilo je i pogrješaka, teret kojih se i danas osjeća u nekim područjima, a njihove posljedice uklanjamo mukotrpno, ali i odlučno, ocijenio je Mesić.

Čestitavši građanima obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, premijer Sanader istaknuo je da se Hrvatska s ponosom i zahvalnošću prisjeća 15. siječnja 1992."Neka nam taj datum bude poticaj za sve teškoće koje hrvatsko društvo mora riješiti na putu u Europsku uniju", poručio je premijer.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks podsjetio je, pak, da je vrata hrvatskoj samostalnosti otvorilo proglašenje Ustava te da je u sve velike političke pobjede u početku 90-ih utkano zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske i svih bitnih političkih čimbenika u državi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene